[...] odżywki należą do rzadkich. O ile już występują, mowa jest o przede wszystkim o problemach trawiennych – pojawiają się wzdęcia, zaparcia, biegunki, a nawet grzybica jelit. Niekiedy odnotowuje się także zmiany skórne, np. większy trądzik czy zintensyfikowaną wysypkę. Po spożyciu białka serwatkowego niektórzy narzekają na również na gorszy [...]
[...] Marek Guzek1,Bogusław Borys2, Agnieszka Sulkowska, Marian Smoczyński „Rola nietolerancji pokarmowych w powstawaniu objawów zespołu jelita nadwrażliwego u dorosłych” https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/17990/14191 Częstość i obraz kliniczny hypolaktazji u dzieci, [...]
[...] skórne są stosowane diagnostycznie, aby ustalić, czy masz alergię na pszenicę. Można również wykonać badania krwi na celiakię, chociaż najdokładniejszym testem jest biopsja jelita cienkiego. Nie ma testów krwi ani skóry na nietolerancję glutenu. Najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, czy masz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten jest [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
[...] o dużej zawartości tłuszczu, sporej ilości białka oraz odpowiednich produktów węglowodanowych, mających na celu między innymi tzw. odkwaszenie organizmu, ułatwienie pracy jelit oraz dostarczenie części witamin i minerałów. ŚNIADANIE Omlet z bekonem lub salami Pomidor, sałata, ogórek kiszony Suplementacja: kwasy Omega-3 oraz kompleks witamin i [...]
[...] które znajdują się w składzie HUMMY SHAKE. Wykorzystano bakterie probiotyczne Lactobacillus acidophilus i L. rhamnosus, które wspomagają naturalną florę bakteryjną jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Co więcej, w zależności od wersji smakowej, HUMMY SHAKE zawiera dodatkowe składniki, którym przypisuje się potencjalne [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] a optymalnym dla organizmu wyborem kompozycji diety i sposobu dystrybucji produktów w ciągu dnia. Co więcej, bada się również wpływ podaży żywieniowej białka na mikrobiotę jelitową, czy w sposób bardziej pośredni konsekwencje restrykcyjnych diet, takich jak wegańska, czy karniwora. [...]
[...] na wchłanianie składników odżywczych, a to z kolei może wpływać na liczbę kalorii, które przyswajamy z pożywienia. Nie możemy ignorować potencjalnej roli, jaką bakterie jelitowe odgrywają w kontroli wagi. W pewnym badaniu wykazano nawet, że flora bakteryjna osób szczupłych i otyłych dość mocno różni się. Tak więc sfermentowane produkty [...]
[...] ponadto funkcje koenzymu w przemianie kwasów organicznych, np. bursztynowego i metylojabłkowego. Witamina B12 uczestniczy w syntezie metioniny. Aby prawidłowo wchłaniać w jelitach, niezbędny jest tzw. czynnik Castle'a, produkowany w żołądku. Dlatego część chorób żołądka powoduje niedobór witaminy B12. Niedobór Zapasy witaminy B12 zgromadzone w [...]
[...] krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że ludzkie mleko zawiera dużo cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez jelita noworodka. Aby niemowlęta chciały spożywać mleko krowie, matki wpadły na pomysł słodzenia go zwykłym cukrem. To również nie jest dobre rozwiązanie, gdyż podawanie [...]
[...] gramów tych związków dziennie. Dieta bogatoresztkowa charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 gramów dziennie). Stosuje się ją w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez [...]
[...] ponadto funkcje koenzymu w przemianie kwasów organicznych, np. bursztynowego i metylojabłkowego. Witamina B12 uczestniczy w syntezie metioniny. Aby prawidłowo wchłaniać w jelitach, niezbędny jest tzw. czynnik Castle'a, produkowany w żołądku. Dlatego część chorób żołądka powoduje niedobór witaminy B12. Niedobór Zapasy witaminy B12 zgromadzone w [...]
[...] kwasu glutaminowego, który występuje w najwyższym stężeniu w komórkach mięśniowych. Stanowi ponad połowę puli aminokwasów. Glutamina jest potrzebna mięśniom, komórkom jelitowym, nerkom, wątrobie i systemowi odpornościowemu. Jest transportem jonów amonowych z tkanek do nerek, gdzie pod wpływem glutaminozy jony te uwalniane są do moczu. [...]
[...] tlenową krwi przeciwdziałając zlepianiu się czerwonych ciałek krwi, potrzebna do przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek szorstka skóra, zmiany śluzowej ust, żołądka i jelit, śliski język oraz stany depresyjne mężczyźni: 21 - 25 mg kobiety: 19 - 22 mg Witamina B5 wspomaga syntezę niektórych tłuszczów; bierze udział w wyzwalaniu [...]
[...] tlenową krwi przeciwdziałając zlepianiu się czerwonych ciałek krwi, potrzebna do przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek szorstka skóra, zmiany śluzowej ust, żołądka i jelit, śliski język oraz stany depresyjne mężczyźni: 21 - 25 mg kobiety: 19 - 22 mg Witamina B5 wspomaga syntezę niektórych tłuszczów; bierze udział w wyzwalaniu energii [...]
[...] w mleku kobiecym. (Zarówno ta jak i inna alergia pokarmowa objawia się biegunką, zmianami skórnymi lub nawet dysfunkcją układu oddechowego, względnie innego ważnego organu - jelit, żołądka) Kazeina nie jest tez najlepszym źródłem białka ze względu na stosunkowo niską wartość biologiczną, o wiele cięższą strawność w porównaniu do białek [...]
[...] krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że ludzkie mleko zawiera dużo cukrów prostych, które są łatwo przyswajane przez jelita noworodka. Aby niemowlęta chciały spożywać mleko krowie, matki wpadły na pomysł słodzenia go zwykłym cukrem. To również nie jest dobre rozwiązanie, gdyż podawanie [...]