[...] H.C. Joffe, B.I., Shires, R., Lamprey, J.M., Baker, S.G. & Seftel “Effect of drinking bottled beer on plasma insulin and glucose responses in normal subjects” Source : South African Medical Journal, Volume 62, Issue 3, Jul 1982, p. 95 – 97] Wniosek: z pewnością warto unikać alkoholu, nie jest tak [...]
[...] jeśli stosujesz SAA, unikaj alkoholu i innych leków, dodatkowo obciążających wątrobę regularnie badaj wątrobę – wskaźniki GGTP, ALAT/ALT (Aminotransferaza alaninowa) – norma: 5-45 U/L, aspAT/AST (Aminotransferaza asparaginianowa) – norma: 8-46 U/L, bilirubina (całkowita i bezpośrednia); mniejsze znaczenie mają: ALP, LDH, CHE nie stosuj [...]
[...] LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a więc uzyskano prawie idealne stężenie glukozy na czczo), wpływ na kreatyninę i mocznik we krwi był nieznaczny (nie odnotowano szkodliwego [...]
[...] pokarmu glikogen wątrobowy stanowi podstawowe źródło zapasów glukozy dla systemu nerwowego oraz krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach, wg różnych źródeł, mózg człowieka potrzebuje 120-140 g glukozy na dobę, a czerwone krwinki ok. 40 g/dobę. Przeciętnie oznacza to konieczność dowozu [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 mg/dL (dla mężczyzn sięga od 40 do 160 mg/dL). Tak więc osoby z grupy NAFLD z wynikiem ponad 200 mg/dL klasyfikowały się w kategorii [...]
[...] Nic podobnego. Pacjentki miały średnio 34 lata. Norma dla trijodotyroniny (T3) wynosi od 70 do 205 ng/dL. U pań stężenie T3 wynosiło średnio 295 ±140 ng/dL (norma przekroczona o 43.9%). Ponad normę była również wolna tyroksyna (T4) o 18.6%, jak i całkowita tyroksyna (norma przekroczona o ~33%). Panie powinny chudnąć, jak szatan? [...]
[...] przekształcany, zaczyna działać od razu, czyli jest sterydem anaboliczno-androgennym, a nie żadnym „prohormonem” i z pewnością nie ma nic wspólnego z suplementami diety! To normalny, twardy doping. To tak jakby zmienić nieco budowę Metanabolu, nazwać go nieco inaczej i sprzedawać jako „booster mięśniowy”. „Prohormony” w szerszym obrocie [...]
Większość ludzi nie robi nic, aby poprawić stan swojego zdrowia. Jeśli nie podejmujesz działań mających na celu pozbycia się tkanki tłuszczowej, nie planujesz odstawić alkoholu czy papierosów, nadużywasz leki to chociaż od czasu do czasu wykonuj elementarne badania krwi i moczu, a najlepiej także USG narządów wewnętrznych (nerek, wątroby), w tym [...]
[...] 57 milionów osób wykazywało nieprawidłową glikemię na czczo (IFG), a 30 milionów nieprawidłową tolerancję glukozy (IGT). Tempo rozwoju cukrzycy: po 10 latach 14% osób z normalną tolerancją glukozy zaczyna wykazywać nieprawidłową glikemię na czczo, po 10 latach 48% osób z normalną tolerancją glukozy zaczyna wykazywać nieprawidłową tolerancję [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
[...] dotyczące nerek i wzroku. Niestety, ludzie powszechnie lekceważą swoje zdrowie lub na różne sposoby tłumaczą sobie istniejącą patologię. Ostatnio ciągle słyszę, że norma stężenia cukru we krwi jest sztucznie obniżona („i dlatego ja mam za wysoki cukier”). Tak naprawdę uważam, iż próg 100 mg na dl jest nadal za wysoki, tylko bierzemy pod [...]
[...] mniej niż 10% całkowitej podaży energii w postaci cukrów prostych (WHO używa terminu „cukry wolne”), co odpowiada 50 g (lub około 12 łyżeczek do herbaty) dla osoby o normalnej wadze ciała, zużywającej około 2000 kalorii dziennie. Idealne (rekomendowane) jest dostarczanie mniej, niż 5% energii w postaci cukrów prostych. „Cukry wolne” to [...]
Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]