Mam cholerni intrygujące mnie pytanie a mianowicie czy węglowodany są wydalane z organizmu wiem że tyje się od nadmiaru kcal skoro tak to jeżeli zje się na raz bardzo dużo węgli to zostaną one wydalane czy przemienione w tłuszcz zakładam że węgli jemy jednorazowo dużo nie wykraczając po za bilans kaloryczny no wiec jak to jest czekam na wasze odpowiedzi
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
jeżeli to jest jednorazowy "wyskok" raz na jakis czas, zakładając że jesteś na diecie, która zakłada mocne ograniczenie węgli, a planujesz "zaszaleć" akurat w dzień kiedy masz zaplanowany ostry trening siłoiwy, to ten nadmiar węgli "pojdzie w glikogen" w mięśniach, gdzie zostanie zmagazynowany jako zabezpieczenie przed utratą mięsni przez okres tzw. "weglowodanowej posuchy". Ale kiedy nie przestrzegasz tej diety na co dzień i wiekszość energii czerpiesz z węglowodajnów (wiekszość rozumiem jako ponad 20-30% całości ) i zjesz więcej węgli niuz zwykle, to organizm szybko sie tym nadmiarem "zajmie" robiąc zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Nie ma przebacz.
pozdrawiam
pozdrawiam
Right into the danger zone.. :>
...
Napisał(a)
Twój organizm nie liczy tych kalorii które spozywasz tylko te ktorę wykorzystuję jako energie(węglowodany mają do do siebie, że pewna ich część zamieniaja sie w tłuszcz nawet przy deficycie kalorycznym - oczywiscie wszystko zależy jakie to węglowodany i jak bardo pobudzaja insuline i w jakim stanie jest teraz organizm)Więc jeśli pobudzisz insuline tymi węglami o wysokim Ig to będzie Ci ciężko utrzymać bilans kaloryczny, bo część tych kalorii pójdzie w tłuszcz, a aktywnę organy nie dostana tego co potrzeba i bedą sie domagały. Jeśli nie przekroczysz tego bilansu bardzo drastycznie to nic takiego się nie stanie.
...
Napisał(a)
aha rozumie czyli są dwa wyjśćia albo węglowodany zostana wykożystane albo przemienione w tkanke tłuszczowa im wyższy index tym większe prawdo podobienstwo że wegle przemienią się w tłuszcz nawet jezeli nie wykraczamy po za bilnas no chyba że nasz glikogen sie wyczerpał wtedy organizm nie przemieni wegli w tłuszcz jeżeli sie myle to mie poprawcie
...
Napisał(a)
Tak jak powiedziałem jak utzymasz bilans to nie bedzie tak żle, ale na dłuzsza metę nie dasz rady tego zrobić
. Organizm stara sie uzupełniać glikogen, ale to są niewielkie zapasy ze 400g, więc łatwo je przekroczyć, w tłuszczu masz zapas 60 razy wiekszy
.
Zmieniony przez - SirCharles w dniu 2005-08-09 23:17:11

Zmieniony przez - SirCharles w dniu 2005-08-09 23:17:11
...
Napisał(a)
ok juz zrozumiem czyli te wegle o duzym indexie organizm po części wykorzysta w porzyteczny sposób a po częsci przemieni w tłuszcz dlatego produkty powodujące duzę wydzielanie insuliny musza być przez nas tak bardzo unikane dzięki daje soga bo uzupełniłeś moją luke w wiedzy
...
Napisał(a)
ja jestem ektomorfikiem i za cholere nie moge nabrac masy. Jestem pewny ze u mnie nadmiar kalorii zamienia sie w... kupe i czym jem mniej tym mniej wydalam, a jem wiecej to wiecej i nigdy nic w tluszcz nie zamienie.. z masą u mnie podobnie cieżko
...
Napisał(a)
to musisz mieć diete do dup. ja tam jestem ekto i masa mi idzie nie powiem że rewelacja ale idze oczywiście bez tłuszczowa bo gdyby mi sie fat powiekszał to bym chyba sie wku... a tak na marginesie to nei spamuj temat był poswiecony czemu innemu
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!