[...] a koncentracja i procesy myślowe przebiegają w mniej efektywny sposób. Proteiny rozkładają się w ciele człowieka nawet przez kilka godzin, w czasie trzy razy dłuższym niż węglowodany. Znajdujące się w białku aminokwasy najpierw trafiają do krwioobiegu, a następnie są transportowane do wątroby, skąd organizm dostarcza je w określone miejsca i [...]
[...] po 7-10 minutach treningu. Znaczące wykorzystanie tłuszczów w trakcie aerobów pojawia się w dalszej części treningu (20-30 minut pracy). Jednak po dużym posiłku bogatym w węglowodany wykorzystanie WKT może być zahamowane do 4-6 h po jedzeniu. Podsumowując - trzeba by było wykonywać intensywne cardio przez długi czas. Tylko pytanie, czy da się [...]
[...] Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, problemy zdrowotne nie wynikają tylko z konsumpcji cukru (sacharozy), tłuszczów nasyconych, trans, pszenicy czy roślin [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto jednak zauważyć, że dodanie do potraw bogatych nawet w węglowodany złożone źródeł białka i tłuszczów może również pomóc w kontrolowaniu poziomu glikemii. Podobnie jak błonnik, białka i tłuszcze opóźniają opróżnianie żołądka i [...]
[...] istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. wysokowęglowodanowe przekąski, ryż ekspandowany, orkisz itd.) sponsorują np. imprezy biegowe. Jeszcze nic takiego się nie stanie, gdy biegacz mający 8-10% [...]
[...] metabolizmu. Kolejnym negatywnym aspektem płynącym z braku glukozy w diecie jest spadek sprawności naszego mózgu, któremu nie zostaje dostarczone jego główne paliwo, czyli węglowodany. Również nasza wątroba cierpi z powodu braku węglowodanów. Nasz organizm jest zmuszony do przetworzenia białka w energię. Znacznie bardziej obciąża to organizm [...]
[...] ich starannie przemyślany i skomponowany skład. Każdy wariant smakowy zawiera zestaw 26 witamin i składników mineralnych oraz odpowiednią ilość makroskładników. Najlepsze węglowodany złożone Wszystkie zdrowe dania HUMMY są zasobne w węglowodany złożone pochodzące między innymi z kaszy gryczanej, makaronu z pszenicy twardej durum oraz ryżu. [...]
[...] napojach gazowanych, dżemach, miodzie. Zresztą, większość osób rozpoczynających dietę sądzi, iż wystarczy ograniczyć podaż cukru, nie zwracają już tak wielkiej uwagi na węglowodany złożone (poza pieczywem) oraz tłuszcze i proteiny. Do problemu redukcji musisz podejść całościowo, najlepiej używając wagi i kalkulatora kalorii – istnieje [...]
[...] bulk – 50% białka i 50% węglowodanów) poprawa jakości diety, uzupełnienie jej np. we właściwe ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. ograniczenie lub wykluczenie z diety alkoholu ograniczenie dodatkowych aktywności pozatreningowych (np. nadmierna ilość biegania lub podobnego [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]
[...] znamy również sytuację, gdzie osoby trenujące przeceniają wartość białek. Oznacza to, że skupiają się tylko i wyłącznie na tym makroelemencie nie dbając o pozostałe dwa: węglowodany i tłuszcze. Ustalając podaż białek nie przekraczaj wartości około 2g na 1kg masy ciała, co powinno być odpowiednią ilością dla osoby trenującej amatorsko. Co [...]
[...] i treningiem został źle oszacowany, należałoby dodać kolejne 200 kcal i dostarczać 2634 kcal. Jak może wyglądać plan dietetyczny? Zakładamy, iż białko dostarczy 20% energii, węglowodany 50%, tłuszcze 30%: 486,8 kcal z białka, czyli ~122 g dziennie 1217 kcal z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
Trening aerobowy dla niektórych osób wydaje się koniecznością, dla innych nadmiarową, wręcz szkodliwą czynnością. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? Czy aeroby nie przynoszą żadnych rezultatów? Czy liczą się tylko interwały? Jakie są najlepsze formy aerobów i kiedy umieścić podobny trening w planie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury poniższego [...]
Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
Intensywny wysiłek fizyczny, który wykonujesz kilka razy w tygodniu w celach wsparcia budowania masy mięśniowej, stanowi podstawę rozwoju sylwetki. To właśnie dzięki temu, że mięśnie są przeciążone, otrzymują swego rodzaju sygnał, który zawiadamia o tym, że organizm ciężko pracuje i potrzebne są mu duże oraz silne mięśnie. Jednak, aby doszło do [...]
Witam! Mam jedno pytanie, które mocno mnie trapi. Co by się stało gdyby osoba o zwykłej, przeciętnej budowie ciała (załóżmy, że to osoba, która dopiero od pół roku ćwiczy PRAWIDŁOWO), tzn. nie ekto (który z wiadomych względów może jeść co popadnie), ani nie endo (zwłaszcza, gdy w grę może już wchodzić insulinooporność) zamiast węglowodanów [...]
Czy część węglowodanów złożonych w diecie można zamienić na węglowodany proste (oczywiście nie mam tutaj na myśli niezdrowych węglowodanów, a chodzi mi o owoce, dżemy 100%)? Np. część płatków owsianych zamienić na dżem 100% Czy nie powinno się tak robić i może się to odbić negatywnie na sylwetce?