[...] (potocznie, w uproszczeniu - spalania) węglowodanów i wzrostu całkowitego wydatku energetycznego, w efekcie odłożyło się 75%-85% nadwyżki energetycznej, nadmierne spożycie tłuszczu miało minimalny wpływ na utlenianie tłuszczu i całkowite zużycie energii, prowadząc do przechowywania 90%-95% nadwyżki energii. Wniosek Tłuszcze tuczą zdecydowanie [...]
[...] nieuchronna jest utrata mięśni. Na przykład, podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w postaci tłuszczu, w następnym [...]
[...] perspektywie czasowej to się po prostu nie opłaca. Tak samo szkodliwe jest utrzymanie nadmiernej „oponki”, „piwnego brzucha”, „fałdek”, „boczków”, czyli zwiększonych zasobów tłuszczu podskórnego i wisceralnego. U kobiet i mężczyzn tłuszcz ulokowany w tułowiu zwiększa ryzyko raka, cukrzycy, zaburzeń metabolicznych, nagłej śmierci, niewydolności [...]
[...] zasobów glikogenu, czyli „zapasowych węglowodanów” gromadzonym m.in. w mięśniach, a także do zwiększenia wydzielania adrenaliny i noradrenaliny, które nasilają zużywanie tłuszczu w organizmie na potrzeby energetyczne. Prewencja otyłości ma duże znaczenie z perspektywy profilaktyki większości chorób cywilizacyjnych. Ograniczenia diety OMAD [...]
[...] nigdy nie uzyskano by podobnych efektów! Na przykład w badaniu Christophera D. Gardnera na 6 miesiący przydzielono pacjentów do grup diety o proporcjach: 22% protein, 21% tłuszczu, 57% węglowodanów (LF, niskotłuszczowa) 25% protein, 53% tłuszczu, 22% węglowodanów (LC, niskowęglowodanowa) Odnotowano u osób z insulinoopornością po 6 miesiącach: [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
Dr John Rusin opublikował ciekawy artykuł „The 4 Most Damaging Types of Training”. Z poglądami autora w kilku miejscach się nie zgadzam. Twierdzi np. że kulturystyka powoduje zbliznowacenie mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny [...]
[...] tłuszczowej opłaca się (nawet tak znikoma, jak 1.5%), gdyż mocno wzrasta stężenie DHT (o wiele słabsze były efekty w grupie, która trenowała, ale przy tym nie pozbywała się tłuszczu, a wręcz nabyła dodatkowe kilogramy). Ostateczny wniosek jest następujący – dla większości ludzi trening aerobowy jest bardzo słabym rozwiązaniem (nawet w tak [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] dzienniki żywieniowe niektórych z mężczyzn. Wyniki w grupie kreatyny przed treningiem: masa ciała wzrosła o 0.4 kg ± 2.2 kg, beztłuszczowa masa ciała 0.9 kg ± 1.8 kg, masa tłuszczu zmniejszyła się o 0.1 ± 2.0 kg. Wyniki w grupie kreatyny po treningu: masa ciała wzrosła o 0.8 ± 0.9 kg, beztłuszczowa masa ciała wzrosła o 2.0 kg ± 1.2 kg, masa [...]
[...] rozpisaną na 1200-1400 kcal. Na przykład podczas badania składu ciała u kobiet po menopauzie, po celowej utracie wagi, a następnie przy odzyskiwaniu wagi: na każdy 1 kg tłuszczu utraconego podczas redukcji masy ciała, pozbyto się 0.26 kg beztłuszczowej masy ciała (np. mięśni), na każdy 1 kg odłożony z powrotem w postaci tłuszczu, w następnym [...]
[...] testosteronu w estradiol. Stąd wniosek jest prosty, im więcej tkanki tłuszczowej, tym większą ilość estrogenu wytwarza twój organizm. Koło się więc zamyka: wysoki BF (poziom tłuszczu)->stymulacja enzymu aromatazy->wzrost estrogenu->stymulowanie odkładania tkanki tłuszczowej. 2. Starzenie się organizmu Starzenie się posiada podobny [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]
[...] dihomo-gamma-linolenowy, C 20: 3 (8 8, 11, 14) jest syntetyzowany z GLA. Kwas arachidonowy, C 20: 4 występuje w mięsie, jajach i produktach mlecznych. Sr. No. Źródło tłuszczu LA 18:2(n-6) ALA 18:3(n-3) Całkowita ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych 1 Soja 50.8 6.8 80.7 2 Nasiona bawełny 50,3 0,4 69,6 3 Kukurydza 57,3 0,8 82,8 4 Krokosz [...]
[...] mniejszy wpływ na IIS. Z pewnością zachodnie diety zawierają zbyt dużo cukrów prostych i tłuszczów. Współcześnie wiąże się nadmierną podaż cukrów prostych z: odkładaniem tłuszczu = fatalny wygląd sylwetki kulturysty stanem zapalnym cukrzycą zespołem metabolicznym nowotworami Jak wyjaśnić powiązanie podaży glukozy z nowotworami? komórki [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z pewnością ma duże znaczenie dla budowania masy mięśniowej i siły, jednak czy sprawdzi się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej? Zagadnienie nie jest takie proste. Ogólnie przyjmuje się, iż redukcja tkanki tłuszczowej wymaga specjalnego środowiska, czyli ujemnego [...]
[...] jest to nieprawda. Dlaczego więc stosuje się takie uproszczenia? Bo niewiele osób rozumie procesy zachodzące w mięśniach. Tak naprawdę aeroby czerpią zarówno z tłuszczu podskórnego, wisceralnego, zgromadzonego w mięśniach, glukozy we krwi i glikogenu mięśniowego. Trening siłowy bezpośrednio zużywa węglowodany, ale pośrednio także [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] warto inwestować w soki owocowe. Kontrowersyjne są owoce w puszkach. Węglowodany są bronią obosieczną. W nadmiarze potrafią tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczu. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki, hamburgery, hot-dogi, kebaby itd. Pamiętaj o tym, [...]