[...] spada albo rosnie z racji utraty lub naciągnięcia wody. Kaloryka jest ta sama i makroskłądniki również. 100g kurczaka po ugotowaniu wazy 33% mniej ale nadal ma 22g białka bo białko nie wyparuje jak woda. 100g ryzu po ugotowaniu wazy 300g ale nadal ma te same makro co suchy bo woda nie ma makroskładników i kalorii. " Takiej odpowiedzi też się [...]
[...] temu miałem jakis 0,5 roku treningu z trenerem oraz jakąś dietą ale nie była to specjalnie dopięta dieta jak teraz. 6. DIETA: 3800-4000 kcal Dam poniżej cały jadłospis -białko: 355g -węglowodany: 470g -tłuszcz: 50g 7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: Obecnie leci enan co 4 dni 250mg oraz 125mg deki 8. TRENING: (Dam poniżej) 9. CEL [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Witaj. Tak tutaj jest podobna zasada jak z białkiem serwatkowym można dodawać do posiłków na ciepło ciast omletów i tak dalej. To że białko pod wpływem ciepła będzie ulegało pewnemu stopniu rozkładowi tak zwanej denaturyzacji nie oznacza że białko dostaje się bezwartościowe po prostu będzie jak gdyby nieco nadtrawione. Jednak w naturalnym procesie [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę Ostatnim elementem jest białko, które u osoby będącej na diecie na masie ma wpływać na regenerację tkanki mięśniowej. Białko jednak nie tylko dostarcza aminokwasów niezbędnych do tworzenia nowych [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
[...] którego strawność przez organizm człowieka wynosi około 5 procent. Niestety nie mamy enzymu, aby sobie z tym prowadzić. Nie ma więc specjalnego sensu aby wliczać to białko w pule kalorii. Poza tym, ile Ty tej żelatyny, czy proszku do pieczenia spożywasz? Przecież w kuchni używa się kilka gramów. Nie widzę sensu, żeby zawracać sobie tym [...]
Co do omleta dajesz pół na pól białka jaj i odzywkę, co robisz z żółtkami ? Nie rozbijam białek jaj, tylko kupuję gotowe białko w butelkach po 1kg. To nie jest omlet, tylko takie placki owsiane. Daję 70g płatków owsianych zwykłe, nie błyskawiczne czy górskie, bo są najbardziej wartościowe, 180g białek jaj, 20g odżywki białkowej waniliowej (bo [...]
[...] głównie można się tutaj skupić na dodatku karbo i aminokwasów EA podczas wysiłku a po treningu zadbać o to aby szybko w miarę przyjąć lekkostrawny posiłek na przykład białko WPC z mąką ryżową które zrobisz sobie w formie smacznego budyniu - Level 34, 180cm, 85-86.5kg. Body fat na oko tak z 15% (na oko). Przed treningiem w zasadzie nie [...]
[...] - 10kcal 5g drożdży - 5kcal Dodatki (dla pizzy ze zdjęcia): garść cebuli ~25g pokrojonej w małą kostkę - 8kcal odrobina wody 50g chudego mięsa - 65kcal 12g białka Kcal i białko bazy: 445kcal 24g białka (36g licząc mąkę) Kcal i białko całego przepisu: 518kcal 36g białka (48g licząc mąkę) Mięso należy wcześniej w jakiś sposób ugotować(waga jest [...]
[...] 2 większe 120g skyr naturalny 100g mąka + około 20 g do podsypywania (ja wymieszałam mąkę graham, pszenną chlebową, ryżową a podsypywałam żytnią razową z otrębami) 30-40g białko jajka sól proszek do pieczenia i soda oczyszczona (dałam na oko jakieś pół łyżeckzi proszku i mniej sody) wszytsko mieszamy i ugniatamy, podsypujemy mąką, zeby dało [...]
Jęczmień ekspandowany z piekarnika! Czyli smacznie, pożywnie i niskotłuszczowo! Do miski odważamy kolejno: - jęczmień ekspandowany - mąkę - białka jaj - białko WPC - twaróg - sos niskokaloryczny o smaku szarlotki pewnej znanej firmy - łyżeczka czubata proszku do pieczenia - kruszymy 15 tabletek słodzika Mieszamy wszystko ok.90 sekund mikserem i [...]
Jęczmień ekspandowany z piekarnika! Czyli smacznie, pożywnie i niskotłuszczowo! Do miski odważamy kolejno: - jęczmień ekspandowany - mąkę - białka jaj - białko WPC - twaróg - sos niskokaloryczny o smaku szarlotki pewnej znanej firmy - łyżeczka czubata proszku do pieczenia - kruszymy 15 tabletek słodzika Mieszamy wszystko ok.90 sekund mikserem i [...]
Do miski mąka, płatki, twaróg, białko jaj, słodzik, troche cynamonu, olejek aromatyzujący możesz dać np. migdał/adwokat bez też się obędzie, do tego x15-20 słodzików i proszek do pieczenia. Mieszasz wszystko. Dajesz ok 80ml wody żeby nie wyszło zbyt suche. Konsystencja lekko lejąca. Sypiesz na to maliny i do piekarnika 200st.C na 35minut :-) [...]
[...] pomidora (120 g), pieczemy kilka minut, aż się zarumienią. Gdy warzywa są prawie gotowe, rozbijamy na nich dwa jajka i wkładamy ponownie naczynie do piekarnika. Czekamy aż białko się zetnie. Przyprawiamy wg uznania. Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym (35 g) Drugie śniadanie Jogurt naturalny bez laktozy (150 g) z odżywką proteinową bez [...]
[...] miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej kinetyce (cukier i/lub jego [...]