W raporcie opublikowanym przez "Digestive Diseases and Sciences" przedstawiono sprzeczny z powszechnym przekonaniem wniosek, iż kapsaicyna przyspiesza przepływ krwi w ściankach żołądka, co może pomagać w leczeniu wrzodów. Ostre potrawy mogą spowodować nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Pikantne jedzenie nie powinno być wskazywane, jako przyczyna wrzodów i innych dolegliwości gastrycznych. W rzeczywistości, twierdzenie wprost przeciwne może być prawdziwe.
W badaniach medycznych udowodniowo, iż kapsaicyna wspomaga trawienie i chroni żolądek przed wrzodami oraz działaniem alkoholu. Nic więc dziwnego, iż tequilla i ostre jedzenie wsprawiają w dobry nastrój.
Kapsaicyna ma zastosowanie w medycynie od wieków. Ostre chili były jedną z pierwszych roślin hodowanych w Stanach. Archeologowie uważają, iż w Meksyku jadano chili już 7000 lat p.n.e. Głównym składnikiem starożytnych środków przeciwbólowych i innych leków była kapsaicyna.
źródło - http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/103/63/
Kolejne wieści dotyczące różnych sposobów walki z rakiem przekazał serwis Telewizji Polskiej. Wynika z nich, że Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, skłania komórki raka prostaty do samobójstwa. Informacje takie ukazały się na łamach pisma „Cancer Research”. TVP informuje, że badacze z Cedars–Sinai Medical Center wykazali, że pod wpływem kapsaicyny w 80 proc. komórek raka włączał się mechanizm prowadzący do samozniszczenia. Także obserwowane u genetycznie zmodyfikowanych myszy guzy prostaty, leczone kapsaicyną, zmniejszały się. Stosowana dawka odpowiadałby u człowieka wagi 90 kilogramów – dawce 400 miligramów trzy razy w tygodniu. Tyle kapsaicyny zawarte jest w 3 do 8 najostrzejszych papryczek habanera.
Sproszkowany Owoc Cayenne
Rodzimi Amerykanie od 9 tysięcy lat stosowali pieprz cayenne jako jedzenie jak również w medycynie tradycyjnej. Gorący i pikantny smak pieprzu cayenne powstaje z powodu składnika znanego jako kapsaicyna. Dzięki niemu cayenne smakuje ostro rozgrzewająco.
Kapsaicyna właściwie pobudza region mózgu, który w efekcie obniża temperaturę ciała. Faktycznie, wielu ludzi w podzwrotnikowych i tropikalnych klimatach używa pieprz cayenne regularnie, ponieważ to pomaga im tolerować gorąco.
Pieprz Cayenne stosowany był w medycynie indyjskiej - Ayurvedic, w chińskiej, japońskiej i koreańskiej, jako środek dla problemów z trawieniem, do pobudzania apetytu, na bólu mięśni i odmrożenia. Dzisiaj, pieprzu cayenne stosuje się, by złagodzić ból łączony z takimi chorobami jak artretyzm, neuralgia (rwa kulszowa, zapalenie nerwu trójdzielnego, zapalenie nerwów obwodowych, ischias), gonty ( półpasiec, Opryszczki, łuszczyca) i inne bolesne skórne problemy oraz rak.
Łagodzi ból po amputacji sutka lub innych zabiegach chirurgicznych, ból zęba, ból głowy, stany zapalenia ucha, wspomaga zapobiegać wrzodom oraz rakowi żołądka, w stanach zapalnych pęcherza lub podczas chronicznych chorób układu moczowo-płciowego.
Chroni przed wylewami i atakiem serca.
Uważa się, że przyspiesza też czynność serca bez zwiększania ciśnienia krwi, chroni przed wylewami i atakiem serca. Kapsaicyna poprawia przepływ strumienia krwi do serca np. w przypadku choroby serca, miażdżycy tętnic (zator blokujący arterie do serca) i zmniejsza ryzyko arytmii.
Procesy przemiany materii - utrzymanie właściwej wagi ciała.
Brytyjscy naukowcy dowiedli, że cayenne przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii. To dlatego, że kapsaicyna w cayenne należy do substancji tzw. thermogenic, które pozwalają Tobie spalić nadmiar z jedzenia, szczególnie kiedy zjadasz tłusty posiłek. Z tego powodu, różne suplementy na stratę wagi, często zawierają kapsaicynę.
Kapsaicyna jako alkaloid o właściwościach antyoksydantów, uniemożliwia substancjom toksycznym mutację komórek, która mogłaby doprowadzić do rozwoju nowotworu.
Cayenne wzmaga działanie innych ziół, wspomaga procesy trawienia i działanie organów wydzielniczych organizmu.
Powyższe substancje, współpracujący z CaliVita®International naukowcy, połączyli w preparacie SMOKERADE, gdzie kapsaicyna jest kluczowym składnikiem. W skład Smokerade dodatkowo wchodzą inne znane i cenione antyutleniacze oraz substancje o właściwościach oczyszczających organizm: witaminy E i C, koenzym Q10, cynk i selen. Czyni to z tego produktu doskonałą ochronę przed szkodliwymi substancjami, których przecież nie jesteśmy w stanie uniknąć we współczesnym świecie.
źródło http://www.faceci.com.pl/smokerade.html
w Vasobolanie w 6 kapsułkach jest 10 mg Kapsaicyny w 12 kapsułkach 20 mg więc biorąc to przed treningiem tylko 4 x w tygodniu mamy 80 mg kapsaicyny, a jest ona stosowana też w różnych spalaczach.
Jeśli kogoś boli brzuch to ja bym nie brał porstu W Ten dzień i Tyle.
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2008-08-16 17:38:01