[...] występujących w naszym organiżmie w większych ilościach. Wapń Wiele produktów - od mleka i sera począwszy, a na sardynkach i ciemnozielonych warzywach liściastych kończąc - zawiera wapń. Jest on podstawowym składnikiem kości i zębów, które zawierają 99% ogółu pierwiastka w organizmie. Pozostały 1% ustrojowego wapnia odgrywa ważną rolę zarówno w [...]
[...] które pozwolą zachować zdrowie i kondycję fizyczną. W tym celu w 1998 r. z inicjatywy Rady Promocji Zdrowego Żywienia stworzono Złotą Kartę Prawidłowego Żywienia, która zawiera podstawowe, praktyczne zalecenia dotyczące odżywiania się wszystkich zdrowych, dorosłych Polaków. Jej treść została zaakceptowana przez wiele instytucji zajmujących [...]
[...] pokarmowe, problemy z histamina i MCAS. Stabilizacja komórek tucznych to klucz do pozbywania sie toksyn – Produkt Liver Sauce to jak sztuczna inteligencja dla watroby, zawiera w sobie gorzkie skladniki takie jak myrrh, kwerycytyne, luteoline, DIM (wspiera uklad immunologiczny i gen Nrf2), ALA. – DIM wspiera Nrf2, rozklada rozpuszczalniki, [...]
[...] pokarmowych. A organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania musi każdego dnia mieć dostarczone z żywnością ok. 40 składników. Nie ma produktu idealnego, który zawierałby je wszystkie w wystarczających ilościach. Dlatego każdy z wymienionych powyżej produktów spożywczych ma swoje miejsce w zdrowej diecie. Wartość odżywcza mięsa [...]
nie tylko trening wysoko w górach powoduje zwiększoną produkcje czerwonych krwinek kolego chociaż jest to prawdą,burak czerwony przede wszystkim a poza tym zawiera azotany co powoduje obniżenie zapotrzebowania na tlen mięsni co wiaze się z wieksza wydolnascia! po drugie witamina b12 która tez pewnie jest w buraku ale najwięcej w wątrobie [...]
[...] ciekawostka Czarną rzepę podawano razem z czosnkiem i cebulą robotnikom budującym egipskie piramidy, co uwiecznia napis na piramidzie Cheopsa. Czarna rzepa jesienią i zimą zawiera najwięcej pożytecznych substancji. Czarna rzepa ma bardzo dużo potasu, wapnia, magnezu, fluoru, żelaza, cynku, manganu. Jest poza tym źródłem witaminy z grupy B oraz [...]
[...] schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Pogląd ten wiąże się z przekonaniem, że pieczywo dostarcza sporej dawki węglowodanów w postaci skrobi, a także zawiera gluten. Czynniki te sprawiają, że pieczywo ma wywierać negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd sylwetki. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że chleb chlebowi [...]
[...] liczono wartość przyrostu wagi, liczyła po 10 myszy. Badania wykazały, że myszy karmione mlekiem ogrzewanym do 60 stopni, ważyły 20% mniej niż karmione mlekiem surowym, zawierającym naturalne enzymy i struktury białek. Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80oC trzy myszy zdechły [...]
[...] pokarmowe, problemy z histamina i MCAS. Stabilizacja komórek tucznych to klucz do pozbywania sie toksyn – Produkt Liver Sauce to jak sztuczna inteligencja dla watroby, zawiera w sobie gorzkie skladniki takie jak myrrh, kwerycytyne, luteoline, DIM (wspiera uklad immunologiczny i gen Nrf2), ALA. – DIM wspiera Nrf2, rozklada rozpuszczalniki, [...]
[...] składników odżywczych. Mięso i produkty mięsne są jednym z najważniejszych źródeł białka o dużej wartości odżywczej, tzn. białka o korzystnym składzie aminokwasowym, zawierającego w odpowiednich proporcjach wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawartość białka w tkance mięśniowej u różnych gatunków waha się od 15% do 20%, zaś w mięsie poddanym [...]
[...] jest stosunkowo prosta nie wszystkie tłuszcze są wskazane do spożycia z punktu widzenia naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują [...]
15. Czekolada poprawia sprawność umysłową Zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada mogą poprawiać sprawność mózgu - wskazują najnowsze badania amerykańskie. "Czekolada zawiera wiele substancji stymulujących, jak teobromina, fenetylamina (fenyloetyloamina) i kofeina" - powiedział doktor Bryan Raudenbush z Wheeling Jesuit University w [...]
[...] z powodu wyraźnego niedoboru w ich diecie zwierzęcych protein . Bardzo pouczające są tu komentarze H. Leona Abramsa: “Wegetarianie często utrzymują, że dieta zawierająca mięso i tłuszcze zwierzęce prowadzi do przedwczesnej śmierci”. Antropologiczne dane pochodzące z badań prymitywnych społeczności nie potwierdzają tego [...]
[...] watki milej lektorki: Składniki zielonej herbaty Podstawowymi składnikami zielonej herbaty są garbniki (polifenole) kofeina oraz olejki eteryczne. Ponadto zielone listki zawierają niewielkie ilości witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Proporcjonalny udział wszystkich tych związków decyduje o niepowtarzalnym smaku i aromacie [...]
[...] w nim zmian miażdżycowych i tym samym zmniejsza niebezpieczeństwo zawału serca i udaru mózgu. Jedyną wadą tego przysmaku jest jego kaloryczność: 30 g czekolady może zawierać nawet 180 kalorii i 11 g tłuszczu (tabliczka: 550 kcal i około 30 g tłuszczu). Pamiętajmy jednak, że nie są to "puste" kalorie: tabliczka czekolady to [...]
[...] te łączą się z receptorami w mięśniach i tkance tłuszczowej i rozpalają piec do spalania tłuszczu. Biorąc pod uwagę różne możliwości pamiętaj, że mahuang i wyciągi z niego zawierają składnik, który zwiększa ich skuteczność termogenną w porównaniu z syntetyczną efedryną, norefedryną (fenylopropanolaminą PPA), pseudoefedryną bądź złożonych z nich [...]
[...] ilościach, hiperprzetworzone "potrawy" sojowe, które spożywa większość wegetarian, nie są zdrowe. Nie sfermentowana soja i produkowane na jej bazie potrawy zawierają dość dużo kwasu fitynowego, który jest antypokarmowym składnikiem wiążącym znajdujące się w przewodzie pokarmowym sole mineralne i usuwającym je z organizmu. [...]
[...] do przygotowania, i do spozycia (jest w formie plynu, mozesz popic nim posilke, nawte wtedy gdy wydaje ci sie ze juz nic nie zmiescisz). Pisales cos o tym, ze gainer zawiera aminokwasy. Kazde bialko zawiera aminokwasy, jajko zawiera aminokwasy, kotlet zawiera aminokwasy, nawet bulka zawiera aminokwasy. Generalnie wszystkie gainery są [...]
[...] musisz te ilości dostarczyć codziennie. Niektóre osoby po prostu jadają 100-200g tłustych ryb 2-3 razy w tygodniu, a biorąc pod uwagę, że te najbogatsze w omega 3 zawierają nawet 1500-2000mg w 100g, jest to wystarczające. Tak więc zależy to od rozplanowania diety i ziaren w teorii nie trzeba spożywać w ogóle (choć warto nawet ze [...]