SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tkanki tluszczowe

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do autora, nie wystarczy schudnąć, trzeba to zrobić w sposób zorganizowany i trwały. Możliwe są początkowo dobre efekty, a później gigantyczny efekt jojo (szybkie nabywanie tkanki tłuszczowej), sama zmiana na wadze nic nie znaczy. Możesz stracić mięśnie, a taka “utrata wagi” jest ostatnią rzeczą, jakiej chcesz, krótkotrwałe efekty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15499 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Jak zgubić piwny brzuch?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Gdy sięgniesz pamięcią wstecz i przypomnisz sobie swój pobyt na plaży, z dużym prawdopodobieństwem oczami wyobraźni zobaczysz, z reguły mężczyzn, posiadających bardzo masywny brzuch, wystający znacznie przed linię ich ciała. Być może w rękach trzymali piwo.  Trening siłowy lepszy od aerobów? Po ile jestem ogólnie wielkim zwolennikiem teorii, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2914 Data: 2021-04-26 12:26:23
  • [...] tak duże, jak kiedyś się sądziło, to jednak ten efekt występuje i ma charakter kumulatywny. Warto więc z niego korzystać regularnie.  To kolejna podpowiedź, która pozwoli Wam przekierować dodatkowo zjedzone kalorie w kierunku Waszych mięśni, a w oddaleniu od Waszej tkanki tłuszczowej. Po więcej podpowiedzi zapraszam do drugiej części artykułu. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3650 Data: 2020-09-08 09:23:48
  • [...] podaniu glukozy, niższe stężenia adiponektyny w osoczu, wyższe stężenia trójglicerydów w osoczu, poważne zaburzenia architektury komórek wysp trzustkowych i wyższy procent tkanki tłuszczowej. Czyli taka dieta pogorszyła tolerancję węglowodanów oraz skład ciała. Ponadto wysokie stężenie trójglicerydów we krwi sprzyja insulinooporności (poprzez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3008 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7528 Data: 2019-10-22 09:33:00
  • [...] Spalacz tłuszczu Spalacz tłuszczu polecam oczywiście wyłącznie osobom, które w okresach, gdy będą ćwiczyć w domu planują, jak nasz przykładowy Kowalski, redukcję tkanki tłuszczowej. Zapewne zdajecie sobie sprawę, pisałem zresztą o tym wyżej w paragrafie dotyczącym wyboru kaloryczności diety, że sam spalacz tłuszczu nie zrobi całej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23854 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • [...] procesów u człowieka. W niezmiernym uproszczeniu wygląda tak: tłuszcze pokarmowe -> jelito -> układ chłonny -> krew (osocze) -> naczynia włosowate (tkanki) -> wątroba (aminokwasy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, zasady azotowe) Istnieje znikoma szansa na to, iż tłuszcze pokarmowe zasilą tłuszcze podskórne czy tłuszcz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14052 Data: 2017-12-20 11:39:33
  • [...] dla mięśni. Oznacza to, że chroni je przed wykorzystaniem przez organizm na potrzeby energetyczne i rozpadem białek mięśniowych, po drugie, wspiera proces budowy tkanki mięśniowej, po trzecie, wspomaga układ nerwowy, regenerację i funkcjonowanie mięśni. Kiedy stosować? Najlepiej okołotreningowo, czyli 10 do 15 g przed i po treningu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26299 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] im wyższa intensywność wysiłku, tym więcej mleczanów powstaje, może zasilać (po kilku przemianach) syntezę cholesterolu, może zasilać (po kilku przemianach) odkładanie się tkanki tłuszczowej podskórnej (i innych jej rodzajów). Gdzie jest składowana glukoza? Organizm posiada magazyny glukozy w postaci: glikogenu mięśniowego (przeciętnie 200-300 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2395 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • [...] wątroba (regulator glikemii, odbiorca glukozy i innych cukrów) oraz komórki beta trzustki (produkujące insulinę). Pojawieniu się we krwi kwasów tłuszczowych uwolnionych z tkanki tłuszczowej (np. „boczki”, „oponka”). Zaburzeniu w produkcji inkretyn lub oporność na nie (zwiększają efekty działania insuliny przykłady: GLP1-1; GIP; Ponadto GLP-1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2463 Data: 2022-04-04 13:00:45
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki tłuszczowej, powinien dostarczać: 2,3 -3,1 g białka na kg beztłuszczowej masy ciała, czyli od 202,4 do 273 g białka (od 809 kcal do 1092 kcal), od 20 do 27,3% 1,2 g na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20573 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] to u niego stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2188 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] I DNA, wyniosła ponad 2.75 miliarda dolarów. U źródeł kancerogenezy: otyłość i alkohol Ludzie bardzo często sami pracują na nowotwory, budując dużą ilość nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Wg danych CDC, 36.5% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość. Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13203 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wskazują, iż nadwyżka 1 195 kcal dziennie, w ciągu 21 dni, prowadzi do: zwiększenia masy ciała o 1.5 kg, zwiększenia beztłuszczowej masy ciała o 0.6 kg, zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej o 0.9 kg. Tym razem okazało się, iż nie ma takiego znaczenia, skąd pochodzi nadwyżka - z tłuszczów czy węglowodanów. Była podobnie niekorzystna dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1956 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • [...] 60-70% tętna maksymalnego” Wiele osób nadal wierzy, iż dopiero ćwicząc w pewnej ściśle określonej strefie (60-70% tętna maksymalnego) aktywujemy “spalanie” tkanki tłuszczowej. To mit, gdyż tłuszcz jest zużywany nawet, gdy nic nie robimy. Ale oczywiście, maksymalne utlenianie tłuszczów zachodzi przy pewnej ściśle określonej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9366 Data: 2019-02-12 11:12:05
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6683 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • [...] U osób otyłych często rozwija się także niewydolność serca, zarówno na podłożu choroby wieńcowej, jak i w wyniku zmian patologicznych, spowodowanych nadmierną ilością tkanki tłuszczowej. Do otyłości może prowadzić nadmierna podaż tłuszczów, w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6319 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w grupie niskich protein: 1,6±0,3 kg straty, w grupie wysokich protein: 0,3±0,3 kg straty. A to oznacza, iż wysoka podaż protein może oszczędzić nawet pięciokrotnie więcej tkanki mięśniowej. W kolejnym z badań 105 osób (51 dla SPD i 54 dla HPD) ukończyło projekt, któremu nadano (mylącą) nazwę: „Effect of a High-Protein Diet versus [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7110 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1823 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • Glikogen VS trening na czczo

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] (wolne kwasy tłuszczowe, WKT) – był prawie identyczny w obu przypadkach. Co to znaczy? Spalanie tłuszczu wcale nie przyspieszyło w warunkach „na czczo” – gdyż z podskórnej tkanki tłuszczowej uwalnianych było prawie tyle samo wolnych kwasów tłuszczowych. Głównym źródłem NEFA są podskórna tkanka tłuszczowa składowana na brzuchu, znacznie mniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9261 Data: 2017-07-03 13:02:18