jak pisze w tym artykule - czy w tym ktorym ja dalem w badaniach -
chroniczne,nadmierne spozycie fruktozy - nierzadko w polaczeniuu z duzymi ilosciami fruktozyi tluszczu - moze przyspieszac proces lipogenezy czyli powodowac szybsze otluszczanie sie jesli bedziemy spozywac podobne ilosc np. samej glukozy
ale tez trzeba miec na uwadze to ze nie fruktoza sama w sobie jest zla - tylko fruktoza - a na pewno nie zawsze czy w kazdym przypadku jest zla, ale najczesciej przejadanie sie (spozywanie duzo za duzo kcal) jak rowniez nie do konca dobrzez skomponowane posilki
dorzucajac do tego stosunek 03:06 (~1:30 pewnie) mamy to co mamy
fruktoza spozywana w mnijeszych ilosciach,czy w wiekszych ilosciach ale w odpowiednich porach moze nie byc zla
na pewno 1-2owoce rano do tego 1-2owoce po treningu nikomu nie zaszkodzily
no chyba ze pomiedzy wali cukier z cukierniczki myslac ze tam nie ma fruktozy
glownie rzuca sie metabolizm fruktozy w watrobie:
metabolizm glukozy jest kontrolowany przez insuline i przez inny enzym (w watrobie)
fruktozy przez inny
wiec fruktoza omija jeden z etapów poziomów regulacji szybkości zachodzenia glikolizy, w związku z czym szybciej się spala.
Po zjedzeniu fruktozy zalewa ona wątrobę i silnie pobudza szlaki syntez triglicerydów i cholesterolu.
innymi slowy -
fruktoza pozbawiona jest kontroli jak glukoza - wiec w wiekszym stopniu niz glukoza moze przyczyniac sie do powstania trojglicerydow
wiekszosc badan sugeruje ze zwiekszona ilosc spozywanej fruktozy - nawet w adekwatnej ilosci do glukozy - bardzije niz glukoza nasila lipogeneze!
Ale:
duzo zalezy od osob jakie bierzemy pod uwage!
Jesli chodzi o zwierzeta - sprawa wydaje sie prosta.
Latwo je wyhodowac,1000 identycznych,do tego latwosc w karmieniu,itd. - wiec mozna dokladnie na nich sprawdzic jak wplywa fruktoza.
Na ludziach jest inaczej - nie ma 2 identycznych osob!
Kazdy reaguje inaczej.
Ale jesdno jest pewne - fruktoza u osob mlodych,wyposrtowanych,nie majaych problemu z nadwaga -> szczuplych - inaczej jest 'tolreowana' niz u osob z nadwaga czy otylych.
U osob zdrowych i mlodych moze nie powodowac zmniejszenia wrazliwosci insulinowej tudiez otluszczenia.
U osob otylych wrecz przeciwnie -> nasila wszystkie symptony -> ze zwiekszeniem opornosci inuslinowej na czele,dorzucajac zwiekszenie masy ciala glownie fatu.
Jak w kazdym przypadku wchodzi nasze indywidualnosc.
Wiek
sposob odzywiania sie
i moze przedewszytskim poizom bf,czy ilosc tluszczu brzusznego
to ogrywac bedzie istatne znaczenie
Wiek?
bo wszystkie mechanizmy wraz z uplywem lat zwalniaja
dieta?
spozob odzywiania zawsze ogrywa decydujace znaczenie
tluszcz brzuszny?
tluszcz brzuszny jest scisle powiazany z opornosci insulinowa!
mozesz nie miec nadwagi - ale miec tluszcz trzewny -> to swiadczy o tym ze jestes malo wrazliwy na insuline!
I stawia pierwszy powod do zastanowienia sie nad czynnikiem powyzszym.
Dozucjac do tego pierwszy - czyli wiek - im stazej tym gorzej osoboscie mam pewnosc ze u osob starszych (w srednim wieku 30+lat) przy sporym bf'ie - lub tez nie koneicznie - spozycie wiekszych ilosci fruktozy skonczyc sie moze zle -> dlasze zwiekszanie insulinooporonosci + zwiekszanie tkanki tluszczowej.
A calkiem inmaczej beda reagowac osoby mlode i zdrowe - co do tego nie ma zadnych watpliwosci!
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-19 15:30:41