Gronkowce powszechnie występują w naszym otoczeniu. Od 10% do 50% osób jest stale lub tymczasowo nosicielami gronkowca złocistego. Pierwsze doniesienia na temat gronkowców pochodzą z lat 80. XIX wieku. Bakterie z rodzaju Staphylococcus zostały odkryte już w 1880 r. przez szkockiego lekarza Alexandra Ogstona, który nadał im nazwę wynikającą z [...]
[...] r. dzięki pracy Davida Goeddela i wsp. (Genentech) powstała pierwsza insulina przy użyciu rekombinacji genetycznej (zgodna profilem aminokwasowym z ludzką). Wykorzystano tu bakterie Escherichia coli oraz łańcuchy insuliny A i B. Genentech i Lilly podpisały porozumienie mające na celu upowszechnienie insuliny rDNA. W 1982 r. wprowadzono do obrotu [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
[...] w celu ustalenia czy pozostałości z herbicydów lub roślin odpornych na szkodniki mogą zaszkodzić kluczowym grupom organizmów występujących w otaczającej glebie, takim jak bakterie, grzyby, nicienie i inne mikroorganizmy. Po trzecie: potencjalne zagrożenia związane z roślinami odpornymi na choroby dotyczą głównie oporności na wirusy. Jest [...]
[...] otwarciu paczki sałaty staraj się ją od razu wykorzystać 5. Nie spożywaj sałat, których termin przydatności minął. 6. Jeśli przygotujesz sałatkę i mięso w tym samym czasie, bakterie z niegotowanego mięsa łatwo dostaną się do sałatki, którą przygotowujesz i którą spożywać będziesz na surowo. 7. Zawsze używaj więc oddzielnej deski do krojenia i [...]
Antybiotyki to bez wątpienia cenny skarb medycyny, jednak ich stosowanie wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Ze względu na popularność i częstotliwość stosowania antybiotyków ich wpływ na mikrobiotę jelitową każdej leczącej się osoby, a także na całe otaczające środowisko naturalne, stanowi realne zagrożenie. Źródła: MacNair, C. R., Tsai, C. N., [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] się w pożywieniu. Nauka tego jednak nie popiera. Gotowanie zmniejsza ilość/wartość niektórych składników odżywczych, ale innych zwiększa. Proces ten niszczy też szkodliwe bakterie i inne niepożądane związki. Enzymy Tak, to prawda, że wysoka temperatura może zniszczyć niektóre enzymy, ale kwasy żołądkowe mogą uczynić to samo. Zatem nie stawia [...]
Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] oręż powodujący nasilone uszkodzenia tkanek (H2O2 wykazuje działanie mutagenne i rakotwórcze). Nikt nie udowodnił, aby nawet dożylne podawanie wody utlenionej zabijało bakterie (np. przy sepsie). Zwiększone tworzenie się reaktywnych form tlenu i indukowana przez nie dysfunkcja komórek jest jedną z przyczyn występowania niektórych chorób [...]
Rokitnik zwyczajny (Sea buckthorn) należy do roślin bogatych w liczne składniki, które są biologicznie aktywne takie jak: witaminy, flawonoidy, karotenoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro- i mikroelementy, mające korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Komentarz i podsumowanie Być może coś w tym jest, gdyż syntetyczne analogi puryn i [...]
IBS, czyli zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem przewodu pokarmowego niejasnego pochodzenia. W samych Stanach Zjednoczonych zespół jelita drażliwego diagnozuje się u ogromnej ilości osób (między 25 a 45 milionów). Szacuje się, że z IBS na całym świecie zmaga się prawie 15% populacji. Co ciekawe w Stanach Zjednoczonych na zespół jelita [...]
Nauka podlega szybkiemu rozwojowi, obecnie wiemy coraz więcej np. o mikrobiocie jelitowej, stanie zapalnym i procesach związanych z rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. W niektórych dyscyplinach rozwój jest tak szybki, iż zdezaktualizowały się książki wydane kilkanaście lat temu. Podsumowanie Probiotyki nie zastąpią zdrowej diety. Badania [...]
[...] infekcjami dróg moczowych. Panie były leczone: dawką 120 mg żurawiny (minimalna zawartość proantocyjanidyny: 32 mg) 1 miliardem zabitych termicznie L. rhamnosus SGL06 (bakterie probiotyczne) 750 mg witaminy C Mieszankę podawano trzy razy dziennie przez 20 kolejnych dni. Pacjentkom zalecono zaprzestać przyjmowania tych suplementów przez 10 [...]
[...] pozostałości po pestycydach. I tu znowu możemy liczyć na ocet jabłkowy, który nie tylko usunie związki chemiczne z powierzchni warzyw i owoców, ale także zabije niebezpieczne bakterie czyhające w żywności jak e.coli czy salmonella. Jak widać, ocet jabłkowy ma ogromne możliwości, a te wymienione wyżej z pewnością nie wyczerpują jego potencjału.
bo opinie sa zbiezne, jedni mowia ze tak a drudze ze nie bo to naturalna flora bakteryjna czlowieka, jak to jest w koncu? mi np w wymazie z gardla wyszledl gronkowiec zlocisty i paciorkowiec zieleniejuacy, z migdalow, ale nie choruje na gardlo, a w prostacie , mam e.coli i tez gronkowca jakiegos, oraz enterecocus fealis i morganella morgani, i [...]
Ostatnio miałem nie miłą niespodziankę bo dowiedziałem się że od dwóch dni w moim krainie jest cola gratis.. Wodociągi się tym za bardzo nie chwalą.. Pytanie jest takie,to że picie nie przygotowanej wody może skończyć się nie przyjemnie to wiadomo! Co z myciem zębów,naczyń,kąpielą w takiej wodzie?