[...] i dyslipidemią, a więc ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym”. Tłuszcz sprzyja insulinooporności oraz cukrzycy typu II (co ma ogromne znaczenie przy dużej podaży węglowodanów na cyklu „masowym”). Sylwetka wygląda coraz gorzej, gdyż na cyklu „masowym” łatwiej o gromadzenie tłuszczu (podaż węglowodanów oraz łączenie węglowodanów i [...]
[...] posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po posiłku bogatym w węglowodany może być podniesiony nawet przez kilka godzin. Jeśli przesadzisz z podażą węglowodanów, dostarczając 158 g węglowodanów o szybkiej kinetyce, poziom insuliny może być podwyższony nawet przez 6 godzin! Podsumowanie Na zakończenie dodam, iż trening [...]
[...] małej podaży energii. Dlatego sięganie po odżywki bez przeliczenia całej diety długofalowo, nie przynosi spodziewanych efektów. Dlaczego? Dostarczysz o wiele za dużo np. węglowodanów i tłuszczów, a za mało protein, a to doprowadzi do zwiększenia udziału tłuszczów podskórnych i wisceralnych. Pogarsza się wtedy wygląd sylwetki, która nabiera [...]
[...] kcal. Jak może wyglądać plan dietetyczny? Zakładamy, iż białko dostarczy 20% energii, węglowodany 50%, tłuszcze 30%: 486,8 kcal z białka, czyli ~122 g dziennie 1217 kcal z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z tłuszczów, czyli ~81,1 g dziennie Rozkładamy obliczone wartości na 4-5 posiłków dziennie. Źródłem białka mogą być np.: ryby, [...]
[...] Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Ogólnie, wg 8 źródeł danych, dieta śródziemnomorska dostarcza około 9,3 MJ / dzień: 15-20% energii z białka, 43-50% energii z węglowodanów, prawie 37% energii z tłuszczu ogółem: 19% z MUFA (kwasy jednonienasycone), 5% z PUFA (kwasy wielonienasycone), 9% z SFA (kwasy nasycone). W badaniu „Low-Calorie [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
[...] Wiele flawonoidów wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, dlatego wiele rodzajów warzyw i owoców może przeciwdziałać cukrzycy, mimo iż dostarczają one pewnych ilości węglowodanów, w tym fruktozy. Jednak trzeba dodać, iż w normalnych warunkach tych cukrów jest zbyt mało, aby mogły zaszkodzić. Problem powstaje, gdy ktoś zechce np. wycisnąć [...]
[...] bo jedzą dużo ryżu. Ma to taki sam sens, jak twierdzenie, iż „Włosi są zdrowi, gdyż jedzą dużo makaronu”. Tymczasem ryż, makaron, kasza i ziemniaki to po prostu źródło węglowodanów. Podsumowanie Według licznych badań osoby dostarczające 20% dziennej podaży energii z tłuszczów miały mniej testosteronu od tych dostarczających 40%. Mniej było [...]
[...] wołowina, białko serwatkowe) oraz tłuszcze (awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz ogromnej ilości węglowodanów, aby wspierać budowę masy mięśniowej. Wg badań, dieta ketogeniczna nie do końca nadaje się do budowy masy mięśniowej. Czy sterydy powodują redukcję tkanki [...]
[...] Wcale nie wynika z rzekomych różnic w składzie, pod względem oddziaływania biologicznego ani pod względem krótkoterminowego wpływu na łaknienie i podaż energii obu rodzajów węglowodanów. To tak, jakby twierdzić, iż zastąpienie syropu glukozowo-fruktozowego sacharozą jest rozwiązaniem dla problemu epidemii otyłości. Taka propozycja z pewnością [...]
Dość dobrze udokumentowana w badaniach naukowych jest zależność między podawaniem węglowodanów w trakcie wielogodzinnego wysiłku (np. triathlonu, pływania długodystansowego czy wyścigu kolarskiego), a poprawą wyniku sportowego. O wiele słabsze podparcie znajduje podawanie węglowodanów w trakcie treningu siłowego czy interwałowego lub przy pracy [...]
[...] Mr. Olympia. On i jego trener dokładają wszelkich starań, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik. Jego aktualna dieta wygląda obecnie tak: Posiłek 1 – 785,5 kcal, 88,2 g węglowodanów, 75,6 g białka, 18,25 g tłuszczu* 280 g białek jaj 2 całe jajka 50 g piersi z kurczaka 1 kromka chleba na zakwasie 85 g płatków owsianych 100 g truskawek 2 [...]
[...] Od niepamiętnych czasów panie szukają mitycznej pigułki odchudzającej, kolejnej, nowej, lepszej diety - kapuścianej, bazującej na sokach, bazującej na oddzielaniu węglowodanów i tłuszczy, białkowej, białkowo-tłuszczowej, warzywno-owocowej, paleo i setek innych. Sytuacja nie jest taka prosta, gdyż badano także wpływ diet na metabolizm: [...]
[...] dotyczy tłuszczów! Jeśli nie będzie nadwyżki energetycznej, to chwilowy wzrost syntezy białek szybko stanie się tylko historią. Po trzecie: naukowcy udowodnili, że 100 g węglowodanów po ćwiczeniach oporowych u osób ważących ~75 kg (~172 cm wzrostu) poprawiło równowagę netto białek mięśniowych, czyli miało wpływ anaboliczny. Jednak dla [...]
[...] guzy chromochłonne, guzy trzustki (np. Lipoma, glucagonoma). W większości wypadków nadwaga i otyłość są wynikiem dostarczania codziennie nadmiaru energii w postaci węglowodanów i tłuszczy (otyłość prosta). Bardzo często obok kwestii ilości pokarmu problem stanowi także jego jakość np. wysoko przetwarzane produkty: wędliny, jogurty [...]
[...] demonizować cukru, a tym bardziej syropu glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania [...]
[...] wielu specjalistów do tego zagadnienia. Na koniec zobaczmy, czy skuteczniejsza była dieta klasyczna, niskokaloryczna, czy może bogatsza w tłuszcze, a dostarczająca mniej węglowodanów? Cóż, na klasycznej diecie osoby z zaburzeniami metabolicznymi po 3 miesiącach pozbyły się 3,9 kg masy ciała (w tym 3,2 kg tłuszczu), osoby zdrowsze straciły [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
[...] pokarm? Co z tym sodem? Czyli jednorazowy wyskok rujnuje moją dietę? Jakie powinienem jeść proteiny? Czy ma znaczenie, jak przyrządzam posiłek? Jakie są najlepsze źródła węglowodanów? Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Czy dieta „na masę” i „na redukcję” czymś się różnią? Czy dieta jest naprawdę tak ważna? [...]