[...] także w syntezie białek, glikolizie i cyklu kwasu cytrynowego. Dlatego odpowiednią podaż wspomnianego pierwiastka uznaje się za niezbędną dla wszystkich sportowców. ATP jako źródło energii i rozpad glukozy (w procesie glikolizy) są uniwersalne dla wszystkich dyscyplin sportowych, niezależnie czy jest to sport wytrzymałościowy, charakteryzujący [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
[...] ogromny wpływ sezonowy charakter roślin. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrywać się w mrożone warzywa, które nie ustępują świeżym produktom i stanowią idealne źródło witamin i składników mineralnych. Warto również kupować produkty regionalne i w danym okresie sezonowe. Obecnie bardzo przystępne ceny mają np. warzywa korzeniowe jak [...]
Nie ulega wątpliwości, że postęp dotyczący wiedzy o ludzkim ciele i mechaniki ruchu skłania do tego, aby wykorzystywać nowoczesne metody treningowe, które mają na celu wsparcie w budowie muskulatury. Jednak przyglądając się znanym kulturystom minionych lat, znaleźć możemy doskonałe ćwiczenia, pozwalające na rozwój sylwetki pod nieco innym kątem. [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
Czy należy spożywać białko przed pójściem spać? Jaki rodzaj białka może najbardziej zoptymalizować wzrost mięśni? Spośród wielu czynników wpływających na wzrost mięśni, jedną z ogromnych barier w budowaniu beztłuszczowej masy ciała może być zbyt niskie spożycie białka. Podsumowanie Spożycie białka przed snem jest bardzo ważne, zarówno pod kątem [...]
Uwaga: nie udało mi się znaleźć żadnego wiarygodnego potwierdzenia cytowanych informacji dotyczących Colemana. Portale fitness i blogi mogą równie dobrze bazować na zmyślonych danych. Wg doniesień, Coleman posiada specyficzną odmianę genu ACTN3. Czy to prawda? Cóż, wg badań Yang N. i wsp., coraz więcej dowodów wskazuje na dużą rolę genetyki w [...]
[...] po wyczerpujących ćwiczeniach. Kokos z elektrolitami Bogactwo elektrolitów Woda kokosowa (CocoMineral), którą wpleciono w skład nowego izotonika, to tropikalne źródło nawodnienia, które w składzie występuje w formie ekstraktu. Jej unikatowe właściwości wynikają ze składu pierwiastkowego, który jest zbliżony do płynu [...]
Chyba mało komu czekolada kojarzy się ze zdrową przekąską. W praktyce smakołyk ten, nawet jeśli przedstawiony bywa w sposób sympatyczny, to raczej przypisywane mu walory traktowane są z przymrużeniem oka. Tymczasem dobra jakościowo gorzka czekolada może stanowić cenny składnik diety, a jej regularna konsumpcja wcale nie musi prowadzić do [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Moda na przeróżne diety towarzyszy nam od dawna, złote środki na niechciane kilogramy możemy znaleźć dosłownie wszędzie, w gazetach, telewizji czy internecie. Niestety, bardzo wiele z tych cudownych diet kończy się efektem jo-jo. Efekt ten dotyczy w większości kobiet, jednakże niektórzy mężczyźni też padają jego ofiarami - towarzyszy on powrotowi [...]
[...] i wegan. Dla tej grupy ludzi szczególnie ważne jest, by wiedzieć, skąd czerpać pełnowartościowe białko. Rośliny strączkowe i warzywa Warzywa zwykle nie są wymieniane jako źródło białka, ale dla wegetarian każde źródło jest na wagę złota. Jeśli się przyjrzeć, to warzywa nie mają go wcale tak mało np.: 100 g brukselki - 4,4 g białka 100 g [...]
Większość portali publikujących informacje o zdrowiu powinna być traktowana z bardzo dużym dystansem lub wręcz, jako źródło plotek lub półprawd. Ostatnio pewien tego rodzaju portal opublikował artykuł masowo powielany na Facebooku. Tytuł brzmiał: „Wódka jest dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!”. W artykule napisano: [...]
Część osób poleca spożywanie owoców w okresie potreningowym, inni przekonują, że owoce zawierają zbyt dużo fruktozy i zalecają przyjmowanie odżywek węglowodanowych opartych na węglowodanach złożonych. Tak czy inaczej, spożywanie owoców niesie szereg różnego typu korzyści. Tych owoców powinieneś spróbować po treningu! Banany Są stosunkowo bogate w [...]
[...] do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów tłuszczowych, a znajdziemy w niej ich między 9 a 15%. Dominującym kwasem tłuszczowym będzie kwas palmitynowy (stanowi w zależności od gatunku 25-63% wszystkich [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Od zawsze wiemy, że osoba niewyspana jest markotna, zła, rozkojarzona i zwyczajnie nieobecna wśród nas. W tym artykule poruszymy kilka czynników, które pomogą Ci poprawić jakość snu bez wizyty u specjalistów. Sypialnia też jest ważna Warto przed pójściem spać zadbać o właściwą temperaturę w sypialni. Obowiązkową czynnością sprawdzi się tutaj [...]
Nauka podlega szybkiemu rozwojowi, obecnie wiemy coraz więcej np. o mikrobiocie jelitowej, stanie zapalnym i procesach związanych z rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. W niektórych dyscyplinach rozwój jest tak szybki, iż zdezaktualizowały się książki wydane kilkanaście lat temu. Podsumowanie Probiotyki nie zastąpią zdrowej diety. Badania [...]
[...] mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł witaminy C - 149% dziennego zapotrzebowania, bardzo dobre źródło witaminy K - 127%, dobre źródło folianów - 16%, więcej błonnika, 2,8 g białka jest dość sporą ilością, jak na warzywo (ma to znaczenie dla osób na diecie wegańskiej), [...]
Istnieje szereg modeli żywieniowych, które po odpowiednim włączeniu w życie mogą zoptymalizować niektóre aspekty codziennego funkcjonowania organizmu, w tym kondycję fizyczną. Dzięki rozlicznym badaniom adresującym wpływ danego rodzaju diety np. na kompozycję sylwetki, czy niektóre parametry zdrowotne, można łatwo dobrać schemat żywienia adekwatny [...]