Święta to z pewnością nie czas na trzymanie rygorystycznej diety i dokładne liczenie kalorii. Z drugiej jednak strony warto zdawać sobie sprawę z tego, ile kalorii mają poszczególne potrawy. Okazuje się bowiem, że wiele z tradycyjnych, polskich potraw Bożonarodzeniowych zalicza się do dań zdrowych i niskokalorycznych. Co do picia? W czasie [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] dziennie. Nieco lepiej jest z wieprzowiną, jednak nadal należałoby zjeść jej (w najlepszym wariancie) kilka kg dziennie. Dlatego uznaje się raczej, iż źródłem witaminy D są ryby morskie, tran oraz promieniowanie słoneczne (UVB). Warto suplementować witaminę D, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy ekspozycja na słońce jest [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] warto uwzględnić w jadłospisie: olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy np. Nerkowca, włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni, masło orzechowe, chia, tłuste ryby, jajka, nabiał np. ser mozzarella, feta. Węglowodany Mimo że wiele młodych kobiet uważa, że przyczyną złej sylwetki są węglowodany, to nie jest to prawdą. Odpowiednie, [...]
[...] sałatki. Na zakończenie Poza doborem warzyw pamiętajmy o białku. Do talerza pełnego kolorowych warzyw dodać możemy gotowane jajka, pieczone lub grillowane mięso, wędzone ryby, czy też sery takie jak feta lub mozzarella. Dla tych, którzy szukają szybkich rozwiązań, dobrym pomysłem będą koktajle. Połączenie owoców, kefiru i odżywki białkowej [...]
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] kulturyści mogą jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj składają się z dobrej jakości białka, jak na przykład grillowana pierś kurczaka lub kawałek ryby, warzyw i węglowodanów takich jak słodkie ziemniaki czy ryż. Tłuszcze w diecie kulturystów są ściśle kontrolowane, więc posiłki są pieczone lub gotowane na parze. [...]
[...] razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, wieprzowina i wołowina - jajka - twaróg półtłusty - biały ser - ryby Źródłem tłuszczy w moich posiłkach jest: - oliwa z oliwek - orzechy uwielbiam je:D - masło - ryby W mojej codziennej diecie znajduje się dużo ryb, piersi z kurczaka, [...]
[...] dni to basen i inne niezobowiązujące aeroby. Próbuję się pilnować, żeby 60 minut średnio na dzień w tygodniu było. Co lubisz jeść na śniadanie: kanapki z jajkiem, wędzone ryby, pieczone mięsko - raczej „białkowo” bo po płatkach i plackach szybko chce mi się jeść (ale czasami dla odmiany sobie zafunduję) Co lubisz jeść na obiad: ZUPY Co jako [...]
[...] lubisz jeść na śniadanie: jajka, makrelę wędzoną, płatki owsiane z suszonymi owocami, siemieniem lnianym na jogurcie naturalnym 2%. Co lubisz jeść na obiad : kurczak, indyk, ryby pieczone, wołowina, kasze, brązowy ryż, warzywa wszystkie. Co jako przekąskę : orzechy oraz owoce. Co jako deser : słabość do słonych przekąsek – obecnie pełna [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] niemal że tak samo, z tym że po treningu dobijam więcej białka i węgli np. twaróg z oliwą, pierś z oliwą czy ryba np. puszka makrela śledź tuńczyk w wodzie sosie własnym lub ryby pieczone kasza ryż rzadko ziemniaki Sob. Trening taki haj WT.CZW. oczywiście nie wszytko na raz. Jem trochę inaczej. 8-8.30 wstaję jem ok.9 standardowe śniadanie a jem [...]
[...] : 3x w tygodniu 30minut chodu, 1x w tygodniu basen Odżywianie : było sporo słodyczy, cola, fast foody, nieregularne posiłki, teraz jest zdrowo, dużo warzyw,owoców, mięso i ryby pieczone/gotowane, posiłki w miarę regularne Cel : schudnięcie Ograniczenia żywieniowe : wątróbki,podroby ,trochę warzyw Stan zdrowia : nadciśnienie,zagrożenie cukrzycą [...]
[...] innych sugestii. Dodatkowo zamieściłem w jakie dni jakie będę brał suplementy. Chętnie usłyszę czy mój plan jest ok w tej kwestii. Co do żywności to: Mięso - kurczak i ryby ( pieczone lub smażone z mała ilością tłuszczu) Warzywa Makarony i maka gruboziarniste(a) oraz otręby, owsianka Owoce Jajka Rożne pestki Zero : Słodyczy alkoholu [...]
[...] jestem zniszczona... Ile powinnam jeść? Jeśli zdaniem dietetyka moje CPM to 1850,czy na przytycie nie powinnam jeść więcej? Jem zdrowo, mnóstwo białka, warzyw, mięso i ryby pieczone, żywność mało przetworzona, zero przypraw. Cukry sporadycznie, 3 razy w tygodniu jem loda. Ćwiczenia to 9 km na rowerku stacjonarnym i długi spacer, czasami 1,5 [...]
[...] materii, dziedziczności, itp.) nie są wydalane z organizmu. Należy wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające dużo białka, szczególnie: wątrobę, smażone i wędzone mięso, ryby solone, buliony mięsne, itp. Należy spożywać więcej sałatek, surówek owoców, przerośniętej pszenicy, codziennie pić soki. Sałatki można umiarkowanie solić, żeby [...]
[...] wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane wg ich biologicznej wartości produkty o najwyższej wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być [...]