SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

miód cukier

  • [...] okolicznościach nie występuje w czystej formie w diecie człowieka. Tak samo bardzo rzadko zdarza się konsumpcja czystej glukozy. Istnieją badania, które mówią o tym, iż miód (50 g dziennie) działa bardzo podobnie na glikemię (np. stężenie insuliny, glukozy), metabolizm tłuszczy i stan zapalny, jak cukier stołowy (sacharoza) i syrop [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8924 Data: 2019-07-24 08:23:27
  • Węglowodany proste - charakterystyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mlecznym (cząsteczkę laktozy buduje połączenie glukozy i galaktozy). Przy okazji warto rozprawić się z pokutującym mitem „naturalności”. Wiele osób uważa, iż miód jest zdrowszy od cukru stołowego, gdyż jest „naturalny”. Tymczasem cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4200 Data: 2018-09-27 12:05:17
  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9577 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2102 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • Glikogen jest „paliwem”, które jest składowane w mięśniach i wątrobie. Mięśniowy podtrzymuje pracę włókien mięśniowych (stanowi energię w każdym rodzaju pracy, a szczególnie w treningu siłowym), glikogen wątrobowy reguluje kluczowy dla przeżycia parametr tj. stężenie cukru we krwi. Zarówno zbyt wysokie, jak i zbyt niskie stężenie glukozy we krwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2246 Data: 2021-02-10 11:40:17
  • [...] wysokoprzetworzonych. Jeśli nie potrafisz ich zidentyfikować, popatrz na skład produktu. Nienaturalnie długa lista składników zawierająca różnego rodzaju cukry (np. miód, cukier - sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy), tłuszcze, dodatki, świadczy o tym, iż jest to produkt, który nie nadaje się dla ludzi, którzy cenią zdrowie. Istnieją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2187 Data: 2021-02-19 13:34:52
  • Co się dzieje w organizmie po wypiciu coli?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6463 Data: 2019-08-05 08:57:22
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2698 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2189 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] B17, bo ona leczy raka”. Przykro mi, ale to bezsensowne argument, bo doskonale sprzedaje się … woda. Świetnie sprzedaje się węgiel, ropa naftowa, warzywa, owoce, drewno, miód… Wręcz rewelacyjnie sprzedają się leki antynowotworowe, pochodzenia roślinnego. Prawdopodobnie najbardziej znanym antyrakowym lekiem pochodzenia roślinnego jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13206 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6684 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Dynia Te warzywa powinny znajdować się w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Najlepsze miejsce dla dyni to sucha, chłodna oraz przewiewna piwnica. Oliwa z oliwek Podobnie jak miód, oliwa z oliwek pod wpływem temperatury może zmienić swój stan skupienia. Ciężko będzie użyć tego tłuszczu, kiedy jego konsystencja będzie podobna do konsystencji masła. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28520 Data: 2018-01-29 10:08:46
  • [...] różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). Cukry o szybkiej kinetyce pogarszają wrażliwość insulinową. Niezależnie od źródeł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5991 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom odtłuszczenia, restrykcyjnie pilnując swoich proporcji węglowodanów, białka oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8309 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • Odchudzanie - jak schudnąć?

    Artykuł
    Odchudzanie

    [...] wielu innych chorób powiązanych z otyłością. Dlaczego? Bo współczesny człowiek zjada i wypija coraz więcej produktów zawierających sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, miód lub podobne substancje (mające określony, negatywny wpływ na profil hormonalny, glikemię i stan zdrowia). Dlaczego? Ponieważ ludzie świadomie i dobrowolnie dokonują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9418 Data: 2018-08-26 14:25:22
  • [...] choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to uwodorniony tłuszcz roślinny; margaryny), zmniejszyć podaż cukrów prostych (glukoza, fruktoza) i dwucukrów (cukier stołowy, miód, laktoza) oraz ograniczyć podaż węglowodanów w godzinach popołudniowych (negatywny wpływ na glikemię). Jeśli zależy nam na redukcji tkanki tłuszczowej 3-6 h przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22909 Data: 2018-02-26 11:56:02
  • [...] bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. przy podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4333 Data: 2019-12-10 19:03:28
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2538 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się jej dobrocią? Na co zwracać uwagę przy zakupie? A może lepiej robić swoją chałwę, domową? Poniżej porównanie. Allos chałwa miodowa bio Skład: mielony sezam* 52% miód* 48%. Składniki ekologiczne* Wartość odżywcza: 100 g tej chałwy dostarczy 576 kcal, w tym: 41 g tłuszczu (w tym 7,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 35,7 g węglowodanów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27787 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • „Ukryte” kalorie - realny zabójca

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy klasyczny cukier stołowy (sacharoza). Nie ma znaczenia czy cukier ma ten, czy inny kolor (biały czy brązowy). Podobne wnioski płyną z innych obserwacji np. Matthew [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6158 Data: 2018-03-23 09:45:33