wolniej uwalnia glukoze
ale jak widac po raz kolejny - indywidalnosc
ktos lepije sie bedzie czul po WM pomimo ze hipotetycznie na wiekszosc lepiej bedzie dzialac glukoza
wiec jesli jest lepiej niz po carbo/glukozie - po co cos zmieniac!
czyli wyglodalo by to tak posilek przedtreningowy ww+bialko ..2 h potem a 1 h przed treningiem shake ww bialkowy...
czy zle to widze?
dokladnie tak
posilek daj wolne bilako - tzn. mieso/jajka/moze byc nawet fat
shake wypij ~30minut przed treningiem
od czego zalezy poziom energi na treningu(tzn chodzi mi tylko o zagadnienie weglowodanow)...
od tego czy glikogen po ostatnim tren zostal calkowicie zresyntezowany ?
'Źródła energii
Skurcz włókna mięśniowego wymaga nakładu energii w postaci ATP. W zależności od czasu pracy mięśni, ATP może być uzyskiwany z różnych źródeł:
Fosfokreatyna
Fosfokreatyna to aminokwas, do którego dołączona jest reszta fosforanowa. Pewna jego ilość zawsze znajduje się w mięśniu i pełni rolę „podręcznego magazynu energii”. Jest podstawowym źródłem ATP w nagłych, krótko trwających ruchach (np. unik) lub w pierwszych sekundach wysiłku fizycznego.
Pozyskiwanie ATP z fosfokreatyny odbywa się poprzez przeniesienie reszty fosforanowej na ADP:
fosfokreatyna + ADP → kreatyna + ATP
Oddychanie tlenowe jest podstawowym procesem, w wyniku którego następuje wytwarzanie ATP w mięśniach. Jako źródło energii wykorzystywane są:
a) glukoza
Na samym początku wysiłku, w ciągu pierwszych 2-3 minut pracy mięśni glukoza ulega rozkładowi beztlenowemu. Po tym czasie uruchamiane są przemiany tlenowe w mitochondriach. Energia uzyskiwana bezpośrednio z glukozy wystarcza na kilkanaście minut wysiłku.
b) glikogen, który w miarę wyczerpywania się glukozy zaczyna być rozkładany, dostarczając nowych jej porcji. Pewna ilość glikogenu jest zmagazynowana w mięśniach, poza tym rozkładany jest też glikogen znajdujący się w wątrobie. Ten zapas energii wystarcza na około 1 godzinę wysiłku.
c) kwasy tłuszczowe, są wykorzystywane jako źródło energii podczas dłuższego (kilku-kilkunastogodzinnego) wysiłku.
wysilek malo intensywny,przy srednim tetnie'
Czas od rozpoczęcia wysiłku->Sposób uzyskiwania ATP:
-kilka sekund->rozpad fosfokreatyny
-2-3 minuty->beztlenowe utlenianie glukozy
Podczas wysiłków krótkich i bardzo intensywnych, trwających zaledwie kilka sekund (np. biegi sprinterskie), głównym źródłem energii do odbudowy ATP jest fosfokreatyna (CP). System energetyczny ATP-CP aktywowany jest natychmiast po rozpoczęciu pracy mięśniowej. Nie wymaga obecności tlenu i jest zdolny do produkcji energii, w bardzo krótkim czasie. System ten jednak posiada ograniczoną wydajność, co podyktowane jest niewielkimi zasobami fosfokreatyny w mięśniach.
Po upływie ok. 10s intensywnego wysiłku, w organizmie zostaje uruchomiony mleczanowy system energetyczny, gdzie głównym źródłem energii do syntezy ATP jest glikogen miesniowy (zapas cukru) . W wyniku rozpadu tego związku powstaje glukoza, która w toku dalszych przemian biochemicznych przetwarzana jest na ATP.
Jeżeli wysiłek fizyczny przebiega z dużą intensywnością, proces rozpadu glikogenu mięśniowego odbywa się w warunkach beztlenowych. Wówczas, uwolniona glukoza spalana jest tylko częściowo, dostarczając w szybki sposób niewielką ilość energii, a produktem końcowym tej reakcji jest kwas mlekowy - związek nasilący proces zmęczenia w obrębie komórek mięśniowych. Tak więc, mleczanowy system energetyczny, podobnie jak system ATP-CP jest zdolny do szybkiego wytwarzania energii, jednak jest niewystarczający do produkcji ATP przez dłuższy czas.
Zarówno system ATP-CP jak i mleczanowy system energetyczny umożliwiają wykonywanie krótkiej i intensywnej pracy mięśniowej. Wysiłki fizyczne, podczas których organizm korzysta z tych dwóch systemów energetycznych określane są wysiłkami anaerobowymi lub beztlenowymi. Osoby, angażujące się w treningi o charakterze beztlenowym (treningi siłowe i szybkościowe), powinny więc dążyć do utrzymania wysokiego poziomu glikogenu i fosfokreatyny w mięśniach, co można osiągnąć m.in. dzięki odpowiedniemu spożyciu węglowodanów w diecie oraz suplementacji kreatyną.
Węglowodany i tłuszcze stanowią podstawowe źródło energii dla pracy komórek mięśniowych. Jednak, w pewnych okolicznościach, metabolizm energetyczny tych składników może ulec zachwianiu, w efekcie czego organizm zmuszony będzie pozyskiwać ATP kosztem utleniania białek mięsniowych, co z punktu widzenia zdrowia i sprawności fizycznej nie jest korzystne. Proces ten może zachodzić między innymi w wyniku drastycznego spadku poziomu glikogenu w mięśniach i wątrobie, na skutek głodzenia lub zbyt długiego wysiłku fizycznego.
Podczas zwiększonej intensywności pracy mięśniowej, glikogen staje się podstawowym źródłem energii, w efekcie czego jego zapasy zmniejszają się w miarę kontynuowania wysiłku. Kiedy poziom tego składnika spadnie poniżej określonej granicy, w miesniach nasila się proces rozpadu aminokwasów rozgałęzionych, których szkielety węglowe wykorzystywane są do produkcji glukozy. Ponieważ w wysiłkach siłowych, glikogen jest podstawowym źródłem energii dla pracy mięśniowej, obniżenie jego zasobów może poważnie nadwerężyć konstrukcje białek mięśniowych. W przypadku osób uprawiających dyscypliny siłowe, zaleca się więc zwiększenie spożycia białka i węglowodanów w diecie oraz stosowanie aminokwasów rozgałęzionych przed treningiem.'
skopiowane
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-08 02:23:02
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html