SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

karagen

  • Co to jest karagen? Czy E407 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu karagenu na zwierzęta, nie na człowieka. Tobacman cytuje badanie np. Kawaura A. i in., w których degradowany karagen sprzyjał pojawianiu się nowotworów, np. jelit – [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4711 Data: 2020-06-10 07:13:04
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czekolady deserowej 3%, kawałki białej czekolady 3%, migdały w czekoladzie 3%, mleko w proszku odtłuszczone, orzechy włoskie 2%, orzechy pekan 2%, stabilizatory: guma guar, karagen. W 100 g lodów czekoladowych Gelatelli Master of Taste znajdują się 283 kcal. Węglowodany 23,8 g, białko 3,9 g, tłuszcze 18,5 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 9,1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26428 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Jakie mleko roślinne ma najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g tłuszczu 0,1 g soli Plusy: niska cena, słodki w smaku, zapach nie jest najgorszy. Minusy: dostępny tylko w jednym supermarkecie, sporo chemii w składzie, w tym cukier i karagen, który w nadmiarze może być szkodliwy. Almond Brezze napój migdałowy Skład: filtrowana woda migdały węglan wapnia sól morska cytrynian potasu karagen lecytyna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22947 Data: 2017-09-12 10:10:26
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22540 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane, kwasem octowym), białka mleka, ekstrakt słodu jęczmiennego, substancja zagęszczająca (karagen), aromaty (zawierają laktozę), barwnik (betanina), stabilizator (fosforany potasu), sól. 100 g gotowego budyniu dostarczy 80 kcal, w tym: 1,9 g białka 1,3 g tłuszczu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9416 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Rodzaje napojów kawowych. Napoje na bazie kawy okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7019 Data: 2017-11-29 10:00:13
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i skupienie uwagi u dzieci, błękit brylantowy), sałata, termizowany serek twarogowo-śmietankowy (ser twarogowy, śmietanka, sól, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, karagen), Nori (wysuszone wodorosty), masago - ikra z gromadnika (ikra z gromadnika (Mallotus Villosus) cukier, sos sojowy, Mirin, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24705 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50613 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • [...] i optymalna ilość tłuszczu jak na tego typu produkt. Sam skład nie jest zły, choć warto zwrócić uwagę na ilość soli i substancje zagęszczające. Przykładowo, choć karagen jest szeroko stosowany w branży spożywczej i został określony, jako produkt nieszkodliwy, to jednak wielu dietetyków podkreśla, że jest zbyt mało badań na jego temat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1844 Data: 2022-07-29 06:52:38
  • [...] wędlinę, bez dodatków, musisz zapłacić dużo więcej.  Oczywiście to żadne usprawiedliwienie. W plastrach wegańskich uważać należy na takie składniki jak guma ksantanowa, karagen, konjac, skrobia modyfikowana i inne. Choć nie stanowią dla nas jakiegoś  zagrożenia, ale jak na jeden produkt, to jest tego po prostu dużo.  Skład Woda, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2904 Data: 2021-11-20 17:34:20
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24174 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • Jak wybrać dobre parówki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11184 Data: 2017-05-28 10:01:20
  • W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5764 Data: 2019-01-15 13:00:56
  • 7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o jogurcie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na etykietach. Zamiast jednak czytać te chwytliwe slogany, spójrz na skład jogurtu, który zamierzasz kupić. Wybieraj te, które nie mają w składzie mleka w proszku oraz karagenu. Zwróć uwagę na wymienione bakterie probiotyczne i ich szczepy. Brak wymienionych szczepów bakterii sugeruje, że nie jest to jogurt o właściwościach probiotycznych.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2071 Data: 2019-03-03 15:14:35
  • Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory Bowel Disease – IBD) to przewlekłe choroby przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji, wymagające stałego leczenia farmakologicznego, a często również hospitalizacji i interwencji chirurgicznych. W świetle aktualnego stanu wiedzy uważa się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1322 Data: 2023-03-21 07:45:08
  • Dieta antyhistaminowa - konieczność czy fanaberia? Co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest magazynowana przez komórki tuczne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2568 Data: 2019-11-30 08:59:18
  • Karagen

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    [...] zawsze do gotowego shake'a z 250g mleka i 30g odżywki dodawałem 3g gumy ksantanowej i konstystencja robiła się budyniowa. Ostatnio jednak zamiast gumy kstantanowej zakupiłem karagen, który podobno dedykowany jest dla produktów mlecznych jednak po dodaniu 3g czy nawet 6g do shake'a konstystencja totalnie się nie zmieniła. Orientuje się ktoś czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 406 Data: 2019-09-23 11:07:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] toffi, czekoladowego, czekoladowo-wiśniowego, czekoladowo-sezamowego, czekoladowo-kokosowego i czekoladowo-miętowego, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma ksantanowa, karagen - zagęstniki, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy - regulatory kwasowości dla smaku truskawkowego, malinowego, wiśniowego i jabłkowo-cynamonowego, sukraloza - substancja [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 19148 Data: 2015-01-29 18:23:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywka białkowa - jaką wybrać?

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] informacji w internecie i osoby z moją przypadłością jednak raczej źle reagowali na to.Dlatego kreatyne odrzucam całkowicie jednak białka w dużej mierze zawierają słodziki i karagen które właśnie źle na jelito wpływają,stąd moje pytanie czy czyste samo białko i w dodatku bez laktozy jest sensowne do testu czy dalej zbyt ryzykowne. Jedyne co [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 704 Data: 2022-08-21 13:50:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Hydrokoloidy stosowane w technologii żywności

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] roślin wyższych w postaci ekstraktu, np. pektyna, lub wyizolowanego składnika, np. skrobia, mączka chleba świętojańskiego, - Składniki wodorostów, np.agar, alginiany, karagen, - Produkty pochodzenia zwierzęcego, np. żelatyna, - Substancje wytwarzane przez drobnoustroje, jak np. dekstran, ksantyn, kurdal. 2.Surowce roślinne modyfikowane [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-05-23 15:04:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)