[...] dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, [...]
[...] źródła podają 0.6 – 0.7%), w tym 70-80% przypada na α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę, 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Dlatego białka serwatkowe są takie drogie (gdyż zawierają np. 80% i więcej protein serwatkowych w 100 g). Podsumowując najciekawsze właściwości: α–laktoalbumina - uczestniczy w biosyntezie laktozy; nośnik Ca2+ (także [...]
Aktualizacja 28.01.2022 Pod ogólną nazwą ZMA rozumiane są suplementy mineralno-witaminowe, zestawiające w swoim składzie cynk, magnez i witaminę B6. ZMA zalicza się do jednych z najpopularniejszych suplementów diety. Mieszczące 90. wegetariańskich kapsułek opakowanie, co przy dawkowaniu zalecanym przez producenta - 3 kapsułki dziennie - [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]
Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]
[...] składników pokarmowych, mogących wpływać na stan naszego układu kostnego. Również pod tym kątem produkty mleczarskie są niezwykle bogate. Dla przykładu 100 g sera Cheddar zawiera prawie 25 g białka. Wśród innych składników, mających wpływ na zdrowie naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
[...] tłuszczowych pomagają także w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy. OLEJ Z PESTEK WINOGRON Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Jednak obniżanie poziomu "złego" cholesterolu i uzupełnianie zapasów "dobrego" oraz ochrona przed chorobami serca - to nie jedyne [...]
Rośliny przedłużają gatunek, wydając nasiona. Muszą zawierać to co najcenniejsze, by dać początek nowemu życiu w trudnych nawet warunkach klimatycznych. Składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju roślin służą również nam. Wykorzystajmy zatem ich moc. Owies Nasze babcie karmiły nas owsianką, nie zdając sobie pewnie sprawy, że owies to jedna z [...]
[...] Kasza kukurydziana z kukurydzy. komosa ryżowa roślina ta wytwarza bogate w skrobie nasiona, natomiast nie jest ona zbożem. Komosa jest uznawana za bardzo wyjątkowy produkt, zawiera pełnowartościowe białko, mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera w sobie spore ilości flawonoidów, wykazuje zatem działanie antyoksydacyjne. Jest bogata w magnez, [...]
[...] sekundy i Rośnie . Rób to proste zdrowe ćwiczenie codzienna . To może robić dużo dobro i to bierze bardzo mały czas . Tylko dziesięciu sekundy . Teraz ja kończę {zawieram} ten rozdział przez ubezpieczanie ty że {tamta} " Gaining Wysokość Przez ćwiczenie " będziesz ciebie wszystko rośniesz {uprawiasz} wysokiego , i ulepszasz twoje [...]