[...] na zintensyfikowaniu pracy enzymu produkującego tlenek azotu. Jednak enzym ten może wytwarzać NO tylko przy wysokim poziomie kwasu foliowego, bo kiedy witaminy tej ma za mało, zamiast NO produkuje inne, tym razem szkodliwe rodniki tlenowe. Sportowa dieta powinna obfitować więc w kwas foliowy, bo nawet jeżeli nie stymulujemy specjalnie [...]
[...] czym 99% znajduje się w kościach. Tkanka kostna jest rusztowaniem dla naszego ciała i równocześnie magazynem, z którego organizm czerpie wapń i fosfor o ile jest jego zbyt mało w środkach spożywczych. Zawartość jego we krwi jest zawsze stała, nawet w ostatnim stadium zrzeszotnienia kości czyli osteoporozy. Jest to reakcja obronną organizmu. W [...]
[...] w lodówce albo znowu pomajstrować i... zaprawić go sztucznymi antyutleniaczami. Najtrwalszy olej z oliwek (tłoczony na zimno) zawiera bardzo dużo trwałej omegi 9 i bardzo mało LA czy ALA, dlatego może jakiś czas stać w temperaturze pokojowej i nadaje się do smażenia. Firma produkująca oliwę Monini podaje, że temperatura krytyczna dla ich oliwy [...]
[...] rdzenia nadnercza, a głód jest przyczyną coraz większego ich wydzielania... Szalony apetyt pojawia się na początku terapii sterydowej. Potem mija. Trzeba przeczekać, jeść mało... Jeżeli mu się poddamy... tusza, którą zdobędziemy - już pozostanie. Adrenalina, która potrafi przerwać nawet zatrzymanie krążenia i oddychania - np. w wyniku wypadku [...]
[...] bogatym źródłem żelaza niehemowego. Zawiera także małe ilości aminokwasów i innych składników mineralnych. Podobnie sytuacja wygląda z syropem klonowym, który jednak jest mało popularny ze względu na cenę. Warte uwagi są również słody (jęczmienny, ryżowy), jednak ogólnie rzecz biorąc wszystkie syropy charakteryzują się wysokim IG, podobnie jak [...]
[...] aromacie, wykorzystywana do kandyzowania, smażona w cukrze daje tzw. cykatę, przyprawę do ciast i wyrobów cukierniczych. Z owoców otrzymuje się sok cytrynowy. Miąższ jest mało soczysty i niesmaczny. Odmiana cytrona 3 zwana Ręką Buddy ma niezwykle oryginalne owoce z kilkoma wydłużonymi wyrostkami skórki, podobnymi do palców. W Chinach i [...]
[...] (10-15%) dodać kilka procent. Dla wielu z Was jest to pewno oczywiste, ale wspomnę czemu tyle , a nie więcej. Wyjdźmy od tego iż będzie to około 20-35%. Nie jest już to mało a według mnie wystarczająco. Czemu zatem więcej ? W okresie dojrzewania następuje przewaga procesów anabolicznych nad katabolicznymi. Po prostu musimy mieć z czego [...]
[...] na temat diety, co jest dobre a co nie. Czy stwierdzenia, że niezdrowe produkty są tak naprawdę zdrowe. Nie oto chodzi. Chodzi o pokazanie ‘innej drogi’, drogi która jest mało popularna, a nawet w niektórych kręgach nie do pomyślenia. Gdyż całkowicie kłóci się z ich wierzeniami na temat odżywiania. Czy, co na pewno działa, a co na pewno NIE. [...]
[...] w beta-laktoglobulinę ma jeszcze jedną bardzo istotna zaletę a mianowicie jest tzw. szybkim białkiem czyli idealnym do po-treningowej suplementacji. Żeby tego było mało nowy Creasteron posiada w składzie, oprócz WPI, pełen zestaw 8 niezbędnych aminokwasów EAA, w wolnej postaci, w tym wyjątkowo wysoką dawkę aminokwasów rozgałęzionych [...]
