[...] konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego i innych składników oznaczonych, jako „E”. A jak jest naprawdę? Joanna Tobacman w 2001 r. przedstawiła pracę dotyczącą wpływu karagenu na zwierzęta, nie na człowieka. Tobacman cytuje badanie np. Kawaura A. i in., w których degradowany karagen sprzyjał pojawianiu się nowotworów, np. jelit – [...]
[...] g tłuszczu 0,1 g soli Plusy: niska cena, słodki w smaku, zapach nie jest najgorszy. Minusy: dostępny tylko w jednym supermarkecie, sporo chemii w składzie, w tym cukier i karagen, który w nadmiarze może być szkodliwy. Almond Brezze napój migdałowy Skład: filtrowana woda migdały węglan wapnia sól morska cytrynian potasu karagen lecytyna [...]
[...] mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów [...]
Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
[...] i optymalna ilość tłuszczu jak na tego typu produkt. Sam skład nie jest zły, choć warto zwrócić uwagę na ilość soli i substancje zagęszczające. Przykładowo, choć karagen jest szeroko stosowany w branży spożywczej i został określony, jako produkt nieszkodliwy, to jednak wielu dietetyków podkreśla, że jest zbyt mało badań na jego temat [...]
[...] wędlinę, bez dodatków, musisz zapłacić dużo więcej. Oczywiście to żadne usprawiedliwienie. W plastrach wegańskich uważać należy na takie składniki jak guma ksantanowa, karagen, konjac, skrobia modyfikowana i inne. Choć nie stanowią dla nas jakiegoś zagrożenia, ale jak na jeden produkt, to jest tego po prostu dużo. Skład Woda, olej [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że tytuł niniejszego artykułu to klasyczny oksymoron, to w rzeczywistości temat można w sposób praktyczny rozpatrywać na poziomie jakościowym. Parówki dostępne w sklepach różnią się pomiędzy sobą składem i wartością odżywczą. W praktyce żadne parówki nie powinny być oczywiście podstawą diety, ale jeśli już [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
[...] na etykietach. Zamiast jednak czytać te chwytliwe slogany, spójrz na skład jogurtu, który zamierzasz kupić. Wybieraj te, które nie mają w składzie mleka w proszku oraz karagenu. Zwróć uwagę na wymienione bakterie probiotyczne i ich szczepy. Brak wymienionych szczepów bakterii sugeruje, że nie jest to jogurt o właściwościach probiotycznych.
Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory Bowel Disease – IBD) to przewlekłe choroby przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji, wymagające stałego leczenia farmakologicznego, a często również hospitalizacji i interwencji chirurgicznych. W świetle aktualnego stanu wiedzy uważa się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite [...]
[...] tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest magazynowana przez komórki tuczne [...]
[...] zawsze do gotowego shake'a z 250g mleka i 30g odżywki dodawałem 3g gumy ksantanowej i konstystencja robiła się budyniowa. Ostatnio jednak zamiast gumy kstantanowej zakupiłem karagen, który podobno dedykowany jest dla produktów mlecznych jednak po dodaniu 3g czy nawet 6g do shake'a konstystencja totalnie się nie zmieniła. Orientuje się ktoś czy [...]
[...] informacji w internecie i osoby z moją przypadłością jednak raczej źle reagowali na to.Dlatego kreatyne odrzucam całkowicie jednak białka w dużej mierze zawierają słodziki i karagen które właśnie źle na jelito wpływają,stąd moje pytanie czy czyste samo białko i w dodatku bez laktozy jest sensowne do testu czy dalej zbyt ryzykowne. Jedyne co [...]
[...] roślin wyższych w postaci ekstraktu, np. pektyna, lub wyizolowanego składnika, np. skrobia, mączka chleba świętojańskiego, - Składniki wodorostów, np.agar, alginiany, karagen, - Produkty pochodzenia zwierzęcego, np. żelatyna, - Substancje wytwarzane przez drobnoustroje, jak np. dekstran, ksantyn, kurdal. 2.Surowce roślinne modyfikowane [...]