SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening pod sporty walki

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 547

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 28 Wiek 23 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 378
Co myślicie o takim cardio

Pompki odwrotne x200
Pompki zwykłe x200
Podciąganie na drążku x50
Brzuszki x200
Wznosy ramion 30 kg x200
Przysiady x200

staram się ogarnąć to w 1,5 godziny co drugi dzień

(plan wygląda tak, a nie inaczej), bo nie chce mi się już bawić w te serie, mierzenie czasu przerw, tempo itd. dzień po treningu kickboxingu do tego dochodzi jeszcze bieg+skakanka z rana

Wiem, że działa to b. dobrze na sylwetkę, ale co myślicie stricte o wytrzymałości pomoże? Bo po treningu kb 1,5 godzinnym jestem wykończony i chcę jakoś to poprawić.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11527 Napisanych postów 159155 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1229636
Witaj.
Przede wszystkim warto by było żebys coś więcej nam napisał o sobie
https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_ANKIETA_DZIAŁU-t473858.html
Zapoznaj się z powyższym regulaminem i uzupełnij podstawowe informacje to będziemy przynajmniej mogli wiedzieć z kim rozmawiamy i jak dopasować ewentualną aktywność. Musisz też napisać nam przychodzić i głównie o wytrzymałość mięśni jako ich długotrwałej pracy czy masz tutaj na myśli wydolność całego organizmu czyli aby wspomóc pracę układu sercowo-naczyniowego i oddechowego co również jest bardzo przydatne w sportach walki
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5954 Napisanych postów 74348 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 744600
Podałeś o treningu cardio, a wkleiłeś coś zupełnie innego. Cardio samo w sobie będzie zbędnym treningiem pod sporty walki. Ewentualnie w celu adaptacji do wysiłku dla osoby początkującej. Swój trening sugeruję oprzeć o podstawowe ćwiczenia wielostawowe/złożone, jak siady, ciągi, wiosłowania, wyciskania, podciągania, dipy. Trening FBW z dużymi ciężarami. Do tego np. crossfit, tabata, HIIT jako trening siłowo-wytrzymałościowy:

https://potreningu.pl/artykuly/trening/kompleksy-sztangowe-trening-metaboliczny-1154

https://potreningu.pl/artykuly/poprawa-kondycji/hiit-dla-poczatkujacych-1714

https://potreningu.pl/artykuly/trening/tabata-najlepsze-interwaly-by-spalic-tluszcz-4670

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7548 Napisanych postów 13811 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2227716
Dokładnie jak wyżej ja tez bym się nie bawił w takie cos jak napisałes. postawiłbym na FBW 3x w tygodniu bazując na wielostawać i klamocie żeby wziększyć siłę i do tego interwały myslę że sprawdzi się to dużo lepiej niż takie pompki, przysiady bez obciążenia po 200 sztuk. Do tego trening interwałowy i już będziesz miał komplet ;)

Zmieniony przez - winterR w dniu 2021-12-20 11:16:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 28 Wiek 23 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 378
ale chłopaki chodzi o to, że wcześniej z 2 lata ćwiczyłem siady, wiosłowania itd. i teraz najzwyczajniej w świecie nie chce mi się tego robić w dzień po treningu kb, po kilku treningach sw okazało się, że te treningi z typowo ćwiczeniami złożonymi po 6-8 powtórzeń niezbyt poprawiają wytrzymałość, bo moja kondycja ledwo daje rade i z tego powodu szukam czegoś innego co pomoże ją podbudować.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący

Waga : 74

Wzrost : 170

Cel treningowy : siła, wytrzymałość, moc

Staż treningowy na siłowni : 3 lata

Uprawiane inne sporty : kickboxing

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : drążek, sztanga, obciążenie itd.

Dieta : intuicyjna, wysokobiałkowa

Przeciwskazania medyczne : brak

Zażywane suplementy : brak

Ostatnio przerabiany plan: FBW

Ciężary w podstawowych ćwiczeniach (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc):
90, 140, 105
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5954 Napisanych postów 74348 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 744600
Istnieje coś takiego jak systematyka treningu pod daną dyscyplinę sportową i obrany cel treningowy. Z reguły cykl treningowy/przygotowawczy w sportach walki wygląda tak, że pierwsze tygodnie robimy siłę na ćwiczeniach wielostawowych. Następnie wytrzymałość dodając np. interwały, czy kompleksy sztangowe. Ostatnia część przygotowań to zejście z ciężarów i skupienie się na dużej ilości sparingów. Jeżeli twierdzisz, że część siłową masz już za sobą, to oczywiście możesz skupić się na wytrzymałości wykonując sugerowane treningi.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wyciskanie - brak progresu

WHEY premium