[...] one pewne procesy w organizmie na spalanie tkan¬ki tłuszczowej, ale są to procesy wspomagające, dające rezultaty w dłuższym okresie. SPLACZE TŁUSZCZU: - Zwiększa wytrzymałość i podnosi poziom energii przez co mamy możliwość dłuższych i bardziej intensywnych treningów - Poprawia koncentrację, jasność myślenia i nastrój - Pomaga pozbyć się [...]
[...] się spać. Czy makaron jest tuczący? Makaron nie tuczy, jest źródłem wartościowych składników spożywczych (m.in. skrobi i błonnika), jest niskokaloryczny i zawiera mało tłuszczu. Tuczące są za to dodatki, jakie do niego serwujemy - sosy, mięso, sery. Mrożone warzywa i owoce tracą cenne wartości odżywcze? Po części tak, ale są to [...]
[...] płynu międzykomórkowego. Od wszystkich tych uwarunkowań zależy mniej lub bardziej sprawny transport hormonów tarczycy do wnętrza komórki. Gdy komórki mają hormonu zbyt mało, mózg otrzymuje o tym informację i stymuluje gruczoł tarczowy do jego produkcji. Niestety, w wyniku zaburzeń środowiska i upośledzonego transportu błonowego mechanizm [...]
[...] do których produkcji używa się modyfikowanych olei takich jak : chipsy, ciastka, ciasta, frytki, itp. Pokarmy te nie tylko powodują ze jesteśmy grubsi, dostarczając "mało wartościowe" składniki odżywcze ale bardzo negatywnie wpływają na nasze zdrowie powodując choroby układu krwionośnego od miażdżycy po zawał. Nasuwa się pytanie co robić [...]
[...] w węglowodany złożone, których spożycie pozwala na odpowiednie uzupełnienie rezerw glikogenu w wątrobie oraz glukozy we krwi. Posiłek powinien być również lekko strawny, mało objętościowy, oraz charakteryzować się niską zawartość tłuszczu, by proces opróżniania żołądka i trawienia nie ulegał opóźnieniu. Wymóg ten jest niezwykle istotny, gdyż [...]
[...] średnio-białkowa i zarazem bogato-węglowodanowa może stanowić dla nas zagrożenie. CZY WĘGLOWODANY SĄ NIEBEZPIECZNE? To byłaby niepożądana wiadomość dla sportowców wytrzymałościowych, którzy od długiego czasu stosują ładowania węglowodanami, których skuteczność była potwierdzona wieloma badaniami naukowymi. Jednak według niektórych zapewnień, [...]
[...] komórek i powoduje brak odpowiedniej ilości tlenu niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu. To że cukier źle wpływa na zęby o tym wiemy już od dawna, jednak mało zastanawiamy się nad tym, jak wpływa on na nasz organizm. Od dzieciństwa przyzwyczajeni do cukru w formie słodyczy, lodów napoi, nie zdajemy sobie sprawy, że sami [...]
[...] mechaniczne obciążenia, działające niekorzystnie na stawy i kręgosłup. Jakie są światowe tendencje w odchudzaniu? W tej chwili obowiązuje jedna generalna zasada - bardzo mało tłuszczów. Jeszcze parę lat temu uważano, że tłuszczów w diecie powinno być 30%, obecnie twierdzi się, że tylko 15-25%. Chodzi tu zwłaszcza o zmniejszanie ilości [...]
[...] trzymać limity wagowe powinni być zobligowani do włączenia białek serwatkowych do swojej rutynowej codziennej suplementacji. To samo sugerowałbym wyczynowym sportowcom wytrzymałościowym, gdzie najważniejsze to maksymalne zahamowanie katabolizmu mięśni bo osłabione mięśnie mogą być przyczyną kontuzji. Inny cel to wzmocnienie układu odpornościowego [...]
[...] na lepszy „rozruch” parę skłonów z rana i ćwiczenie z rehabilitacji, podnoszenie nóg leżąc bokiem. Moje zapotrzebowanie to ok. 1900 kcal, obecnie jem ok. 1 400. Wiem, za mało – kiedy w końcu poczytałam co nieco i policzyłam, ile tak naprawdę jadłam po ograniczeniu jadłospisu, wyszło średnio 1 200 - 1 300 (chociaż na pewno były dni, w które [...]