SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wybór celu treningowego

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1117

Formularz - Proszę o pomoc

20

M

Cel

Waga

87

Wzrost

182

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

20

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Uczelnia

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

Siłownia, 4-5 treningów w tyg, staż 2-3 lata

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Stosowana lub planowana suplementacja

Kreatyna
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 187
Cześć ! Jestem po dość przerywanym okresie średniej masy, (tj. pilnowałem michy 3 dni, 3 dni nie pilnowałem, raz dieta była czyściutka, raz jadłem przetworzone produkty), a moja sylwetka prezentuje się następująco:

Chciałbym trochę odpocząć od jedzenia, poprawić wrażliwość, zrzucić trochę z opuchniętej twarzy, lecz jednocześnie nie zależy mi na wyciętym brzuchu, fitnessowej sylwetce czy wyżylonych rękach.
Stąd też pytam się was, osób bardziej doświadczonych - przejść na mini cut, 3,4,5 tygodniowy, czy rozpocząć normalną redukcję ? Dość dobrze czuje się na masie, progresowanie daje mi ogromną satysfakcję, wciąż chce być jeszcze większy. Niechlubnie dodam że do tej pory niestety omijałem treningi brzucha, stąd może odstawać od reszty sylwetki (niezależnie od tego czy przejde na redu czy MC, trening brzucha dołączam do swojego planu). Z góry dzięki za odpowiedź.

Waga: 87/88
Wzrost: 182,5

Zmieniony przez - na_spokojnie123 w dniu 2024-11-05 23:58:12
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6404 Napisanych postów 77449 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 763493
Ciężko jest niestety bazować na masie ciała, jako wyznaczniku efektów kształtowania sylwetki. O ile wśród osób mocno otyłych może to być istotne, o tyle niekoniecznie u Ciebie. Wyznacznikiem efektów redukcji tkanki tłuszczowej są obwody ciała, mierzone co jeden/dwa tygodnie rano na czczo i zapisywane. W dłuższej perspektywie, np. co miesiąc zdjęcia sylwetki. Ważne żeby wykonywać je w dobrej jakości i zawsze tych samych warunkach (poza, odległość, bielizna i światło). Wtedy będziesz wiedział jakie są efekty.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34292 Napisanych postów 24384 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 280849
Klasyczna redukcja bo tkanki tłuszczowej siedzi dość dużo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6404 Napisanych postów 77449 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 763493
Mini cut nie mama w Twojej sytuacji specjalnego sensu. Poziom tkanki tłuszczowej jest wysoki, jak na osobę której zależy na kształtowaniu sylwetki. Zapewne gdzieś między 22, a 24 procent. W takiej sytuacji zdecydowanie solidna redukcja tkanki tłuszczowej nisko i dopiero wtedy budowa lepszej jakości mięśni. Teoretycznie w ten sposób dojdziesz szybciej do dobrej jakości sylwetki. Jeżeli jednak Tobie podoba się taka, jak jest teraz, to nie ma co trzymać się ogólnych zaleceń, tylko iść własną drogą i ewentualnie wyciągać wnioski że swoich błędów.
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 90 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 2831
jak ćwiczysz wielostawowo siady, martwe, wisoła, dipy, podciaganie, nawet klata na ławeczce to brzuch też zap*****la
ale go nie zobaczysz jak nie zejdziesz nie wiem do 10% tłuszczu
twoja sylwetka
a pytanie z d8py określ się co Ty chcesz , czym rózni się mini cut 5tygodniowy od normalnej redukcji ???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17824 Napisanych postów 132675 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1463196
w 4-5 tygodni ni zdziałać za dużo postaw na normalną redukcję
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Polecam jeszcze poczytać więcej informacji na temat tego w jaki sposób warto jest wybierać swój cel treningowy. Redukcja tkanki tłuszczowej nisko i dopiero wtedy budowa lepszej jakości mięśni powinna być szybsza i zdrowszą drogą do późniejszych wyników w kształtowaniu sylwetki.

https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html

Poza tym, opisane przez Ciebie raz trzymanie się założeń żywieniowych, a raz odpuszczanie, to po prostu nie trzymanie się. Tutaj sugeruję zwrócić uwagę.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1160 Napisanych postów 3899 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 70572
Jeśli dobrze ćwiczysz całe ciało, to mięśnie brzucha na pewno jakieś już masz, tylko niestety brzuch jest słabym punktem męskiej sylwetki, gdzie gromadzi się tłuszcz i trzeba obniżyć BF oraz dopracować odżywianie, żeby go było widać.
Stąd powiedzenie , że "brzuch robi się w kuchni".
Poczytaj artykuły jak do tego podejść, bo osobna sesja treningowa na brzuch to bardzo średni pomysł i może ci nie pomóc, a nawet zaszkodzić... Np.:

https://www.sfd.pl/art/Odchudzanie/Brzuch:_miejscowe_spalanie_tłuszczu_z_brzucha_-a2876.html
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 187
Super, dzięki każdemu z osobna za pomoc, przechodzę w takim razie na redukcje.

Czy rozkład makroskładników na poziomie 2600 kcal, 195 Białka, 57 fatu i 325 węgli będzie ok ?
182cm, 87 kg, 20 lat, ok.4 treningi siłowe w tygodniu, z góry dzięki za pomoc (pytam, ponieważ BMR na jednym kalkulatorze internetowym wychodzi mi 2600, na drugim 3100, przy tych samych danych, więc wole zapytać kogoś kto ma wiedzę praktyczną :)

Zmieniony przez - na_spokojnie123 w dniu 2024-11-09 20:40:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4085 Napisanych postów 4970 Wiek 46 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 116042
Jeśli liczyłeś coś do tej pory kalorie to mniej więcej wiesz ile teraz jesz kcal, czy waga ci ostatnio stała czy nabierales szybko, więc ja bym wychodziła z tego a nie z kalkulatora, odjela ze 200 kcal na poczstek. Jesli nie liczyłeś tych kalorii ostatnio i nie wiesz tak naprawdę ile jadłeś, to ja bym zaczęła od 3000 kcal i za dwa tygodnie kontrola wagi i pomiarow i ewentualnie korekta. Lepiej zacząć wyżej niż niżej.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1160 Napisanych postów 3899 Wiek 49 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 70572
Jak wyżej - zaczyna się od wyższych kalorii i w razie czego ucina.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Czy zaproponowana przez Ciebie ilość kalorii będzie odpowiednia, tego nie wiemy. Jak już zostało zasugerowane w wypowiedziach powyżej, wiesz ile kalorii spożywałeś do tej pory i w jaki sposób reagował na to Twój organizm. Wystarczy odjąć trochę i dalej obserwować pomiary obwodów ciała, a w dłuższej perspektywie wykonywać zdjęcia sylwetki.

Nawiązując do podziału składników odżywczych, jaki zaproponowałeś, to osobiście bym zwiększył ilość spożywanych tłuszczów. Będzie łatwiej komponować posiłki. 55 gramów utrudnia to dość mocno.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny [97kg]

Następny temat

Ilość posiłków - porady

WHEY premium