[...] w Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach. Czym się różni sacharoza od HFCS? W samej swojej istocie sacharoza składa się z glukozy i fruktozy. Nie twierdzę, iż cukier stołowy jest zdrowy, ale nie wskazuję też, iż jest trucizną. Jest to najzwyczajniej w świecie kwestia dawki. Osoby nadużywające sacharozy doczekają się wielu przykrych [...]
[...] Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, iż nie ulegają hydrolizie do prostszych związków). Dla odróżnienia cukier stołowy (dwucukier) składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy, a taka budowa może być przyczyną licznych, negatywnych skutków dla człowieka. Podobnie wygląda kwestia [...]
[...] sam przemyśli, jakiego rodzaju tłuszcze dominują w diecie. Wydaje się, iż korzystne jest wykluczenie tłuszczów trans, wysokoprzetworzonych, charakterystycznych dla wyrobów cukierniczych, słodyczy itd. Paradoksalnie ryby obniżają stan zapalny, ale nie te, które smażono w kiepskiej jakości tłuszczu. W badaniu przeprowadzonym na osobach w wieku [...]
[...] zmiksujesz je z wodą czy z mlekiem nie zmienia faktu, że są źródłem glukozy i fruktozy, tych samych cukrów, które znajdziesz w syropie glukozowo-fruktozowym czy sacharozie (cukier biały, brązowy itd.). Liczne owoce nie zawierają wcale tak dużo węglowodanów, ale sytuacja zmienia się, gdy robisz z nich płynny napój czy bardziej skoncentrowany sok. [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] najgorzej oddziaływała dawka 80 g fruktozy dziennie, zwiększała stężenie CRP o 109%. Jednak nawet podawanie 40 g fruktozy dziennie zwiększało CRP o ~83%. Czy zwykły cukier (biały, brązowy itd.) był lepszy? Nie! Zwiększał stężenie CRP o 106%. Nie powinno to dziwić, bo cukier to w 50% glukoza i w 50% fruktoza, więc mamy w pakiecie [...]
[...] glukozy we krwi, w odpowiedzi organizm “produkuje” coraz większe ilości insuliny. Podwyższone stężenie glukozy jest w stanie zniszczyć większość narządów w ciele, gdyż cukier w nadmiarze staje się trucizną (nie chodzi tylko o cukier biały czy brązowy - sacharozę dostarczamy z diety – ale o endogenną glukozę, której stężenie reguluje [...]
[...] białka serwatkowego. W przypadku, gdy to nic nie da i dyskomfort pojawi się nawet po izolacie albo hydrolizacie białka serwatkowego, trzeba kategorycznie wykluczyć cukier mleczny i wybrać białko bez laktozy. Mimo że zdecydowanie najpopularniejszymi odżywkami białkowymi są serwatki, bez problemu można dostać suplementy innego rodzaju. [...]
[...] rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. Jakie suplementy będą najlepsze na diecie keto? Olej MCT – średniołańcuchowe trójglicerydy, to taki „cukier” wśród tłuszczów. Chodzi o to, że energia z MCT wchłania się bardzo szybko i od razu przekształca w energię, właśnie jak cukry. Olej MCT pomaga zwiększyć znacząco [...]
[...] pierwszej kolejności można wymienić: serce, wątrobę, nerki, mózg, w drugiej np. mięśnie). Niestety człowiek jest podatny na wszelkie odchylenia stężeń glukozy we krwi. Ten cukier prosty jest jednym z najważniejszych substratów energetycznych w organizmie. Jaką rolę pełni glikogen wątrobowy? Glikogen wątrobowy (~100 g dla osoby ważącej 70 kg, [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub ich odpowiedniki. Ponadto w badaniu przekrojowym w Kanadzie, naukowcy odkryli, że wyższe spożycie ultraprzetworzonej żywności było [...]
[...] Film: autorka głosi najróżniejsze herezje dotyczące np. glukozy czy fruktozy. Aga in America nie odrobiła żadnej lekcji. Uważa, iż cukier jest pierwszoplanowym źródłem energii dla człowieka. Być może glukoza jest potrzebna w pewnej ilości mózgowi i krwinkom czerwonym. Organizm czerpie energię równolegle [...]
[...] aktywna fizycznie, z czasem pojawiają się problemy zdrowotne. Dlatego tak wielkim zagrożeniem są batoniki, czekolady, pokarmy fast food, lody – łącznie spotyka się tam cukier i kiepskiej jakości tłuszcze. Nadmiar tłuszczów i węglowodanów w diecie często przyczynia się do rozwoju insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy, [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] produkty takie jak: maślanka, kefir czy jogurt, będące na bazie kwaśnego mleka, zawierają około 4% laktozy i są zdecydowanie lepiej tolerowane niż inne produkty zawierające cukier mleczny. Produkty fermentowane mają gęściejszą konsystencję, dlatego też ich obecność w przewodzie pokarmowych jest nieco dłuższa, a to wydłuża również okres, kiedy [...]
[...] risk of stroke in men and women https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325840/ Prof. Krzysztof J. Filipiak, Umiera się na niewydolność serca, a nie na „podwyższony cukier https://swiatlekarza.pl/prof-krzysztof-j-filipiak-umiera-sie-na-niewydolnosc-serca-a-nie-na-podwyzszony-cukier/ Maruyama K. „Exposure to exogenous estrogen through [...]
[...] metaboliczną cukru stołowego, miodu czy syropu glukozowo-fruktozowego. Jerzy Zięba: „Przy czym, znacznie łatwiej przybieramy na wadze, stosując fruktozę, niż cukier?”. Nic na to nie wskazuje. W wątrobie człowieka 50% fruktozy jest konwertowane do glukozy, 25% do mleczanów i ~15% do glikogenu. Fruktoza może wywoływać większe [...]