[...] także te pochodzące z tłustych mięs także jadam, jednakże jeżeli o mnie chodzi, to prawie zawsze, zwłaszcza na redukcji, kupuję produkty nie tylko mięsne, ale te także nabiał, mleko i tym podobne produkty w formie light, aby móc sobie potem ten tłuszcz dodać wedle smaku, np. mleko 0.5% do płatków owsianych z WPC i dodatku masła orzechowego [...]
[...] także te pochodzące z tłustych mięs także jadam, jednakże jeżeli o mnie chodzi, to prawie zawsze, zwłaszcza na redukcji, kupuję produkty nie tylko mięsne, ale te także nabiał, mleko i tym podobne produkty w formie light, aby móc sobie potem ten tłuszcz dodać wedle smaku, np. mleko 0.5% do płatków owsianych z WPC i dodatku masła orzechowego [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] białka: Mięso (piersi i inne części kurczaka, wieprzowina, wołowina - staraj się wybierać chudsze kawałki np. częściej schab niż łopatka), ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał (naturalne jogurty, twarogi, kefir, mozzarella i sporadycznie sery żółte - pamiętaj, że są bardzo tłuste), odżywka białkowa (pomocna, jeśli np. chcesz zrobić owsiankę [...]
[...] bezmlecznych alternatyw sera, które doskonale wpasują się do Twojego "roślinnego" stylu życia. Przeczytaj koniecznie: Czy mleko i produkty mleczne powodują raka? Mleko i nabiał: czy jest dla nich miejsce w zdrowej diecie? Czym jest wegański ser? Tradycyjny ser wytwarzany jest przy użyciu kazeiny, białka znajdującego się w mleku zwierząt [...]
[...] kategorii wegetarian, pescowegetarianie (ci, którzy również jedzą ryby) odnotowali najniższe ryzyko zachorowania na raka wynoszące 49%. Wegetarianie, którzy również jedli nabiał i jajka (laktoowowegetarianie), byli następni z 18% niższym ryzykiem, podczas gdy weganie odnotowywali o 16% mniejsze ryzyko, a semiwegetarianie o 8%. Ogólnie rzecz [...]
[...] składają się z pełnych ziaren, orzechów, roślin strączkowych, zdrowych roślinnych tłuszczów, a źródło białka to bardzo często ryby i owoce morza. Niektórzy jedzą także nabiał i jajka. Dlaczego ludzie wybierają peskatarianizm? Dla korzyści zdrowotnych Istnieje wiele korzyści ze stosowania diet roślinnych, m.in. mniejsze ryzyko otyłości i [...]
[...] jest dieta wegańska? Dieta wegańska koncentruje się na produktach, napojach pochodzenia roślinnego i wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, łącznie z jajkami i nabiałem. Weganie eliminują również żywność, w której metody przetwarzania wykorzystują zwierzęta w jakimkolwiek stopniu. Mówiąc o weganizmie, skupiamy się głównie na [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Odnośnie do niedoczynności tarczycy i eliminacji glutenu oraz nabiału, to przez jakiś czas panowały tego typu przekonania, iż w przypadku zapalenia tarczycy Hashimoto warto wyelimnować je ze swojej diety. Wraz z czasem i obserwacją nie sprawdziło sie ten zabieg. Osobiście nie widzę szczególnego powodu ku temu, aby utrudniać sobie aż tak bardzo [...]
Odnośnie do niedoczynności tarczycy i eliminacji glutenu oraz nabiału, to przez jakiś czas panowały tego typu przekonania, iż w przypadku zapalenia tarczycy Hashimoto warto wyelimnować je ze swojej diety. Wraz z czasem i obserwacją nie sprawdziło sie ten zabieg. Osobiście nie widzę szczególnego powodu ku temu, aby utrudniać sobie aż tak bardzo [...]
[...] ciężkich, pola elektromagnetycznego, neurotoksyn z infekcji, emocji, toksynami środowiskowymi, mikrobami, alergiami pokarmowymi, jedzeniem GMO i medykamentami. Gluten i nabiał są poważnymi czynnikami zapalnymi. Często spożywamy za dużo suplementów. – Musimy nauczyć się jak polepszyć swoją dietę, zredukować poziom stresu w domu, zredukować [...]
[...] nasyconych jest szkodliwa, bo zwiększa stężenie IGF-1, a zmniejsza stężenie białka, które je wiąże (IGFBP-3). Dużo gorsze działanie wykazują: czerwone mięso i produkty nabiałowe. Warzywa obniżały stężenie IGF-1 i jednocześnie sprzyjały występowaniu większej ilości związanego IGF-1 (podwyższały ilość wiążącego je białka). Szczególnie [...]
Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]
[...] o pomorze świń a to ściema była. 40% produkcji wieprzowiny zlikwidowane a i tak mięso wieprzowe sprowadzamy z zachodu. Jedyny polski produkt ktory jest w pełni zdrowy to nabiał. Średnie spożycie mleka na osobę wynosi 35l rocznie. Z 11l mleka powstaje 1kg sera, z 10kg mleka powstaje 1kg twarogu. Czy to jest dużo? Człowiek zjada znikome ilości [...]
Czy nabiał jest dobry, czy zły dla zdrowia? Czy czerwone mięso zabija? Czy dieta ketogeniczna jest cudownym rozwiązaniem, czy zagrożeniem dla zdrowia? Czy dieta wegańska może przedłużyć długość życia? Czy węglowodany to przyczyna otyłości na świecie? Badania obserwacyjne Badania żywieniowe muszą mieć pewne odstępstwa, ponieważ idealne badanie [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]