SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

olej smazenie

Czy chodziło Ci o: "olej smażenie"?

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zawiera np. 940 ml napoju typu cola), jednak wpływ chociażby piwa na stężenie glukozy czy insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15477 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Zdrowe i wygodne smażenie - Dziki Spray

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gdy nie do końca wiemy, w jaki sposób i na czym mamy smażyć. Z reguły wygląda to tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5096 Data: 2018-06-15 12:29:45
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na wątrobę, z kolei glukoza powoduje huśtawkę glikemiczną (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28559 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3019 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] kwasy tłuszczowe omega-3 i jakie mają znaczenie? Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy (DHA; C22:6) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszenicy, lniany). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids). Kwas eikozapentaenowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6246 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6660 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] w węglowodany (w porównaniu do osób, które jadły tłuszcze) przy tej samej podaży energii w porcji. Ma znacznie nie tylko to, co zjadasz, ale nawet o jakiej porze i w jakiej kolejności! Garaulet i wsp. (2013) stwierdzili, że osoby spożywające późny lunch straciły znacznie mniej wagi ciała (2,1 kg), w porównaniu do osób spożywających lunch o wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4006 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej szafranowy, olej sojowy, olej bawełniany, olej sezamowy, oliwa z oliwek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1373 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1445 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Smażenie na tłuszczu - czym jest punkt dymienia oleju?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, oliwki, awokado, kokos i wiele innych. Każdy rodzaj oleju ma swój własny skład chemiczny, co oznacza, że ​​niektóre oleje lepiej nadają się do sałatek, a inne do smażenia mięsa. Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1089 Data: 2022-06-02 13:10:35
  • Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2557 Data: 2018-12-28 14:24:59
  • Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13545 Data: 2018-02-01 10:57:44
  • [...] limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości kwasów tłuszczowych trans. Ktoś powie, iż to jest Afryka, ale u nas sytuacja wcale nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 666 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    "Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4456 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Kurkuma i czarny pieprz - jak wykorzystać ich potencjał?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kurkuma to dość charakterystyczna, żółta przyprawa, która nadaje daniom wyrazistego koloru i smaku. Okazuje się, że ma ona także potencjał w zwalczaniu stanów zapalnych, zwiększaniu odporności i ochrony naszego mózgu. Jest tylko jeden problem. Kurkuma jest bardzo trudna do przyswojenia przez organizm. Przyjrzyjmy się zatem sposobom, które pozwolą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 494 Data: 2023-12-11 12:50:12
  • SMAŻENIE... olej czy oliwa z oliwek???

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam pytanie... czego lepiej uzywac do smażenia zwykłych olejów roslinnych czy oliwy z oliwek? bo z tego co slyszalem to oliwa sie utlenia i nie wskazane jest jej stosowanie do smażenia.. to prawada? z góry dzieki pozdrawiam :)

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-05-06 14:53:00 Szacuny postu: 6 (cały temat: 0)
  • Olej lniany i smazenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Wyczytałam już, ze na oleju lnianym nie można smażyć ponieważ zawiera głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nie odnalazłam jednak konkretnej odpowiedzi, dlaczego? Czy smażenie na tym oleju mi zaszkodzi? Czy tylko straci swoje właściwości. Sprytnie kupiłam dwie litrowe butelki i chciałabym go jakoś zużyć, a na pewno nie dam rady całego [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 9288 Data: 2013-10-17 12:16:42 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Olej z pestek winogron - smażenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć. Ostatnio słyszałem że smażenie na oleju z pestek winogron jest niewskazane. Wydawało mi się, że to dość zdrowy olej - zawszę daje do sałatek. Czyzby nie nadawał się do smażenia? Chodzi o utlenianie?

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 7861 Data: 2009-08-05 21:21:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Olej mct a smażenie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Czy na oleju mct można smażyć bez większych konsekwencji zdrowotnych tak jak na smalcu ,maśle klarowanym czy oleju kokosowym?

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 6410 Data: 2017-01-17 15:43:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)