[...] Fauquant, Daniel Tomé, and Claire Gaudichon “Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement” http://ajcn.nutrition.org/content/84/5/1070.long Reid LD1, Hubbell CL. “An assessment of the addiction potential of the opioid associated with milk”. [...]
[...] Przeprowadzono liczne badania dotyczące wpływu białka na łagodzenie lub zapobieganie objawom związanym z uszkodzeniem mięśni. W wielu przypadkach naukowcy posługują się aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA). Spotyka się też użycie koncentratu białka serwatkowego (np. izolatu, koncentratu, hydrolizatu), białek mleka czy białka kazeinowego. [...]
[...] są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen składowany w astrocytach, w mózgu) to aminokwasy muszą być stale dostarczane. Pewną ilość białka tracimy podczas ciężkiego treningu, jednak dla dobrze odżywionego kulturysty jest to marginalne zjawisko (inaczej [...]
[...] ścięgnach oraz w nerkach (retikulina) u człowieka jest różna. Dodatkowo uzyskane wyniki różnią się, w zależności od zastosowanych metod ekstrakcji! Dekompozycja niektórych aminokwasów w trakcie hydrolizy kości sprawia, iż dane musiały być poprawione względem oszacowanych strat (dotyczy to np. zawartości seryny i treoniny we wspomnianych [...]
[...] dyskusyjna. Dlaczego kulturyści pokroju Yatesa sięgają po odżywki, skoro mogą jeść mięso? To proste. W badaniach naukowych 135 g wołowiny dawało maksymalny wzrost stężenia aminokwasów na poziomie mniej niż 1 500 μmol/L po 2 h od spożycia. Z kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów [...]
[...] osoby lekkie i wytrenowane (osoby cięższe i mniej sprawne muszą liczyć się ze znacznie większym wydatkiem energetycznym w trakcie godziny pracy). Zakładając, że utlenianie aminokwasów stanowi ~ 5% całkowitego wydatku energetycznego podczas wysiłku, to sportowcy mogliby stracić ~ 14 g lub odpowiednik ~0.2 g białka na 1kg masy ciała dziennie. [...]
[...] na osobie lekkiej i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były to osoby w wieku ~34 lat, mające średnio 171 cm wzrostu i 65 kg wagi (tak, osoby mające niedowagę!). Poza tym ich trening [...]
[...] wcale nie są sobie równe. Zdecydowanie różnią się smakiem, rozpuszczalnością, ilością i rodzajem dodatków, zawartością węglowodanów, ilością tworzonej piany, profilem aminokwasowym, rodzajem białka (białka serwatkowe, kazeina, białko jaja, białko konopne, ryżowe itd.). Na początku warto rozwiać często spotykany mit, iż „proteiny [...]
[...] nie ma sensu kierować się planami treningowymi i żywieniowymi zawodowców. Po piąte: do tej pory tylko trzy badania dotyczyły wpływu połączonych węglowodanów z białkiem / aminokwasami, w porównaniu z samym białkiem / aminokwasami na syntezę białek mięśniowych u młodych dorosłych. Badania te pokazują, że dodanie węglowodanów do określonej dawki [...]
[...] mężczyzn, 40 g białka serwatkowego nie spowodowało dalszego zwiększenia tempa syntezy białek mięśniowych, a zamiast tego wywołało znaczny wzrost tempa wskaźników katabolizmu aminokwasów w całym ciele. Wzrost utleniania aminokwasów i produkcja mocznika (produktu katabolizmu aminokwasów) były znacznie większe po spożyciu 40 g białka serwatkowego w [...]
[...] 4. Julien Bohé, J F Aili Low, Robert R Wolfe, and Michael J Rennie “Latency and duration of stimulation of human muscle protein synthesis during continuous infusion of amino acids” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278544/ 5. Cuthbertson D, Smith K, Babraj J, Leese G, Waddell T, Atherton P, Wackerhage H, Taylor PM, Rennie MJ. [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
[...] mU/L Wnioski: podawanie węglowodanów ma nieznaczny wpływ na obniżenie poziomu kortyzolu, wpływ BCAA w tym aspekcie jest umiarkowany (ale to wcale nie jest negatywną cechą aminokwasów rozgałęzionych!). Pytanie, czy warto dostarczać węglowodany w trakcie wysiłku, jeśli ktoś jest np. na etapie poprawy definicji sylwetki? Moim zdaniem nie. Jeśli [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Które aminokwasy muszą być dostarczone z pożywieniem (są niezbędne)? Arginina (częściowo niezbędna), histydyna, izoleucyna*, leucyna*, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina* (* = BCAA). Aminokwasy, które nie muszą być [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
Tauryna jest aminokwasem występującym obficie w mózgu, siatkówce, sercu i narządach rozrodczych, a także w mięsie i owocach morza. Ale jest także głównym składnikiem popularnych "napojów energetycznych", które stanowią główne źródło suplementacji tauryną. Często jest wykorzystywana w suplementach diety, np. stosowanych przed treningiem. Tauryna [...]
[...] Julien Bohé, J F Aili Low, Robert R Wolfe, and Michael J Rennie “Latency and duration of stimulation of human muscle protein synthesis during continuous infusion of amino acids” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278544/ Cuthbertson D, Smith K, Babraj J, Leese G, Waddell T, Atherton P, Wackerhage H, Taylor PM, Rennie MJ. [...]
[...] węglowodany w diecie sprzyjają raczej zwiększaniu masy ciała, regeneracji glikogenu, a nie redukcji tkanki tłuszczowej. Jeśli słusznie chcesz stosować białko serwatkowe czy aminokwasy, najpierw oblicz, ile protein potrzebujesz. Zwykle osoby wytrenowane, ważące 100 kg, potrzebują od 200 do 250 g protein dziennie (2 – 2,5 g na kg masy ciała [...]