Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] diety ketogenicznej, co nie znaczy, że musi być niebezpieczna. Uważam, iż żaden ekstremizm dietetyczny nie jest zdrowy, w szczególności diety oparte o “surowe warzywa i owoce”, “same owoce” lub “same koktajle owocowo-warzywne”. Po drugiej stronie barykady znajdują się osoby, które przekonują, iż tłuszcze nie tuczą i że “to samo zdrowie”. [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
[...] głodu ciastkiem trwa tylko kilka chwil. Im częściej tak robisz, tym szybciej uzależniasz się od słodyczy. MANIPULACJA Praprzodkowie człowieka lgnęli do słodkiej żywności (owoce, miód), bo zapewniała im dawkę łatwo przyswajalnej energii, o którą było wówczas trudno. Ten atawistyczny pociąg do słodkości wykorzystują dziś producenci żywności i [...]
[...] Co ciekawe głównym źródłem węgli dla nich jest kukurydza, tak krytykowana przez propagatorów low-carb. Źródła makroskładników to: węgle - kukurydza, fasola, warzywa i owoce, białko i tłuszcze - niewielkie ilości mięsa, ryby, jaja. Więc jest to typowa bogata w węglowodany dieta, z ograniczoną ilością tłuszczy (ograniczoną, ale nie [...]
[...] czyli białego pieczywa, ciast i ciasteczek. Oczyszczone ziarna są pozbawione błonnika, który chroni nas przed wieloma chorobami. Bogate w błonnik pokarmy, takie jak warzywa, owoce i niełuskane ziarna, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Dodatkowym plusem produktów pełnoziarnistych jest fakt, że dłużej pozostawiają uczucie sytości. Zalecam [...]
zamieszczam to tylko dla przypomnienia. FAKTY I MITY O ODŻYWIANIU Śniadanie pomaga schudnąć - FAKT I MIT: Śniadanie daje energetycznego kopa naszemu metabolizmowi. Rzeczywiście jedzenie śniadań powoduje mniejszy głód w porze popołudniowej, a nawet wieczornej ( o ile spożyjemy śniadanie trzy godziny po przebudzeniu). Jednak to nie wystarczy aby [...]
[...] spory wybór - gryczana palona i niepalona, jaglana, jęczmienna i jakieś inne wynalazki... Dobrym źródłem węgli są również strączki, warzywa (buraczki, marchew i inne), owoce - można z nich korzystać dla urozmaicenia. Ziemniaki są ok, żeby nie było, o ile nie zdominują za bardzo diety. Co do bananów, jeśli je lubisz, możesz wrzucać [...]
[...] Owoce + sok z cytryny Jagody, porzeczki, truskawki są pełne bioflawonoidów, które hamują starzenie się komórek i poprawiają krążenie. Te zalety wzmaga witamina C. Skrop owoce sokiem z cytryny. Chleb razowy + wędliny Jeśli większość Twoich posiłków to kanapki, wybierz pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. [...]
[...] od śniadania. 2. Twoje codzienne pożywienie powinno zawierać różne produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. 3. Spożywaj codziennie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Warzywa najlepiej jeść na surowo lub krótko gotowane. 4. Dwa, a najlepiej trzy razy dziennie spożywaj mleko, biały ser lub jogurt5r o obniżonej zawartości tłuszczu. 5. [...]
[...] 100 g - liść melisy 20 g - koszyczki rumianku 20 g - ziele dziurawca 30 g - ziele lebiodki 30 g - korzeń lubczyku 20 g - liść poziomki 20 g - korzeń prawoślazu 30 g - owoce poziomki 5 g III zestaw na 28 dni - ziele lebiodki 50 g - liść jeżyny 20 g - owoc kolendry 20 g - liść pokrzywy 30 g - ziele dziurawca 20 g - babka lancetowata 50 g - [...]
banany to owoce a owoce nie tucza! cykier jest z burakow a buraki tez nie tucza bo to warzywa wiec jak cukier morze tuczyc? 1 kg ed do bananow i bedzie rzezba.
[...] 2-2,2kcal. 6. Tylko po co liczyć? Dorzuć 250-500g zielonych warzyw najlepiej i wystarczy. Co do tej paniki przez owocami. Denerwuje mnie jedno, każdy kto myśli owoce od razu widzi fruktozę, a owoce, to nie sama fruktoza, zazwyczaj jest po równo np. glukozy i fruktozy. Wszystkie ww tuczą, bo insulina sama w sobie tuczy. Czy się zje [...]
[...] tego unikałam. Na tak skomponowanej diecie trudno przytyć, bo: - białkowe pokarmy nie tuczą - jeśli wybiera się niezbyt tłuste mięso, jajka , rybę - od tego się nie tyje, - owoce warzywa głównie surowe i nie na kilogramy - też nie tuczą, - tłuszcze roślinne, trochę masła czy sera też nie są niebezpieczne, o ile jadamy z umiarem , bez polewania [...]
[...] utrata wody wydalanej z moczem. Szybko rozwijające się w tym okresie dziecko korzysta z energii mamy. Trzeba ją uzupełniać jedząc produkty bogate w węglowodany, ziarna,owoce i warzywa, nie zapominając o tłuszczach. Są one dobrym zródłem energii, pomagają przyswoić niektóre składniki odżywcze. Najzdrowsze tłuszcze to wielonasycone, występują [...]