SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co zawiera duzo magnezu

  • Smaki jesieni — co warto jeść o tej porze roku?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 446 Data: 2023-11-01 21:06:58
  • [...] tym więcej węglowodanów potrzebują mięśnie i układ nerwowy do pracy oraz regeneracji. Elektrolity w VITARGO ENERGY Nowy napój VITARGO ENERGY w porcji wielkości 75 g zawiera aż 57 g węglowodanów, a oprócz tego 824 mg sodu, 299 mg potasu, 215 mg wapnia i 120 mg magnezu. Elektrolity wpływają na gospodarkę wodną organizmu oraz regulują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 483 Data: 2023-07-18 03:22:17
  • Nie daj się zaskoczyć - 8 zdrowych przekąsek na mały głód

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 388 Data: 2023-06-15 06:51:00
  • Jaki to owoc? Egzotyczne owoce, które warto poznać!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami.  Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 839 Data: 2023-06-02 09:07:04
  • [...] Główną substancją odżywczą dobrej jakości batona powinno być białko, a dodatkowo powinien się charakteryzować brakiem dodatku cukru. Wiele rodzajów batonów proteinowych zawiera jeszcze sporo błonnika, dzięki czemu dają one sytość i korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Dostępne są w różnych, słodkich smakach, co czyni je nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 635 Data: 2023-05-17 11:33:01
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 879 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Ile kalorii ma ziemniak? Wartość odżywcza ziemniaka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces?  Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 861 Data: 2023-04-25 08:19:33
  • Ile kalorii ma truskawka? Wartość odżywcza truskawki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki.  Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 512 Data: 2023-03-22 11:56:54
  • Ile kalorii ma banan? Wartość odżywcza banana

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 870 Data: 2023-02-17 10:40:28
  • [...] też nie pozostają bez znaczenia dla dobrego samopoczucia. Wrotycz maruna Wrotycz lub inaczej złocień maruna (ang. feverfew, łac. Tanacetum parthenium) to roślina, która zawiera szereg substancji o potencjale przeciwzapalnym. W bólu sięgali po nią już starożytni Grecy, a jej główną substancją aktywną jest partenolid. Jeszcze przed niemal 200 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1609 Data: 2022-05-21 08:17:34
  • [...] pszenica, sól), mąka pszenna, skrobia, pietruszka, sól, zioła prowansalskie, pieprz czarny mielony, ekstrakt drożdżowy, kurkuma, lubczyk suszony, mieszanka przypraw curry (zawiera gorczycę). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 235 kcal Tłuszcz: 17 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g) Węglowodany: 12 g (w tym cukry: 3,2 g) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2365 Data: 2022-02-23 11:38:58
  • Cytrynian magnezu - który wybrać?

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] coś, co ma w środku dużo magnezu, ale już sprawdzonego przez kogoś. Wiadomo, że producenci supli nie podlegają jakiejś poważniejszej kontroli mogą tam pakować, tyle ile chcą. Ktoś ma jakąś dobrą, sprawdzoną markę? Jednym z moich głównych faworytów jest Swanson, ale tam z kolei zawiera jakieś gówniane dodatki, które są zakazane we Francji.

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1393 Data: 2022-01-12 13:40:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] to, czy warto będzie sięgać po suplementy. Punkt pierwszy do analizy - ilość i jakość białka w diecie Logiczne jest, że jeśli nasza hipotetyczna pani nie lubi produktów zawierających większą ilość białka, a zwłaszcza wtedy, gdy jest osobą aktywną fizycznie, powinna zwrócić uwagę na wielkość i jakość tego makroskładnika, powinna albo poprawić [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4600 Data: 2021-11-03 18:06:54
  • [...] użyta, musi być rozdrobniona/zgnieciona. Rozdrabnianie odnosi się do procesów oddzielenia otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2923 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składników pokarmowych, mogących wpływać na stan naszego układu kostnego. Również pod tym kątem produkty mleczarskie są niezwykle bogate. Dla przykładu 100 g sera Cheddar zawiera prawie 25 g białka. Wśród innych składników, mających wpływ na zdrowie naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1525 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • [...] kwasu moczowego do moczu w nerkach) – Jesli kwas askorbinowy powoduje bole brzucha to poleca buforowana witamine C – Wyciag z wisni i sok pomaga w dnie moczanowej. Wisnia zawiera kwas dehydroaskorbinowy ktory ma lepsza absorbcje i penetracje w organizmie niz zwykla witamina C. Kwas dehydroaskorbinowy przekracza bariere krew-mozg gdzie zamienia [...]

    Odpowiedzi: 75 Ilość wyświetleń: 6988 Data: 2021-03-27 05:47:45 Szacuny postu: 6 (cały temat: 0)
  • Popularne mity dietetyczne i żywieniowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1931 Data: 2021-01-21 10:52:28
  • [...] chudego mięsa, niskotłuszczowych produktów mlecznych, jaj i ryb. Wysokoprzetworzone i peklowane mięso nie jest zalecane, ponieważ wykazano, że powoduje nadciśnienie, a także zawiera substancje rakotwórcze. Niekorzystne jest również mięso poddane długotrwałemu smażeniu, szczególnie z wykorzystaniem kwasów omega-6 (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2713 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7389 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1451 Data: 2019-10-25 19:44:32