Witam. Ostatnio dostałem w sklepie próbkę odżywki Gaspari Nutrition Amino Acid Powerhouse. Brał to ktoś? Jeżeli tak to to jest suplement przedtreningowy?
[...] kortykosteroidów w nadnerczach. Zwiększa aktywność oksytocyny. 4-hydroksy-izoleucyna została odkryta w kozieradce na początku lat 70. XX wieku i stanowi w niej 80% wolnych aminokwasów. http://rozanski.li/?p=323 W tym temacie przedstawie zbiór informacji udowadniajacych to ze kozieradka obniza poizom cukru we krwi,zmniejsza insulinoopornosc - [...]
[...] Since D-Asp occurs at high concentrations in the adenohypophysis as an endogenous natural compound; since this gland responds positively by accumulating this amino acid, we hypothesized it could be involved in the endocrine activity. To verify this, rats were injected with a solution of 0.5 M D-Asp (i.p. injection) to obtain a [...]
[...] 3 g fat) being administered either immediately (EARLY) or 3 h (LATE) after 60 min of moderate-intensity exercise. Leg blood flow and circulating concentrations of glucose, amino acids, and insulin were similar for EARLY and LATE. Leg glucose uptake and whole body glucose utilization (D-glucose) were stimulated threefold and 44%, respectively, [...]
[...] a w szczegolnosci obecnosc leucyny. Insulina informuje miesnie o zasobach energi (glukozy) - tylko dzieki insulinie Z drugiej strony leucyna informuje miesnie o ilosci aminokwasow we krwi. Nalezy jeszcze wspomniec ze tuz po zakonczonym treningu wzrasta poziom kortyzolu (kataboliczny hormon) - co jest kolejnym negatywem. Ale rowniez wzrasta [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] dieta (początki są oczywiście trudne – ale warto poświęcić czas na ten aspekt). BIAŁKO W organizmie człowieka masę stanowi do 20% właśnie białko (mam na myśli oczywiście aminokwasy, które go budują – a jest ich jak zapewne wiecie 22 i każdy ma swoją rolę w syntezie mięśni zarówno gładkich jak i poprzecznie prążkowanych/szkieletowych) [...]
Kiedy podnosisz ciężary, powodujesz mikrouszkodzenia włókien mięśniowych. To pobudza proces nazywany syntezą białek mięśniowych, który używa aminokwasów do naprawy i wzmocnienia włókien. Dzięki temu robią się one bardziej odporne na przyszłe uszkodzenia. Mięsień, który kurczy się przeciwko dużemu oporowi, adoptuje się do niego, stając się większym [...]
BCAA (branched chained amino acids) - aminokwasy rozgałęzione. Te aminokwasy to izoleucyna, leucyna i walina. Poszczególne aminokwasy rozgałęzione pełnią w organizmie podobne funkcje i potrzebne są do syntezy niemal wszystkich białek. Około 35% mięśni składa się z BCAA. Mniej wiecej w proporcjach 3,0:2,5:1,0 (leucyna, walina i izoleucyna). Podczas [...]
[...] they require for normal cellular metabolism and normal function. Insulin also plays an essential role in fat and protein metabolism. For example, it promotes transport of amino acids from the bloodstream into muscle and other cells. Within these cells, insulin increases the rate of incorporation of amino acids into protein (amino acids are the [...]
[...] białka organizm będzie osłabiony wpadnie w stan katabolizmu i zacznie obniżając odporność. BIAŁKO SERWATKOWE: Zawiera beta-laktoglobuliny, bogate źródło całych łańcuchów aminokwasów. Pomagają one zapobiegać rozpadowi połączonych tkanek mięśniowych wzmacniając organizm . Specyficzne składniki białka serwatkowego immunoglobuliny i laktoferyna [...]
[...] collected in the faeces was 6.5 (SE 0.7) mmol after 5 d. The true ileal and faecal digestibilities were 95.5 (SE 0.4)% and 96.6 (SE 0.4)% respectively. The appearance of amino acids in the plasma was rapid and prolonged. The measurement of 15N in the body urea pool and in the N excreted in the urine allowed us to calculate the deamination [...]
[...] z strony HST. W wersji angielskiej (języki to rpzyszłość! ) Myth #1: High protein intakes will not affect muscle protein synthesis. Fact: Greater availability of amino acids means more protein synthesis within muscle cells.1,2,3,4,5,6,7,8 I will concede that experiments have been performed that indicate that a lab animal can survive [...]
Jak reklamowane sa BCAA? Głownie jako doskonały antykatabolik http://www.sfd.pl/BCAA_branched_chained_amino_acids__jako_antykatabolik_-t711768.html Dlaczego? Około 35% mięśni składa się z BCAA BCAA wykorzystywane są bezpośrednio w mięśniach. Dodatkowe porcje BCAA, podane przed treningiem i po jego zakończeniu, zostaną wprzęgnięte w cykl [...]
[...] z zauważalnym skutkiem. Poniższa publikacja dowodzi, iż glutamina (wlewy dożylne) nie wpływa na syntezę białek mięśniowych: The effect of glutamine on protein balance and amino acid flux across arm and leg tissues in healthy volunteers. Svanberg E, Möller-Loswick AC, Matthews DE, Körner U, Lundholm K. Department of Surgery, Sahlgrenska [...]
[...] to jest EAA? Aminokwasy egzogenne ( Essential Amino Acid) których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc musimy je dostarczać w pożywieniu ( w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych). Istnieje 8 EAA: fenyloalanina izoleucyna leucyna lizyna metionina treonina tryptofan walina Ale istnieją również aminokwasy warunkowo [...]
[...] doses above 3 mg, yohimbine can be sold without a prescription if the single dose amount is less than or equal to 2.9 mg. L-Tyrosine L-Tyrosine is a common, non-essential amino acid that can be synthesized in-vivo from the amino acid phenylalanine. In several studies conducted at The Massachusetts College of Pharmacy and Allied Health [...]
[...] (other synonyms are GRF and GHRF), is a peptide that is produced in the hypothalamus and secreted to stimulate the release of growth hormone (GH). It consists of a 44 amino acid long sequence and is released in a pulsatile fashion similar to the pulsatile release of hGH. The active portion of this peptide can be found as a 29 amino acid [...]
[...] and athletic performance. For most of the current century, exercise/nutritional scientists have generally accepted the belief that exercise has little effect on protein/amino acid requirements. However, during the same time period many athletes (especially strength athletes) have routinely consumed diets high in protein. In recent years, the [...]