[...] białka w diecie (ok. 1,5 g na 1 kg m.c.). Z kolei osoby po urazach mięśniowych i kostnych szybciej powracają do pełnego zdrowia, jeżeli zapewniają organizmowi odpowiednio dużo protein. Zapotrzebowanie osób uprawiających sport kształtuje się natomiast na poziomie 1,5-2 g na 1 kg m.c., przy czym górna granica dotyczy przede wszystkim dyscyplin [...]
[...] chcesz, krótkotrwałe efekty wcale nie znaczą, iż dane rozwiązanie jest dobre, bardzo niewiele osób rozumie mechanizmy rządzące organizmem, dlatego w Internecie jest tak dużo dezinformacji (posługują się tokiem rozumowania: “u mnie działa, więc…”). Zaczynamy. Przede wszystkim dieta wcale nie oznacza wyrzeczeń. Wielu ludzi [...]
[...] dla większości ludzi stosowanie diety wegańskiej będzie kulą u nogi, a nie pomocą przy budowaniu siły, masy czy mocy mięśni. Da się to zrobić, oczywiście, jednak przy dużo większym wysiłku, dieta musi być bardziej staranna, dopracowana i uwzględniająca najróżniejsze braki. Referencje: [...]
[...] na początek Już wiesz, że aby osiągnąć kształtną i jędrną sylwetkę powinnaś podnosić ciężary. Nie musisz się ich obawiać, bowiem nie urośniesz, jak mężczyzna mający dużo więcej testosteronu. Pierwsze 4 tygodnie W pierwszych czterech tygodniach będziesz pracować w seriach po 8 do 12 powtórzeń. Oznacza to, że powinnaś tak dobierać [...]
[...] którzy nie są w stanie kilka razy podciągnąć się na drążku, bez ciężaru, a wielu mężczyzn ma problem z podniesieniem 140 kg w martwym ciągu. Dlaczego? Bo poświęcają zbyt dużo czasu na maszyny i izolacje, a za mało na podstawy. Nie jestem przeciwnikiem używania maszyn, tylko należy zachować odpowiednie proporcje, gdzie wolnych ciężarów jest [...]
[...] porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej). Organizm czerpie energię z różnych źródeł, co ma wiele zalet, ale też równie poważne wady. Przykładowo, nie da [...]
[...] iż po przejściu na dietę owocową przestała chorować. Może być 1001 przyczyn tego, iż ktoś choruje lub nie. Z pewnością dieta oparta tylko o owoce wywoła poważną chorobę, dużo gorszą, niż przeziębienie. Gdyby ktoś wynalazł lek na raka, z pewnością zostałby milionerem. „Organizm człowieka działa na cukrze, potrzebujemy tego cukru” [...]
[...] o których nie ma żadnego pojęcia. Największe błędne tezy Marion Grillparzer: „Dla wątroby nie ma znaczenia, czy pijemy piwo czy colę”. W rzeczywistości cola ma dużo cukru i wywołuje równie negatywne skutki zdrowotne, jak każdy słodzony napój, soki 100%, woda z cukrem, woda z miodem, woda z cukrem brązowym itd. Nie ma znaczenia, czy [...]
W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]
[...] przeciwnie, możesz w ten sposób skutecznie zahamować przyrosty masy mięśniowej! w niektórych badaniach wykazano, że np. zawodnicy podnoszenia ciężarów spożywają o wiele za dużo białka i tłuszczu, a za mało węglowodanów . Czy duża podaż protein jest szkodliwa dla zdrowia? Przez dziesiątki lat pokutował mit, iż dostarczanie protein jest [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale obyczajowe, konflikty militarne i polityczne. Podsumowanie Wiem, najprościej napisać, iż Meegan Hefford zabiły szejki [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]
[...] duże stężenie pojawia się przy stosowaniu aromatyzujących SAA) zwiększają wydzielanie leptyny w ustroju, czyli hamują łaknienie. Ponadto zwykle kulturyści dostarczają dużo węglowodanów, co ma wpływ na zwiększenie ilości leptyny. Co zwiększa wydzielanie leptyny? glikokortykosteroidy, estrogeny, cytokiny zapalne, TNF-alfa, interleukina 1 [...]
[...] mniej bolą je mięśnie. Podsumowanie W świetle tych obserwacji niech każdy sam podejmie decyzję odnośnie stosowania (lub nie) schładzania mięśni po wysiłku. Istnieje tu zbyt dużo niewiadomych, by komukolwiek proponować podobne techniki. Referencje: Paulsen G1, Hamarsland H2, Cumming KT2, Johansen RE2, Hulmi JJ3, Børsheim E4, Wiig H2, Garthe I5, [...]
[...] treningu, co przełoży się na skuteczniejsze stymulowanie mięśni do wzrostu. W suplementacji masowej wykorzystuje się beta-alaninę wraz z kreatyną, gdyż oba środki wykazują dużo silniejsze działanie, gdy stosowane są łącznie. Aminokwasy, działanie aminokwasów niesie za sobą nieocenione wsparcie okołotreningowe. Nic tak nie wspiera naszych mięśni [...]
[...] tłuszczowej. Tego typu mężczyźni pogłębiają problem „niekończącym się cardio” i kiepskim treningiem siłowym (same maszyny, brak progresji). Po zakończeniu redukcji zostaje dużo mniej mięśni, a to sprawia, iż łatwiej jest odbudować tkankę tłuszczową. Diety hipokaloryczne (niskokaloryczne) Konwencjonalne diety hipokaloryczne zazwyczaj mają na [...]
Estrogen należy do grupy hormonów, który u osób trenujących wywołuje przede wszystkim negatywne skojarzenia. Wszystko za sprawą tego, że osoby uprawiające kulturystykę czy też podnoszenie ciężarów upatrują w nim działania ograniczającego możliwości wysiłkowe, czy wpływające negatywnie na wygląd sylwetki. Jakie są przyczyny zbyt dużej ilości [...]
[...] początku XVIII stulecia za sprawą Jeana-Jacquesa d’Ortous De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze chodzi o to, czy dana osoba ma dużo, czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z [...]