[...] spożywania tych napojów dostarczanie kofeiny Chociaż należy dodać, iż do tej pory żadne badania nie wykazały bezsprzecznej korelacji między spożyciem fosforu, kofeiny i wspomnianymi efektami. Jednak nadal istnieją obawy dotyczące zakwaszenia ustroju (pH napojów cola w zakresie od 2.5 do 4), gdyż takie napoje mogą wpływać na skład kości i ich [...]
[...] to szkodzi?” Najwyżej ludzie, którzy naczytają się o podobnych rewelacjach, umrą przedwcześnie stosując „alternatywne metody terapii”, które nie mają nic wspólnego z medycyną, a więcej z „zabiegami szamanów” lub ze stanem wiedzy znachorów w średniowieczu. To tak, jakby na współczesnym polu walki posługiwać się [...]
[...] dozna zwątpienia, jeśli dzień w dzień będzie jadł mięso i to w ilościach hurtowych. Na końcu należy dodać, iż gigantyczna podaż protein to także koszty zdrowotne (o czym wspominam na samym końcu tekstu). Po trzecie: same proteiny nie dają niczego. Musi im towarzyszyć duża nadwyżka energetyczna z węglowodanów i/lub tłuszczu! Istnieje na ten [...]
[...] oznacza to jednocześnie wyraźny wzrost głodu (większy, niż w grupie wysokowęglowodanowej). Nie jest to jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie duża podaż białka w trakcie treningu siłowego („na masie”). W badaniach Jose Antonio i wsp. jedna grupa dostarczała 3,4 g białka / kg [...]
[...] tej materii liczne rozbieżności oraz dyskusje. Do białka można również dodać węglowodany np. 0,5–0,6 g węglowodanów/kg beztłuszczowej masy ciała, choć „Staples i wsp. 2011 wykazali, że po wysiłku siłowym podaż zaledwie 25 g białka serwatki miała równie korzystny wpływ na bilans białek mięśniowych netto (synteza białek mięśniowych [...]
[...] w badaniach naukowych. Teza nr 1 „Po treningu mamy niski poziom glikogenu”, „glikogen jest wypłukany”… Wspomniane tezy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Dlaczego? Bo aby zużyć większość glikogenu należy pracować z dużą intensywnością bliską progu mleczanowemu przez 186 ± 31 minut. Mówimy o [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] wdrożeniem HTZ, a diagnozą raka prostaty wynosił do 8 lat. Proszę zwrócić uwagę na niezmiernie doniosły fakt: cytowane przypadki kliniczne mówią tylko o powiązaniu lub współwystępowaniu, a nie o zależności przyczynowo-skutkowej. Odnotowuje się coraz więcej przypadków raka prostaty, ale ... jednocześnie obserwowano wzrost przypadków [...]
[...] Kreatyna nie jest wymieniania wśród substancji, które mogą wywoływać uszkodzenie nerek, co udowodniono w licznych badaniach naukowych. Przykładowo, Jeri D. Ropero-Miller i wsp. przez 10 dni podawali ochotnikom 5 g monohydratu razem z 237 ml gatorade. U 3 z 4 osób odnotowano spadek ilości kreatyniny w moczu. Suplementacja nie miała wpływu na pH, [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
[...] przez kogoś innego, czyli jedzą tak, jak im nakazano, bez zrozumienia rozkładu posiłków lub ich celu. W czasach Doriana Yatesa nie było tak łatwo. „Cień” wspomina, iż sam musiał być ekspertem od diety. Nie dało się zdobyć za dużo informacji, a teraz każdy ma dietetyka, trenera sportów siłowych oraz grono innych doradców. [...]
[...] mitów. Mówi on o tym, że jedzenie wieczorem i w nocy tuczy. Wg licznych badań naukowych sytuacja wcale nie jest klarowna. Tymczasem: w badaniu z 2007 r. Nonino-Borges CB i wsp. przeprowadzonym na grupie 12 otyłych kobiet stwierdzono, iż jedzenie w porze nocnej nie ma wpływu na redukcję masy ciała. Nie odnotowano znaczących różnic w wadze, % [...]
[...] 20 g protein co 3 godziny Najkorzystniejsze okazało się podawanie 20 g WPI co 3 godziny. Oczywiście wyniki uzyskane w poszczególnych grupach w ramach eksperymentu Moore DR i wsp. nieznacznie się różnią, ale w skali 3, 6 czy 12 miesięcy treningu, mogą mieć znaczenie. W podsumowaniu: Moore i wspólnicy zalecają dostarczać 20 g wysokiej jakości [...]
[...] proporcje makroskładników w diecie, ilość i rodzaj dodatkowych treningów (np. nadmiar aerobów może zniweczyć przyrosty siły i masy mięśniowej). W badaniu Rogersona S. i wsp. sprawdzano: czy podawanie 3.5 mg / kg masy ciała testosteronu 1 x na tydzień może zwiększyć siłę mięśniową i polepszyć wyniki sprintu w ciągu 3-6 tygodni, czy da się [...]
[...] treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków energetycznych u człowieka. Najnowsza metaanaliza danych, przeprowadzona przez Vieira AF i wsp., opublikowana we wrześniu 2016 roku, rozwiewa złudzenia. Wzięto pod uwagę 10405 artykułów, 27 badań, łącznie, opartych o materiał, w którym wzięło udział 273 [...]
[...] i zmiany potencjału redox - powiązano to zjawisko z nowotworami, schorzeniami neurodegeneracyjnymi czy chorobami o etiologii wirusowej, toksycznej lub zapalnej. Ale co mają wspólnego wolne rodniki, IGF-1, geny? No właśnie. Okazuje się, iż szlak sygnałowy związany z insuliną i IGF-1, aktywuje kinazę 3-fosfatydyloinozytolu (PI3K) oraz kinazę Akt. [...]
[...] jeżeli zaczniesz biec albo iść na tyle szybko, że dostaniesz zadyszki, to Twój organizm zacznie spalać węglowodany zamiast tłuszczu”. Komentarz: kolejne porady niemające nic wspólnego z rzeczywistością. Nawet przy biegu blisko progu mleczanowego (dla dobrze wytrenowanej osoby leży on w zakresie 14-17 km/h) zużywanych jest bardzo dużo WKT. [...]
[...] w sklepach”, „glifosat (składnik Roundup)”. Nie należy demonizować cukru, a tym bardziej syropu glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane [...]
[...] niewiadomych przyczyn ludzie postrzegają owoce jako zdrowie, a przy tym zarzekają się, iż pozbyli się z diety cukru stołowego (zresztą chciałbym w praktyce zobaczyć, jak we współczesnym świecie ktoś całkowicie pozbył się sacharozy czy syropu glukozowo-fruktozowego). Oczywiście, istnieje wiele rodzajów owoców, mają różne proporcje glukozy oraz [...]