Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

### FAQ : CZACHOLAMACZE / FRANCUSKIE WYC LEZAC ###

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19563

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Szacuny 295 Napisanych postów 14936 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 31442
Ja cyklicznie mieszam sile z masa i wytrzymaloscia NA JEDNEJ SESJI/TYGODNIU a pozniej tydzien off jak sie wyczerpia postepy. Takie mikrocykle po 3-4 tygodnie.

Teraz sobie przez tydzien biegam i zaczynam nowy cykl "15 10 5"

A po kilku miechach troche treningu z duza iloscia serii po 5 powt na odchamienie... ale to jak motywacje sie skocza... tymczasowo ..

DO 26 MARCA 2011 MAM URLOP.

1)Spiesz sie powoli! 2)Masa Podstawa sily, sila podstawa treningu na mase! 3)Naturalny ruch=wiekszy Ciezar!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 239 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 934
ten na 3 filmiku za szeroki uchwyt ma...jak dla mnie, Wodyn ale ten na 1 filmiku to chyba dobry przyklad dobrej techniki tyle ze jak dla mnie za wolno unosi ja to szybciej robie ale lokcie bardziej rozszerzam? tyle pytan a tak malo odpowiedzi

Prosiaczek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Szacuny 295 Napisanych postów 14936 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 31442
Sa tylko 2 kryteria:

1: Warunek konieczny: BEZPIECZENSTWO!

2: Warunek dostateczny: POSTEPY!

1)Spiesz sie powoli! 2)Masa Podstawa sily, sila podstawa treningu na mase! 3)Naturalny ruch=wiekszy Ciezar!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 315 Napisanych postów 5572 Wiek 55 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16915
Co do oszukiwania to prawda jak zawsze leży pośrodku. Musimy sobie najpierw uświadomić "co oszukujemy" lub "kogo oszukujemy".

Wiadomo, że każdy mięsień jest w stanie zadziałać tylko z określoną siłą i nawet jeśli z całej siły napniemy łydki lub damy na mszę - to jeśli nasz biceps lub triceps jest w stanie podnieść 50 kilo - to więcej nie podniesie, nie ma bata. Jeżeli teraz założymy 70 kilo. To zaatakujemy klatką, barkami, plecami. Powiemy potem, oszukiwałem - ale dowaliłem 70 kilo na trica - ale jestem kozak (znam takich).

W tym przypadku oszukujemy samego siebie (i co najwyżej kolegów z siłowni, ale to akurat kwestia marginalna). Oszukanie samego siebie spowoduje, że wydaje się nam, że zmusiliśmy triceps do cięższej pracy z racji większego ciężaru. Prawda jest taka, że w 90% przypadków triceps pracuje słabiej - dlaczego? Dlatego, że najpierw musimy nadać sztandze pęd - plecami, by w ogóle ruszyć ją z miejsca, nastęnie popychamy ją tylko tricepsem a pod koniec ratujemy się klatką i przodem barków. Zgadzam się z tym, że "czasem" należy oszukać - ale nasze "mięśnie" a nie "nas samych".

Jeżeli już nie mamy siły by wykonać powtórzenie to oszukując możemy wykonać kilka dodatkowych powtórzeń z tak naprawdę "mniejszym ciężarem" - bo ciężar dla tricepsu będzie mniejszy. Gdyby nie był mniejszy - to nie bylibyśmy w stanie wykonać ani jednego powtórzenia więcej (w końcu doszliśmy przecież do momentu, w którym nie mogliśmy już wykonać ruchu). Mniejszy jest zaś dlatego, że włączamy inne mięśnie, które biorą na siebie część ciężaru - i dla tricepsu zostaje go mniej.

Oszukiwanie od samego początku ćwiczenia jest dla mnie bez sensu, bo znacznie bardziej męczy cały organizm większym ciężarem, przy mniejszej pracy mięśnia, na którym nam podobno zależy. Chyba, że komuś zależy na zbudowaniu ogólnej siły i pasuje mu angażowanie jak największej liczby mięśni do każdego ćwiczenia.

