Szacuny
0
Napisanych postów
20
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
308
Witajcie,
Wychodzę z anoreksji. Postępy są ogromne, ale jedynie w zakresie psychiki. Obecnie moje bmi wynosi 14 (158 cm i 35 kg). Dietetyk zalecił dietę 1850 kcal, jem 1900. Wyszłam z głodówki w powolny sposób, więc waga się stabilizowala, momentami spadała... Od dłuższego czasu waga stoi jednak jak zaklęta... Jestem zmęczona chorobą, mam złe wyniki, fizycznie i wizualnie jestem zniszczona...
Ile powinnam jeść? Jeśli zdaniem dietetyka moje CPM to 1850,czy na przytycie nie powinnam jeść więcej?
Jem zdrowo, mnóstwo białka, warzyw, mięso i ryby pieczone, żywność mało przetworzona, zero przypraw. Cukry sporadycznie, 3 razy w tygodniu jem loda. Ćwiczenia to 9 km na rowerku stacjonarnym i długi spacer, czasami 1,5 godzinki w szybszym tempie. Nie chcę już chodzić po dietetykach, chcę po prostu być zdrowa... Nie chce przytyć nie wiadomo jak bardzo i szybko, może to trwać, ale 10 kg by się przydało...
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
5954
Napisanych postów
74359
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
744674
Skoro jak sama twierdzisz spożywanie 1900 kalorii nie przynosi założonych w tym efektów, to oczywiste jest, że kalorii w diecie masz zbyt mało. W takiej sytuacji należy zwiększyć ich podaż.
Masz źle dobrane składniki odżywcze w diecie. Polecam skupić się na poprawie tych błędów. Wygląda to bardzo słabo i niewiele ma wspólnego z dobrze zbilansowaną dietą.
Zastosuj się do wcześniej sugerowanych zaleceń i wrzuć poprawione ilości makroskładników oraz kilka przykładowych dni diety do sprawdzenia.
2996
Napisanych postów
51658
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
348886
Jak chcesz przybrać kilogramów, to rowerki i spacerki niekoniecznie będą rodzajem aktywności na który powinnaś postawić. Zacząłbym od eliminacji powyższych, w zamian pomyśl o treningu siłowym. Co więcej nie patrz wyłącznie na kcal, a na proporcje BTW. Przy zadbaniu o ten czynnik i przy wprowadzeniu odpowiednich treningów może się okazać, że Twoja kaloryczność jest wystarczająca.
Niemniej w takim przypadku tak czy siak wskazana byłaby opieka specjalisty.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
5954
Napisanych postów
74359
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
744674
Zdecydowanie nie potrzebujesz tak dużej podaży białka. 80 gramów to już ilość zdecydowanie wystarczająca. Poza tym ilość kalorii jaką z tego wychodź ma się nijak do tego co piszesz. Wystarczy w prosty sposób to przeliczyć:
4kcal * 120 + 4kcal * 80 + 9kcal * 30 = 1070kcal. Wychodzi prawie dwa razy mniej niż twierdzisz, że spożywasz. Zdecydowanie należy podbić tłuszcze i węglowodany.
Poza tym, jak już zostało wspomniane, kręcenie kilometrów na rowerku stacjonarnym nie jest dobrym rozwiązaniem. Warto przemyśleć wprowadzenie treningu siłowego.
Szacuny
8795
Napisanych postów
82276
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
695684
Tluszczy za mało . Tłuszcz stanowi bardzo ważny składnik diety i nie należy jego spożycia przesadnie ograniczać, gdyż jest to po prostu niemądre i niezdrowe. Bez odpowiedniego spożycia tłuszczu trudno jest pokryć zapotrzebowanie na witaminy A, E, D i K oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo dieta typu „low fat” jest zazwyczaj niesatysfakcjonująca kulinarnie, gdyż odtłuszczone posiłki są po prostu niesmaczne. Wstaw pełna dietę do oceny https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html
Szacuny
0
Napisanych postów
20
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
308
Wrzucę później przykładowe jadłospisy. A wyliczenia z fitatu mogą być brane jako dobre? Wychodzi mi że powinnam jeść 1870 kcal żeby tyc 300 g tygodniowo bez ćwiczeń, a z ćwiczeniami powyżej 2000.
5954
Napisanych postów
74359
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
744674
Kształtowanie sylwetki nie polega na tyciu samym w sobie. W ten sposób ciężko o zmianę sylwetki. Nie wnikam tutaj w Twoje problemy zdrowotne. Tym powinien zająć się specjalista. Jeżeli jednak zależy Tobie na kształtowaniu sylwetki (a na takim forum jesteśmy) to trening siłowy jest tutaj podstawą. Poza tym istotne są obwody ciała, mierzone co jeden, dwa tygodnie rano na czczo, a niekoniecznie masa ciała. W Twoim przypadku ma ona znacznie, ale nie odzwierciedla postępu w kształtowaniu sylwetki.
Rozpiski posiłków wrzucaj według regulaminu działu.