Tak wynika z badań naukowców z Harvardu, którzy sprawdzali bezpieczeństwo spożywania jaj.
o przeanalizowaniu wyników, doktorzy Luc Djousse i J. Michael Gaziano z Harvardu stwierdzili, że panowie bez cukrzycy mogą bez obaw o swoje zdrowie jeść do 6 jaj tygodniowo. O ile konsumpcja do 6 jajek tygodniowo nie zwiększa szans zgonu z jakiegokolwiek powodu, o tyle spożywanie siedmiu lub więcej jaj w tygodniu wiąże się z 23-proc. wzrostem ryzyka śmierci. Jeśli jednak mężczyzna choruje na cukrzycę, powinien jajek unikac jak ognia - jedzenie jajek 2-krotnie zwiększa ryzyko zgonu.
Zespół badał ponad 21 tysięcy mężczyzn, którzy przez 20 lat, od 1981 roku, brali udział w Physicians Health Study (Studium Stanu Zdrowia Lekarzy). Ochotnicy regularnie opisywali swój stan zdrowia oraz styl życia (nawyki żywieniowe, aktywność fizyczną itp.). W ciągu dwóch dekad odnotowano 1550 zawałów serca, 1342 wlewy i ponad 5 tysięcy zgonów.
Eksperci komentujący uzyskane wyniki zachowują pewien sceptycyzm. Tłumaczą., że do jaj trzeba podchodzić tak samo, jak do innych produktów spożywczych. Same w sobie nie są ani złe, ani dobre i mogą stanowić część zdrowej dla serca diety.
Źródło: interia.pl
Ciekawe po co wogóle Ci z Harwardu robią takie badania, przecież "negatywne" właściwości jajek zostały już dawno obalone. Co sądzicie ?
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-04-11 06:47:20