Ćwiczenia izolowane są skarbem, dla kogoś kto pracuje nad kształtem i wielkością mięśni. Pozwalają w dużym stopniu ustalić, co będzie nam pracowało w danym ćwiczeniu. Oczywiście będą solą w oku osób lubiących "zarzucić" - bo nagle się okazuje, że ciężar spada o 20% - czyli do poziomu siły jaką dysponuje ów ćwiczony mięsień - pozbawiony teraz "pomocników".

Reasumując "oszukiwanie" jest jednym z wielu narzędzi używanych przez nas do wymuszenia cięższej pracy mięśni - a nie "skrótem" do wyników.

Warunki konieczne popieram:

1: Warunek konieczny: BEZPIECZENSTWO!
2: Warunek dostateczny: POSTEPY!

Należy tylko umieć rozróżnić postępy od "postępów". Bo czy jeśli na następnym treningu założę 5 kilo więcej ale jeszcze mocniej szarpnę z krzyża - to jest to postęp ? W końcu dołożyłem ciężąru...

Zmieniony przez - krzych666 w dniu 2006-12-19 16:11:09

Rekin rośnie przez całe życie...
Bądź jak rekin, k***a!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Ale jesli:
1: oszukujesz tak samo caly czas ALE W SPOSOB BEZPIECZNY
2: podnosisz ta technika coraz wiecej przy danej liczbie powtorzen
3: wiekszosc pracy nadal wykonuje triceps

To wtedy masz cwiczenie SKUTECZNE. I tylko o to chodzi!

A ze nie ma jak porownac sie do kogos kto nie "oszukuje", to inna bajka.
Porownuje sie wtedy 2 rozne cwiczenia.
Nie bede pytal "ile ciskasz na skosie" by powiedziec "jestem silniejszy na skosnej bo na plaskiej wiecej biore".

SCISLOSC MYSLENIA TO PODSTAWA W USTALANIU KRYTERIOW POROWNAWCZYCH.

Miedzy innymi dlatego w przepisach trojboju silowego (bo o porownaniu sily mowa) przepisy sa tak strasznie uscislone, ale czesc i tak pozostawia luz ze wzgledow na roznice techniczne i somatyczne wsrod zawodnikow.

Jak by ulozyc zasady porownawcze francuskiego wyciskania lezac to:

-nalezy opracowac przepisy ulozenia ciala na lawce

-ustalic ktorej czesci glowy nalezy dotknac na dole z przytrzymaniem 0,5 - 1 sek. Przy czym powinna byc tu zachowana pewna dowolnosc, kazdy jest zbudowany inaczej i nie kazdemu bedzie pasowalo opuszczanie np na brwi.

-ustalic przedzial poruszania sie sztangi w osi poziomej, np dozwolone byloby pomiedzy broda a koncem lawki za glowa.

-ustalic max szerokosc chwytu

-ustalanie przepisow o rozchylaniu lokci albo o dokladnym torze poruszaia sie sztangi mija sie z celem, poniewaz na potencjalnych zawodach powodowaloby to ciagle naduzycia, bledy sedziowania i klotnie .. kto sie interesuje sedziowaniem bojow ten doskonale zna te zagadnienia.

OCZYWISCIE JESZCZE KILKA PRZEPISOW BY SIE PRZYDALO, ALE NA PEWNO ZABRONILBYM WPROWACZANIA PRZEPISOW MAJACYCH NA CELU IZOLACJE TRICEPSOW, BO NA WIELKICH CIEZARACH TO JUZ BYLOBY BARDZO KONTUZJOGENNE.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 92660
ale to nie o to idzie.
idzie tylko o to ze oszukiwanie tylko dla zwiekszanai cieżaru i wymuszanie neijako rpacy tricpesów ciągnąc cąłym rpawie ciałem jest oszukwianiem i w kulturystyce znajduje zastosowanie o wiele mniejsze i dla o wiele mniejszej liczby trenujacych niz to nam starasz się przedłozyć.
Takie tryzmanie łokci to jest przedzine zamachyb francuskie ze sciskaniem na klatkę.
a jeśli rozchylenei lokci ktore zwieksza kat miedzy nadgarstkiem a przedramieniem jest odciążajace dla nich niz trzymanie łokci w maire wąsko - to chyba mam inny kościec.
zdr.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Ja tylko chce zeby kazdy sobie uswiadomil ze zbyt rygorysyczne trzymanie sie podrecznika nie musi byc optymalne dla naszego ciala/koscca itp. Owszem sa pewne niezmienniki, ale wersji cwiczenia ze wzgledu na tzw odstepstwa od "jedynie slusznej techkiki" jest wiele. Pare centymetrow odstepstwa moze pomoc bardzo mocno!

