Wszyscy chcemy wyglądać młodo i mieć gładką, promienną skórę. Chociaż magiczne metody nie istnieją, to poprzez właściwą dietę jesteśmy w stanie sprawić, że nasza skóra dłużej pozostanie elastyczna i młoda. Jak to zrobić? Na zakończenie Jak widzisz dodawanie owoców i warzyw do swoich codziennych potraw nie jest trudne, wystarczy je mieć w domu! [...]
[...] tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i skutecznym sposobem na poprawę naszego zdrowia, szczególnie w kontekście obniżenia ciśnienia krwi. Zakłada jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a małej produktów tłustych oraz tych z zawartością cukru. Nie narzuca konkretnych produktów, ale grupy produktowe i ilość dozwolonych [...]
[...] inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs omega-6), całkowicie inny jest wydatek energetyczny związany z jedzeniem tej samej kanapki, ale składającej się ze składników o różnym stopniu przetworzenia. W badaniach klinicznych wykazano, iż np. oliwa z oliwek obniża odpowiedź ze [...]
[...] dihydroksyaceton. Po co nam węglowodany? Fruktoza – charakterystyka Co w nadmiarze może spowodować fruktoza? Ile fruktozy to „za dużo”? Glukoza Czy jedzenie owoców powoduje cukrzycę? Co powoduje picie napojów słodzonych? Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, [...]
[...] wiadomości, dane bez podparcia naukowego lub wręcz nieistniejące eksperymenty. A kto próbuje weryfikować dane pochodzące np. z infografik lub chwytliwe nagłówki? Czy jedzenie owoców sprzyja cukrzycy? W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w ogólnokrajowym badaniu wzięło udział 0,5 miliona dorosłych w wieku 30-79 lat (średnio w [...]
Niczym nowym nie jest fakt, że dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to jednym z najlepszych sposobów jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. [...]
[...] trzech makroskładników. Od momentu spożycia posiłku proteinowego do pełnego wykorzystania zawartych w nim aminokwasów może minąć nawet 5 godzin. Białka najpierw wraz z jedzeniem wędrują do żołądka, skąd poprzez krwioobieg przedostają się do wątroby, którą opuszczają również przez krwioobieg i zostają wykorzystane do określonych procesów, [...]
[...] źródeł cytowanie nieistniejących „źródeł naukowych” cytowanie nieaktualnej wiedzy naukowej (przykład – formułowanie twierdzeń w rodzaju: tłuszcze nasycone zabijają ludzi, jedzenie jajek zabija ludzi, cholesterol zabija ludzi itd.); niestety dla siewców mitów, przez ostatnie kilka lat podejście do cholesterolu, tłuszczów nasyconych oraz jajek [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] która średnio straciła 7.9 kg w ciągu roku, zwiększyła podaż warzyw i owoców o 52.3 g dziennie. Kluczem do odpowiedzi na pytanie, co przyniosło rezultaty, nie musi być „jedzenie warzyw czy owoców”, ale wdrożenie ujemnego bilansu energetycznego (500 kcal dziennie). Poza tym widać, że bilans energetyczny wcale nie gwarantuje sukcesu. W badaniu [...]
[...] 200-500 kcal dziennie (obserwuj przyrost tkanki tłuszczowej w pasie, da to odpowiedź na pytanie, czy nie przesadziłeś z podażą węglowodanów i/lub tłuszczów). Nie ma być to jedzenie śmieciowe, ale pełnowartościowe, jeśli chcesz utrzymać wagę – wybierasz bilans „zero” – ani za dużo, ani za mało, jeśli budujesz siłę - musisz trzymać bilans zero [...]
[...] prowadzi do destrukcji mięśni, czyni ciało podatnym na nowotwory (im większa LBM tym lepiej). „Banany nie powodują wyrzutu insuliny” Autorka (Aga in America) sugeruje, iż jedzenie bananów, mango czy pomarańczy powoduje, że zawarta w nich glukoza będzie transportowana pasywnie. Przykro mi, ale liczne badania pokazują, że zjedzenie bananów [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] muszę wykluczyć z diety pieczywo? A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Nie. Wiele zależy od tego, w jaki sposób przygotowujesz jedzenie. W czasie obróbki termicznej często w pokarmie powstaje akryloamid. Zgodnie z klasyfikacją IARC jest to substancja, która ma prawdopodobne działanie rakotwórcze. Wg [...]
[...] (EPA/DHA) występują np. w rybach. Przeczytaj również: Tłuszcze: czym się różnią? Który lepszy? Poznaj rodzaje kwasów tłuszczowych Jedzenie organiczne Wydawałoby się, iż jedzenie warzyw organicznych musi być zdrowe. Ma być to żywność wytwarzana bez stosowania pestycydów i sztucznych nawozów. Jest to wariacja mitu „naturalne zdrowe, chemiczne [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] x dziennie. Największy spadek HOMA-IR odnotowano w grupie pijącej wodę (największa poprawa glikemii). Dodatkowa informacja dla kulturystów: picie soku grejpfrutowego, jak i jedzenie grejpfruta przed posiłkami, doprowadziło do największych strat suchej masy mięśniowej (mięśni). Podawanie grejpfruta miało pewne znaczenie dla obniżenia stężenia [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu szczupłej sylwetki. Rośliny strączkowe Do roślin [...]