[...] mikroorganizmami w układzie trawiennym Węglowodany Cukry występują w rożnych formach najpopularniejsza to sukroza- cukier stołowy, glukoza główny cukier krążący we krwi i fruktoza cukier owocowy, oraz laktoza - cukier mleczny Ludziom brakuje enzymów pomocnych do trawienia cukrów złożonych zawartych w niektórych warzywach jedynie dzięki [...]
WSTĘP DO ODŻYWIANIA Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo "DIETA" kojarzy je tylko i wyłącznie z odchudzaniem.Nic bardziej błędnego. Dieta to nic innego niż pewien sposób odżywiania , dostosowany do danej osoby oraz co najważniejsze przystosowany do danych celów.To oznacza , że będąc na "diecie" można przybierać na wadze [...]
[...] tym, że jego litrowy słoik kosztuje ok. 40 zeta. Wiecie więc ile są warte produkty sprzedawane za dychę na bazarach przez poczciwe babiny Kolejnym naturalnym słodzikiem jest fruktoza, która wzbudza nie małe kontrowersje. Sama do nie dawna wierzyłam, że cukier ten nie ma większego wpływu na wydzielanie insuliny, z powodu niskiego Indeksu [...]
[...] skomplikowania budowy chemicznej, węglowodany dzielą się na proste i złożone. Oto najważniejsze spośród tych występujących w żywności: proste mają słodki smak glukoza i fruktoza obecne w owocach i miodzie sacharoza tradycyjny biały cukier, uzyskiwany z buraków cukrowych i trzciny cukrowej; pewną jej ilość zawierają też ananasy i marchew; [...]
[...] szczurom podawano przez 4 tygodnie diete bogata w weglowodany zawierające: -70% skrobi -35% fruktozy wyniki: ilość dożylnie podanej glukozy fruktoza -46% ponadto w szczurow karmonych fruktoza wzrósł poziom trójglicerydów we krwi o 80% jak rowniez cieśnienie krwi o 13% Fructose-induced in vivo insulin resistance [...]
[...] jest sacharoza używanego cukru stołowego. Inne wymienione nazwy są synonimami. Sacharoza jest "zmieszaniem" lub kombinacją dwóch mniejszych węglowodanów prostych tzw. fruktoza i glukoza. Angielskie słowo dla glukozy to dextrose (dekstroza). Pomimo że, dekstroza jest innym cukrem i komponentem sacharozy. Fruktoza jest nazywana lewulozą albo [...]
[...] (w szerokim rozumieniu- zywnosc na bazie pszenicy). 4.Co 3 godziny staraj sie jesc "kanapki orzechowe"- migdaly, orzechy wloskie i laskowe oraz pestki z dyni. 5.Pamietaj, ze fruktoza zawarta w owocach nie czyni zadnych szkod twojemu zdrowiu. Wprost przeciwnie- dziala ona odzywczo. Natomias te same owoce przetworzone w konserwowany sok czy [...]
[...] Fruktoza stała się popularna kilka lat temu ze względu na stabilizujące działanie, jakie wywiera na poziom cukru we krwi. W przeciwieństwie do innych cukrów prostych, fruktoza nie uwalnia ani grama insuliny, a więc nie powoduje spadku poziomu cukru we krwi. To dobra wiadomość. Ale o fruktozie można powiedzieć o wiele więcej. Każdy, kto [...]
[...] w naprawie i budowie nowych włókien mięśniowych w procesie regeneracji. Węglowodany możemy podzielić na dwa rodzaje: (Herve Duchemin, 2009): • węglowodany proste - fruktoza, laktoza, maltoza, glukoza - możemy je znaleźć na przykład w owocach, mleku, miodzie czy warzywach, • węglowodany złożone - wielocukry, skrobia - możemy je znaleźć [...]
Słodka trucizna Po alkoholu i papierosach, cukier jest najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, [...]
[...] produktach spożywczych. Dlatego też postaraj się zastapić go slodzikiem lub fruktozą (można kupić w sklepie ze zdrową żywnością), i zrezygnuj ze slodyczy. Cukry naturalne: fruktoza (owoce), laktoza (mleko) - można spożywać bez wyrzutów sumienia. Uwaga na maltozę - najgorszy cukier - znajduje się w piwie!!!! NIE LĄCZ WĘGLOWODANÓW Z [...]
[...] chleb, słodzone napoje, cukier stołowy ale także owoce, mleko , soki owocowe, jogurty i serki owocowe czyli produkty zawierające proste węglowodany takie jak glukoza i fruktoza, a także połączenie węglowodanów prostych i tłuszczy nasyconych(występujące np. w wypiekach), które wzmagają insulino odporność komórek insulinowych w mięśniach a [...]
Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]
KOMPLETNY PRZEWODNIK ŻYWIENIOWY DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KULTURYSTÓW Porady na temat sportowego żywienia Nie będzie to nic odkrywczego, jeśli powiem, że aby wyglądać jak kulturysta, trzeba nie tylko trenować jak kulturysta, ale również pić i jeść jak kulturysta. Nie znaczy to oczywiście, że każdej zbliżającej się do ust porcji jedzenia ma [...]
[...] jeśli to zrobi, będzie to mniej niebezpieczne niż zjedzenie kilku uncji cukru. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany biały cukier (sacharoza) - ma skłonność do blokowania wydzielania soków żołądkowych oraz hamujący wpływ na naturalną zdolność ruchu żołądka. [...]
[...] powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania. Cukier wszystkich rodzajów - naturalne cukry, takie jakie znajdują się w miodzie i owocach (fruktoza), jak również rafinowany biały cukier (sacharoza) - ma skłonność do blokowania wydzielania soków żołądkowych oraz hamujący wpływ na naturalną zdolność ruchu żołądka. [...]
[...] wszystkim od stężenia cukru. schemat, który podał Maillard, dotyczył najbardziej rozpowszechnionego w przyrodzie cukru - pani glukozy. Oczywiście można wykazać, że pani fruktoza jest dalece bardziej agresywna od glukozy. Pod jej wpływem hemoglobina degeneruje się pięć razy szybciej niż pod wpływem glukozy, a inne białko krwi, albumina, aż [...]
[...] wszystkim od stężenia cukru. schemat, który podał Maillard, dotyczył najbardziej rozpowszechnionego w przyrodzie cukru - pani glukozy. Oczywiście można wykazać, że pani fruktoza jest dalece bardziej agresywna od glukozy. Pod jej wpływem hemoglobina degeneruje się pięć razy szybciej niż pod wpływem glukozy, a inne białko krwi, albumina, aż [...]
[...] 1 i 3 IIFYM oznacza jedzenie jakichkolwiek węglowodanów czyli też cukrów oraz syropu glukozowo- fruktozowego obecnego w wielu produktach. Cukier to nic innego jak glukoza +fruktoza, syrop glukozowo- fruktozowy to cukier w płynie ( z kukurydzy). Zasada zachowania energii mówi że jak mam wydatek kaloryczny 2000 kcal i jem 2000 kcal to nie tyję [...]