Mowilam, ze bede soon :) Wracam poniekad na tarczy, wiec kilka slow wyjasnienia

Przez ostatnie miesiące probowalam (biernie) uporac sie z hashi i tarczyca. Caly czas myslalam, troche wspierana w tym przez lekarke, ze wystarczy brac hormony i wszystko sie ulozy, wiec jakos specjalnie sie tym nie przejmowalam. Jednak nie chcialo sie ukladac - TSH to 3-miesieczna sinusoida: po zwiekszeniu dawki spada, by w 3 miesiacu znow wzrosnac, nawet wyzej niz poprzednio.
Sprawy sie dosc zabawnie ukladaly, bo w czasie urlopowym (serio wzgledny relaks, ale wiecej wegli) wcale moje samopoczucie sie nie poprawialo, a wrecz przeciwnie - ospala i spuchnieta. Na tamten czas powiedzenie "zeby mi sie chcialo, tak jak mi sie nie chce" to bylby pikus. Do tej pory rowniez i woda jakos zaraz po @ super schodzila, a teraz (ostatnio) nie zeszla; stad nie wiem, czy jestem bardziej gruba czy bardziej spuchnieta

Dodatkowo hashi wyjasnila mi (a raczej towarzyszaca jej fibromialgia), dlaczego tak dlugo dochodzilam do siebie z "zakwasami" i prawie caly czas bolaly mnie miesnie.
Taka troche zlo-smutna (parafrazujac Ocha z filmu "Dom"), przez ostatnie kilka dni myslalam i myslalam, czytalam i czytalam, az w koncu doszlam do wniosku, ze jednak pora byc bardziej aktywnym w "walce" i zdecydowac sie na typowa w hashi eliminacje. Zalozeniem jest calkowita eliminacja nabialu, jak najmniej glutenu i cukru (jestem czlowiekiem i istnieja rzeczy, ktore kupuje gotowe; a nie mam celiakii) i srednia zawartosc wegli (mierzylam i juz przy 60-70 mam objawy hipoglikemii, co jest dla mnie bardzo meczace). Zaszalalam z suplami i herbatkami ziolowymi, ktore beda w ruchu.
****DANE PODSTAWOWE***************************************
NICK: strumyk / Dag

NIEPRZERWANY[CAŁKOWITY] STAŻ TRENINGOWY: yyyyy

****PARAMTERY OBWODÓW*************************************
WAGA CIAŁA: 69,7
WZROST: 174
OBWÓD RAMIENIA: 28
OBWÓD ŁYDKI: 38
OBWÓD UDA GÓRA: 61
OBWÓD UDA DÓŁ: 44
OBWÓD BIODER: 104
OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 84
OBWÓD TALI: 76
OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ: 79 (podbi )
****CEL*************************************************
CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING?
1. ogarnac puchniecie i regularne obecnie przybieranie na wadze,
2. wrócić (przynajmniej) do stanu z 26.07.16 (https://www.sfd.pl/post-p17654727.html)
****STAN ZDROWIA*****************************************
CHOROBY PRZEWLEKŁE: hashi, niedoczynnosc tarczycy, dyskopatia szyjna
PRZEBYTE KONTUZJE: nieznaczace
WADY POSTAWY: brak
ALERGIE: nic nie wiem
PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA: juz nie :)
CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ? tak
CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? nie
CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? euthyrox 50
****PYTANIA DODATKOWE**********************************
CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: ohoho
do tej pory bylo: rano: D3+K2, diosmina, tranvit; poludnie (jak pamietalam): Se, wit. C, bakopa, gotu kola, wieczor: ashwaganda, Mg+Zn,
dokupilam: OPC, tyrozyna,
ziola do jedzenia/picia: ostropest plamisty, tarczyca bajkalska; do poludnia macierzanka z pokrzywa; wieczorem: mniszek, melisa, rumianek
chyba mi zacznie fruwac ta tarczyca

CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO): wzglednie zbilansowana (wiecej bialka) / czasem redu czasem plus / 2 lata
****DIETA*************************************************
W trakcie tworzenia/oswajania sie - na pewno przynajmniej 2-2,5g bialka i 1g tluszczu, na 0 lub lekki -, BT z rana, po poludniu i wieczorem wiecej wegli, calkowita eliminacja nabialu, jak najmniej glutenu (nie mam celiakii), soi, kukurydzy, kawy i cukru
****SPRZĘT**********************************************
PROFESJONALNA SIŁOWNIA: TAK
****TRENING**********************************
W racam na silke po blisko polrocznej przerwie (kondycja umierajaca), w planach mam na razie wioslarza 2-3x w tygodniu. Zobacze jak pojdzie i wezme za 1-2 m-ce jakis z moich starych gora/dol+barki.
Dodatkowo rekreacyjnie konie - jak sie Manoli bedzie chcialo jechac.
Wiec dzis pozegnalam sie z nabialem oraz tradycyjnym chlebem, wstawilam czosnek do kiszenia, jutro mam nadzieje odbiore wielka torbe chemii z apteki, a gdy Manola po swietach wroci do przedszkola, to ja systematycznie na silke.
W sumie to chodzi juz o zdrowie, a nie tylko wyglad, wiec pora zaczac myslec o sprawach powazniej niz poprzednio (ze tak zakoncze frazesem)