Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tego kwasu na powstawanie groźnej choroby zwanej przerzilicą). Smalec ma go zaledwie 3-10% swojej wagi, natomiast oliwa z oliwek może mieć od 3 do 20% wagi. Dla porównania, olej słonecznikowy ma go aż 48-74%! Z uwagi na niską zawartość kwasów Omega-6, smalec – w przeciwieństwie do olejów roślinnych (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, [...]
[...] w dzienniku na poTreningu.pl. Siedzę i myślę i pracę dyplomową rodzę... BLEEEEEEE Kręgosłup nawet mi nie dokucza :) Więc nie narzekam. Pytanie: Smażenie/dodawanie oleju kokosowego do potraw? Trafiłam w internecie na filmik, gdzie zachwalali tenże olej dla osób na redukcji, ale troche mi się wydaje to ściema? Ah, i doczytałam się, że [...]
Skład BERKLEY JENSEN znam zuzylem 3 opakowania tego oleju bardzo wygodny w uzyciu sklad z etykiety tez wydaje sie spoko jednak ja doszukuje sie dziury w calym i chcialem sie dowiedziec czy taki olej do smazenia na dluzsza mete jest zdrowy.Jesli chodzi o oliwe z oliwek i maslo nadaja sie do smazenia i to nawet bardzo ale tylko produktow ktore nie [...]
domer - podstawa to oliwa, chodziło mi o to co może być innego zamiast oleju lnianego, jaki inny? Lniany trudno u mnie kupic, rozgladam sie za innymi mozliwosciami Jesli smażenie to na czym? Smalec czy Olej Kujawski (rafinowany rzepakowy z pierwszego tłoczenia - jednonienasycone - 66g, wielo- 27, nasycone 7g) Przy okazji - moglby ktos wytlumaczyc [...]
[...] na miesiac xD) i takie pytanie co lepiej do tego ryzu stosowac Filety z ryby czy Piersi z kurczaka badz indyka, a moze na zmiane ? 3. Tak za bardzo nie mam kasy na oliwe i olej lniany. Powiedzcie mi co lepiej kupic zeby nadawlo sie do tych piersi i ryby do smazenie ? jedna z tych 2 opcje Oliwa czy Olej lniany ;s Zmieniony przez - etan w dniu [...]
Witaj, Napisałeś dość ogólnikowo do jajecznicy na smażenie dawaj olej kokosowy , masło klarowane lub smalec. Co do olei roślinnych są dobre zimnotłoczone jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy olej lniany budwingowy . Pozdrawiam
ja odpuscil bym raczej smazenie na oliwie , a wybral cos lepszego, maslo klarowane, smalec czy olej kokosowy, badz olej rzepakowy ale w ciemnej butelce.
[...] owoców (maliny, borówki) - desery będę dosładzać ksylitolem, co na początku jest konieczne, bo mogę się spokojnie nazwać uzależnioną od cukrów prostych i ograniczyć olej kokosowy do 1-2 łyżek tygodniowo. Dodatkowo chciałabym wykluczyć kaszę jaglaną ze śniadań, bo tak to każdy dzień wyglądał tak samo, a z monotonią też chciałabym [...]
do smażenia najlepsze tłuszcze to smalec, masło klarowane, oliwa z oliwek (krótkie smażenie i nie za wysoka temperatura), olej kokosowy na łyżce - olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy
jeśli teflon pozdzierany - do wyebania, podobno już przy niewielkim uszkodzeniu należałoby wyrzucac, ale wiadomo - sensowna patelnia kosztuje... Co do smażeniu - smalec/olej palmowy najlepiej się nadają o ile mi wiadomo:-)) choc oczywiscie -smażenie beztłuszczowe najlepsze z tym że wtedy i smak inny i na dużo większej temperatursze operujemy co [...]
[...] gotowane i trochę mi się przejadły. Chciałbym je robić w innym wydaniu i jedyna opcją jest smażenie ich na patelni. Nie mam PAMU , więc robił bym to tak , że wylewał bym olej z pestek winogron , następnie bym wszystko wytarł ręcznikiem papierowym i dopiero bym zaczął smażyć , bo nie chciał bym również tego oleju wliczać w dietę , można tak? [...]
[...] ale nie wyjaśniły mi wszystkiego... Bardziej chciałam zwrócić uwagę na to czy oliwa z oliwek extra virgin może być używana do smażenia i sałatek, czy lepiej zakupić inny olej do smażenia. Olej rzepakowy jest polecany na krótkie smażenie, a co z tym dłuższym? Wtedy można przeczytać że lepsza jest oliwa rafinowana która jest znowu dużo gorszej [...]
[...] lubi tłustsze mięso, więc w jednym garnku z gulaszem lub zupą pływa połowa chudego, połowa tłustszego i ja jakoś nie mam przez to problemu z tyciem :) . Ograniczam tylko olej do podsmażania cebuli do minimalnej potrzebnej ilości.) Kiełbas itp. gotowych mielonych produktów prawie nie jadam, bo tam często jest więcej tłuszczu i kolagenu, niż [...]
[...] że nad takimi pierdołami za przeproszeniem sobie głowie zajmujesz :D Omlet sam w sobie spoko znaczy się produkty, bo nie przetworzone takze ekstra. Zawsze możesz zredukować ilośc jajek na rzecz białek jaj, lub ten olej kokosowy który pewnie dajesz do skażenia zamienić na cooking spray :p Ale to wtedy bedzie taka odchudzona, redukcyjna wersja
Tzn. najlepiej to polać olejem patelnię i przejechać chusteczką, czy ręcznikiem kuchennym i rozprowadzić po całej patelni i zabrać nadmierną ilość tłuszczu. Masło to też wg mnie nie najlepsze źródło tłuszczy. Poza tym samo smażenie jest nie za zdrowe, ale tj mówię, odrobina oleju tylko do usmażenia, a tłuszcze pozyskuj np. z dodawania odpowiedniej [...]
saider - 1.Smażenie na oleju owszem smaczniejsze,ale serio toksyczne i nie zdrowe-czy bardzo jest to nie sprawdzone-większość tak je i żyje jednak wyglądaja tak jak jedzą,Ja robie to na teflonie podlane lekko wodą,lub na grillu ew,jest taki olej PAM psikasz na patelnię i smażysz na tym. Gotowane też Mi nie podchodzi. 2.Ja w okresie po za startowym [...]
[...] ... Ostatnio non stop piję kuloodporną kawę i w końcu ja dziś jej spróbowałem i bardzo mi zasmakowała. Ponadto ! Jestem bardzo syty po niej ... Kawa świeżo zmielona, olej kokosowy 10 g, masło klarowane 10 g (ghee), cynamon (starty z laski), kardamon bądź przyprawa do piernika czy szarlotki więc trochę kcal jest ale do rzeczy ... Chciałbym [...]
1. Jak odmierzyć małe ilości np. oleju? Nie chce mi się bawić w stawianie kieliszka na wagę i uzupełnianie go olejem. Później to myć, itp. Jest jakaś zasada, że np. pełna łyżka stołowa czy mała łyżeczka ma X gram? 2. Jakiego oleju używać do smażenia np. kurczaka, jajecznicy, placków owsianych? Wiem, że do smażenie nie nadaje się olej lniany i [...]