Zalozmy ze Ty i Krzych robicie wg podrecznikow i nawet jestescie z tego dumni.
Pewnego dnia spotykacie francuza co wymyslil te wyciskania i zaczynacie rozmowe o tym cwiczeiu.
Wiesz jakie sa szanse ze wykonujecie je identycznie we trojke???
Takie mniej-wiecej jak szanse na to ze macie te same proporcje budowy i zdolnosci motorycznych...

Jesli komus dobrze wchodzi zarzucanie zza glowy to niech zazruca, byle w bezpieczny sposob(bez rozchylania lokci). Po co komu ta paranoja pod tytulem "ktora czesc ktorej glowy pracujje przy tym cwiczeniu?" ..

Jesli na przyklad robie wyciskanie lezac w srednim chwycie to pracuje rowniez klata i naramiennymi.

I nawet jesli:
- klata pracuje bardziej niz triceps
- a triceps bardziej korzysta niz na jakimkolwiek innym cwiczeniu izolowanym

TO JA SIE ZDECYDUJE NA TO LEPSZE DLA TRICEPSA CWICZENIE I ZAPOMNE O IZOLOWANIU, A KLATA NIECH SOBIE PRACUJE, SKORO TAK JEST LEPIEJ.

I chocbym nie wiem jak oszukiwal to triceps pracuje i "puchnie" niepomiernie bardziej niz najszersze i piersiowe.

Francuz zza glowy mocno angazuje glowe dluga, szczegolnie kiedy ruch przenoszenia jest wielostawowy. Tutaj mamy wiec kolejny przyklad ze odstepstwo od pedantyzmu daje korzysci.. tak dlugo jak dlugo nie zrobimy sobie krzywdy.

A co do "innych kosci" to tak, na pewno sa inne. A u kogo "inniejsze" to bez wiekszego znaczenia... oczywiscie jesli kazdy prowadzi ruch naturalnie omijajac martwe punkty i niebezpieczne przeciazenia(glownie skrecajace na lokiec).

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 239 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 934
to jak wyciskanie zza glowy francuskie na triceps lezac nie rozszerzac lokci bo jest kontuzjogenne, to wyciskanie francuskie zza glowy siedzac tez rozumiem ze nie rozszerzac lokci bo jest kontuzjogenne czyli wasko trzymac ale jak waska tak ze lokcie dotykaja glowy, czy jak?

Prosiaczek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Sily skrecajace w lokciach powstana tylko przy rozszerzaniu ich lezac i zza glowy.
Przydaje sie wtedy MOCNO LAMANA sztanga. Jesli ktos moze zwezic lokcie mimo sztangi prostej to OK.

We francuskim wyciskaniu siedzac rozszerzenie lokci nie jest kontuzjogenne...

Ze wzgl porzadkowych dalsza odpowiedz jest tu:

https://www.sfd.pl/_###_FAQ_:_TRICEPS_###-t304808.html#post8

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 92660
Teraz juz lepiej i jaśniej
zdr.
ot. zrobiłem biceps w zakresie 806 dzisiaj
spuchł jak dziki.
no ale to juz koniec kreatyny.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

naszym sekretem jest ciasto - cd. SPAM POST

Następny temat

Full Body z priorytetem na barki i łapy?

Spalanie
Polecane artykuły