Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Do lata zostało kilka miesięcy, to idealny czas na rozpoczęcie procesu redukcji tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim warto wyjaśnić kilka zasadniczych problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? [...]
[...] Jednak wybór takich produktów nie jest prosty, rynek oferuje szeroki asortyment sosów, jednak składy ich mogą być małowartościowe. Najczęściej na etykietach można spotkać cukier i nie jest to subtelny dodatek, który jest na końcu listy, lecz często występuje jako 3-4 składnik sosu. Niestety taki produkt, nie jest najlepszą alternatywą dla [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
[...] - nic nadzwyczajnego. Co można powiedzieć na temat składu pasty? Pierwsze pozycje są jak najbardziej w porządku: warzywa, olej rzepakowy, ananas. Jednak potem pojawia się cukier i to hasło „przyprawy” - nie wiemy tak naprawdę, co zostało dodane. Mimo wszystko skład jest krótki, prosty, co przemawia na jego korzyść. Wege pasta ma sporą [...]
[...] gatunki ryżu (brązowy i biały) oddziałują inaczej na glikemię (stężenie cukru we krwi) i wywołują odmienną hormonalną odpowiedź na posiłek. Stwierdzono, że ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs [...]
[...] w kuchni azjatyckiej. W składzie obu występują sfermentowane ryby. Ciekawostką jest jeszcze fakt, że w niektórych zakładach produkcyjnych do sosów wykorzystuje się cukier bielony przy pomocy sproszkowanych kości bydlęcych. Czy wszystkie barwniki są sztuczne? Wiele barwników powszechnie dodawanych do żywności pochodzi ze źródeł [...]
[...] rzeczywiście ma sporo, jednak uważam, że zamiast niskiej zawartości cukru, mogłoby go nie być wcale. W składzie są ogórki konserwowe oraz musztarda (i to w nich znajduje się cukier), które można by wyprodukować bez jego użycia. Producent jednak zdecydował inaczej. Mogłoby też być nieco mniej soli, ale poza tym reszta składników jest bardzo [...]
[...] prosty produkt, to skład ma bardzo bogaty. I to niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu. Poza odtworzonym białkiem roślinnym i panierką z mąki pszenicy znajdziemy tutaj cukier, dekstrozę, syrop glukozowy, substancje konserwujące i zagęszczające - no same perełki. Biorąc pod uwagę, jak szeroki mamy wybór produktów wegańskich, to z pewnością [...]
Chcąc być może dokładnym w wyliczeniach ilości spożywanych kalorii i składników odżywczych w swojej diecie, oczywiście należałoby wliczyć kalorie z piwa. Napój ten zawiera cukier prosty, oraz alkohol, który również ma kalorie. W przypadku maltozy będą to 4 kalorie na 1 gram cukru, a w przypadku alkoholu 7 kalorii na jeden gram alkoholu. Piwo w [...]
[...] Jest dosłownie wszędzie. Nic dziwnego, skoro jest dość tani, dostępny w dużych ilościach oraz prosty w produkcji i przechowywaniu. Jak zarządzać swoim apetytem na cukier? Jeśli jesteś słodyczowym fanatykiem, postaraj się zastępować słodycze zdrowymi przekąskami takimi jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim [...]
[...] się poważnie co nie?Teraz do rzeczy Dieta czy to ta z bilansem dodatnim, ujemnym, zerowym to bez znaczenia. Na każdej z nich można jeść SŁODKIE! No ale jak to? Przecież cukier prosty tuczy!!! A to dieta KETO nie tuczy jak będziesz miał na niej dodatnim bilans kaloryczny? heee.. hee! he! Reasumując nie ważne jest źródło skąd pochodzą [...]
[...] dostępny w sklepie Auchan. Występuje w dwóch smakach - naturalnym oraz waniliowym. Zdecydowanym plusem jest brak dodatku cukru (w wersji naturalnej, w waniliowej użyty jest cukier trzcinowy), dzięki czemu napój nie jest słodki (w przeciwieństwie do wersji waniliowej, która jest aż za słodka). Kolejnym plusem jest prosty skład - woda oraz ziarna [...]
Cukier w formie jak tu podajesz że dodajesz zwykły z "cukierniczki" to kicha jak ch** i tego się nie liczy i nie stosuje. To zastąp słodzikiem najlepiej :-) Tak samo 100gr gorzkiej czekolady to jedna tabliczka z tego co kojarzę? Zdecydowanie przesada... Ogarnij podaż fatu bo jest porażający, białko licz tylko zwierzęce a cukier prosty jak chcesz [...]
Fruktoza to cukier prosty. W małej ilości nie zaszkodzi, w dużej może. Zresztą wszystko w zbyt dużej ilości szkodzi. A co do samego pytania- nic złego nie robi ;)
[...] ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą. Co to jest dekstroza? Dekstroza to monosacharyd (cukier prosty), który pod postacią glukozy pozyskiwany jest z produktów spożywczych wysokowęglowodanowych, zbudowanych przeważnie z polisacharydów. Do procesu tego [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]