Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, są to różnorodne substancje, najczęściej pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. W skład błonnika wchodzi mieszanka polisacharydów i niepolisacharydów w postaci:
- celulozy,
- hemicelulozy,
- pektyn,
- gum,
- śluzów,
- linginy,
- kutyny.
Ma on istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego. Istotne są ilości błonnika w diecie. Zarówno zbyt mała, jak i zbyt duża jego ilość nie jest dobra dla naszego organizmu. Zalecana ilość to od 20 do 40 g dziennie. Niektóre źródła zalecają od 30 do 50 g dla osób aktywnych fizycznie. Dodatkowa suplementacja nie bardzo ma sens. Szczególnie w sytuacji dobrze zbilansowanej diety. Dostarczenie odpowiedniej ilości błonnika nie jest problemem. Występuję on w produktach pełnoziarnistych jak pieczywo, płatki zbożowe, ryże, kasze, ziemniaki, warzywa, owoce. Wystarczy przestrzegać podstaw zaleceń żywieniowych diety zbilansowanej, aby bez problemu dostarczyć błonnik. Osoby, których celem jest budowa masy mięśniowej, z reguły mają odwrotny problem. Zbyt duża ilość błonnika może powodować problemy trawienne jak wzdęcia, gazy, bóle brzucha.
Suplementacja ma jedynie sens w sytuacji, gdy jesteśmy na diecie tłuszczowej, gdzie dostarczamy do 50 g węglowodanów. Wtedy ciężko może być, uzupełnić odpowiednią ilość błonnika. Można dodać do posiłków 2x5 g dziennie. Można zastosować tego typu błonnik:
https://sklep.sfd.pl/MyVita_Błonnik_naturalny-opis33824.html