Kluczowa jest jednak "potrzeba fizjologiczna ustroju".
Jesli chodzi o wykorzystanie aminokwasów w procesach energetycznych, to zależnie od typu, a następnie zapotrzebowania mogą one stanowić źrodło acetylo-CoA, pirogronionu, szczawioctanu, alfa-ketoglutaranu, furmaranu, sykcynylo-CoA przy czym wszystkie w/w borą udział w przemianach energetycznych ustroju. Wydaje mi się, że upatrujesz możliwości syntezy kwasów tłuszczowych jedynie w kontekście odpowiedzi glukozowej po spozyciu samych białek, mało tego nie rozpatrujesz jej w kontekście nadwyżki kalorycznej. W wypadku utrzymywania spożycia kalorii na optymalnym poziomie odpowiedź glukozowa po spozyciu posiłku białkowego nie powinna być wyższa. (Przypominam jeszcze że glukoneogeneza prowokowana jest przecież aktywnością glukagonu a nie insuliny, a aktywność glukagonu wycelowana jest w wyrównanie poziomu glukozy we krwi a nie jego przekroczenie).
Jesli interesuje Cię natomiast w jaki sposób spożywanie białek może przyczynić się do syntezy nasyconych kwasów tłuszczowych de novo, warto zwórcić uwagę że znaczna część spożytych aminokwasów będzie jednak metabolizowanych do produktów pośrednich cyklu Krebsa, a w wypadku nadmiaru kalorii po wejściu do cyklu pentozowego i będą stanowić idealne źródło NADPH w procesie syntezy kwasów tłuszczowych.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-10 10:40:38