Think about it!
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
SprawdźGeneralnie problemem jest język i forma przekazu. Informacja stanowi produkt, a produkt potrzebuje marketingowej oprawy, żeby można było go sprzedać. Jaskrawa forma i kategoryczny język którego używają media do przekazywania pewnych informacji zniekształcają meritum. niestety
Z wypowiedzi tego gościa wywnioskowałem że podczas gotowania tracimy aminokwasy, co nie jest prawdą. Podczas obróbki termicznej rozbija się struktura trzeciorzędowa i czwartorzędowa białka, ułatwiając organizmowi szybsze rozbicie na aminokwasy i wchłanianie.
Co prawda dla organizmu wykorzystanie białka jako źródła energii jest niewydajne, lecz rozbicie białka do aminokwasów nie stanowi już problemu.
Nie wiem czy jest to obalenie mitu, traktowałbym tą raczej z przymrużeniem oka
// a i czemu do cholery on jeśli mowa o białku wymienia nasiona, a nie np. mięcho?
Zmieniony przez - acidrinker w dniu 2011-04-25 19:24:15
Jak dla mnie to trochę pokręcona ta teoria, coś tu jest pomieszane.
Bo tak dla przypomnienia - aminokwasy to składowe białek, można powiedzieć cegiełki z których są zbudowane białka. A enzymami nie są aminokwasy, tak jak twierdzi ten facet, ale białka - połączone aminokwasy które mają strukturę III i IV rzędową która daje im unikalne właściwości - mogą katalizować reakcje (mają właściwości enzymatyczne). Gotowanie niszczy tak jak napisałeś te struktury (denaturacja), a nie aminokwasy.
Druga sprawa nawet jakby to uznać - ile może być tych enzymów? Przecież nie jest tak że jedząc jabłko połowa jego masy to enzymy. Ba, zdziwiłbym się jakby to było 1% masy.
Btw właśnie - jak to jest z tą strawnością, czy ktoś mógłby tu przybliżyć proces trawienia enzymów w przewodzie pokarmowym? Bo pisząc tego posta pomyślałem - dlaczego np peptydazy odpowiedzialne za trawienie białek w przewodzie pokarmowym (zakładam ze są to enzymy białkowe) nie rozkładają same siebie? W sensie jedna cząsteczka enzymu drugą? Przecież to też białka. Idąc tym tropem to tak jak peptydaza nie rozkłada peptydazy, nie rozłoży też innego enzymu z np jabłka.
Co do trawienia białka to rozpoczyna się ono w żołądku przez enzym pepsynę która aktywuje się w niskim pH (żołądek), rozbija białka na krótsze łańcuchy polipeptydowe, następnie w dwunastnicy dzięki trypsynie te właśnie łańcuchy są rozbijane na dipeptydy i trójpeptydy składające się z 2-3 aminokwasów a następnie przez peptydazę jelitową na pojedyncze aminokwasy i wchłaniane są w jelicie cienkim.
Enzymy się nie trawią i się nie zużywają - np. dokładnie ten sam enzym co we wtorek zajmował się naszą jajecznicą w piątek może trawić schabowego
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
I chyba trochę przesadziłeś, enzymy nie są substratem w reakcji i dlatego się nie zużywają ale bez przesady Po jakimś czasie, tak jak wszystko, ulegają zużyciu i myślę że te będzie szybciej niż kilka dni
Zmieniony przez - Edz w dniu 2011-04-26 12:07:54
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
Jak ktoś ma takie informacje to niech tu rozwikła ten problem albo może mnie odesłać do jakichś artykułów czy fachowych książek, byłbym wdzięczny.
Ale podsumowując temat - jakby tego nie interpretować, teoria ma luki które wykluczają jej słuszność. Aminokwasy są tym czego potrzebujemy aby budować mięśnie, a pozyskujemy je dzięki trawieniu białek pochodzących z pokarmów. Aminokwasów w stanie wolnym praktycznie nie ma (pomijając suple jak np bcaa). Enzymy to białka o specjalnych cechach budowy (struktura III i IV rzędowa) produkowane przez prawie wszystkie komórki ciała w bardzo małej ilości, potrzebne do regulacji zachodzących w nich reakcje i prawdopodobnie nie podlegają trawieniu. Te specjalne struktury ulegają zniszczeniu w wysokiej temperaturze (denaturacja) i enzym w tym wypadku tracą swoje właściwości.
wypowiedziałbym się ale dalej boli mnie brzuch ze śmiechu po tym co przeczytałem w waszych teoriach. przeczytajcie dokładnie jak działają enzymy, jak są zbudowane itd, a sami będziecie się z siebie śmiać.
a do matury nie trzeba się uczyć.
pzdr/
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2011-04-27 17:29:22
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]