[...] źródło energii; mleczany -> krew -> wątroba -> pirogronian -> glukoza; powstała glukoza jest paliwem dla mózgu, jak i pracujących mięśni (cykl Cori, cykl kwasu mlekowego). Komentarz: pewne znaczenie w tym procesie mają również nerki, ale celowo to uprościłem. Glukoza powstaje np. z aminokwasów (np. rozpad mięśni), glicerolu (rozpad [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
[...] morza: surowe owoce morza mogą zawierać niebezpieczne bakterie i pasożyty. Centers for Disease Control (CDC) zaleca, aby ich unikać lub poddawać je obróbce. Nabiał: surowe mleko może zawierać Listerię, która wywołuje poważne infekcje, a czasami komplikacje w ciąży. Mleko pasteryzowane jest bezpieczne i można je spożywać bez ryzyka. Jakie są [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
[...] w wersji słodzonej. Zapach napoju sojowego jest dość neutralny. Wrażliwa osoba wyczuje lekką trawiastą nutę, ale jak na napój sojowy to nie jest źle. Konsystencja przypomina mleko i dużym plusem jest tutaj niewielka ilość grudek, które w wielu tego typu napojów gromadzi się na dnie kartonu. Jako kawosz, zwracam uwagę na stopień zabielenia kawy, [...]
[...] i niesłodzonej. Jak łatwo się domyślić, zdrowsza jest wersja bez cukru, jednak warto zauważyć, że nawet słodzony napój ma mniej węglowodanów (i cukrów) niż klasyczne mleko. ALPRO SOYA ma 2,5 g cukrów na 100 ml a klasyczne mleko ok. 4,5 g. Nie jest to zatem żadna tragedia. Poza cukrem nie ma w napojach niczego niepokojącego. Dużym plusem [...]
[...] o niskiej zawartości laktozy końcowe stężenie glukozy we krwi po 3 h było wyższe po klasycznym mleku, w porównaniu do beztłuszczowego o niskiej zawartości laktozy Jakie mleko dla diabetyków? Wyniki badania sugerują, że mleko beztłuszczowe o niskiej zawartości laktozy może być odpowiednie w przypadku stosowania diet dla diabetyków i innych [...]
[...] do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też raczej napojem roślinnym. Nie wszystkie jednak mają takie właściwości, jak byśmy oczekiwali. Przykładowo, dla mnie [...]
[...] Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym opakowaniem i zielonym pesto. Jakie było moje zdziwienie, kiedy na odwrocie zobaczyłam skład a w nim serwatkę z mleka, mleko w proszku, ser, jaja i inne produkty pochodzenia zwierzęcego? Rozumiem, że jest to produkt wegetariański, co po mocnym wytężeniu wzroku można nawet wyczytać, jednak [...]
[...] na bazie maltitolu, czyli naturalnej substancji słodzącej, która ma niższy indeks glikemiczny oraz wartość energetyczną niż tradycyjny cukier. Dodatkowo wykorzystano mleko ryżowe oraz olej Shea, które nadają nadzieniu delikatnej gładkiej konsystencji. Krucha rurka i rozpływający się w ustach krem.... Rurki te zainspirowała nie tylko [...]
[...] jest w pięciu różnych smakach, w tym jeden oparty w 100% na produktach roślinnych i może być spożywany przez wegetarian i wegan. Zamiast cukru znajdziemy tutaj maltitol, a mleko zastępuje napój ryżowy. Nutlove Vegan Rolls to osiem słodkich i chrupiących rurek wypełnionych kremowo-waniliowym kremem. Wafelek jest bardzo delikatny a masa kremowa [...]
[...] łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic więc dziwnego, że zaczyna się rozwijać rynek wegańskich słodyczy. Czy to zdrowy wybór? Słodycze, jak to słodycze - czy [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.