Postanowiłam zmienić swoje życie. Miesiąc temu byłam u dietetyka. Dostałam "zbilansowaną" dietę 1700kcal, opartą głównie na jogurtach, jogurtach pitnych,maślankach , jogurtach z musli i jeszcze raz jogurtach w każdym prawie posiłku. Wcześniej kompletnie nie interesowałam się żywieniem , ze względu na moje trochę "nerdowskie" podejście do życia, ale coś nie pasowało mi w tym. Podwieczorek ciastka z bananem dla osoby chcącej schudnąć to chyba trochę bezsensu. Zaczęłam szukać w internecie informacji na temat prawidłowego żywienia podczas odchudzania i trafiłam na Wasze forum. Postanowiłam spróbować ułożyć plan dietetyczny sama, na podstawie wytycznych zawartych w postach tutaj. I tutaj zwracam się do Was z ogromną prośba, czy chciałoby się którejś z Was zerknąć czy to co sama spróbowałam ułożyć ma jakiś sens. Ewentualnie co powinnam poprawić. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc. No więc zacznijmy od początku..:
Waga : 98 kg :(
Wzrost : 164cm
Obwód w biuście(1) : 111cm
Obwód pod biustem : 96 cm
Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 93 cm
Obwód na wysokości pępka : 106 cm
Obwód bioder (3): 120 cm
Obwód uda w najszerszym miejscu: 74 cm
Obwód łydki : 47 cm
W którym miejscu najszybciej tyjesz : w biodrach
W którym miejscu najszybciej chudniesz : w talii
Uprawiany sport lub inne formy aktywności: obecnie różnego rodzaju zestawy ćwiczeń znalezione na youtube, typu 30 day shred (JM), mel b.
Co lubisz jeść na śniadanie: Bez różnicy , byle nie owsianki z owocami
Co lubisz jeść na obiad : Kurczak , ryby, wszystko jedno.
Co jako przekąskę : Owoce,
Co jako deser : Hmmm , wszystko?:(
Ograniczenia żywieniowe : brak
Stan zdrowia: zdrowa, jeśli przy takiej wadze to w ogóle możliwe.
czy regularnie miesiączkujesz: tak
czy bierzesz tabletki hormonalne: nie
czy przyjmujesz leki z przepisu lekarza: nie
czy rodziłaś: nie
Preferowane formy aktywności fizycznej: trening domowy, z braku możliwości siłowni
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Stosowane wcześniej diety : dieta 1700kcal , od dietetyka , oparta na przetworzonej głównie żywności. ;/
Wklejam również plan jaki sama spróbowałam wymyślić, puki co jest on mało zróżnicowany, natomiast jest to poglądowe jeśli chodzi o proporcje itd.
Dodam jeszcze, iż planuję puki co stosować trening siłowy dla początkujących kobiet do wykonania w domu, który podpatrzyłam również tutaj na forum. W domu ze sprzętu sportowego od niedawna posiadam: hantle 2x 10kg z wymiennym obciążeniem, drążek, ekspander, bieżnię i rower stacjonarny.
Czytałam również, że nie powinno się stosować bieżni jeśli chce się schudnąć. Poniekąd jest to logiczne, że lepsze jest świeże powietrze i "naturalny" grunt pod nogami. Natomiast chciałam zapytać czy w moim przypadku , kiedy kondycję mam ledwo na przebiegnięcie 5 min wolnym tempem, da rade jakoś ją wykorzystać w dni wolne od ćwiczeń siłowych? Fakt, że o porządnych interwałach można zapomnieć, ale jest nowa i całkiem dobrze się rozpędza, więc może dałoby radę jakoś ją wykorzystać skoro już stoi w pokoju.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Forumowy pulpet
http://www.sfd.pl/Nowe_życie_cioci_Saeoh,_-t981011.html