SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wątróbka białko

  • [...] wynosi około 1-5%. Dla przykładu podam - pierś z kurczaka, która ma tylko 0,4 mg żelaza na 100 g (wychodzi na to, że to około 0,08 mg żelaza, które się wchłonie), wątróbka już więcej, bo 18,7 mg na 100 g (jest to około 3,7 mg wchłoniętego żelaza). Jeśli chodzi o wchłanialność żelaza z roślin, można uśrednić, że wchłanialność ta stanowi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5864 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7168 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3742 Data: 2023-01-16 08:00:18
  • Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1894 Data: 2022-12-11 12:28:37
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 464 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • [...] w jelicie cienkim zwiększają miedź, mangan, kobalt i białka zwierzęce. Produkty bogate w żelazo to: mięso (baranina, cielęcina, wołowina, gęś, kaczka, królik) podroby (wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa, cielęca) ryby (sardynka, łosoś, makrela, dorsz, tuńczyk, pikling, śledź) jaja (najbardziej żółtko, jaja pod każdą postacią) produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10562 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2705 Data: 2020-02-22 09:01:21
  • Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8732 Data: 2021-05-04 19:33:02
  • Co jeść przed treningiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tego typu: 80 g kaszy jaglanej, 150 g pieczonej piersi z kurczaka, sałatka warzywna na bazie kapusty kiszonej, cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek 80 g ryżu brązowego, 150 g łososia pieczonego, sałatka z pomidorów i papryki 200 g gotowanych ziemniaków, 100 g wątróbka drobiowa duszona, plus deser kefir z pokrojonym bananem i rodzynkami.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10629 Data: 2017-07-03 09:44:46
  • [...] brokuł, jarmuż, sałatę, kapustę włoską, czy botwinę. Forma K2 z kolei charakterystyczna jest dla zwierzęcych produktów, przy czym dominujące są tutaj podroby (szczególnie wątróbka). Pewien procent zapotrzebowania zaspokoić mogą również jaja kurze, czy niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest szerzej rozpowszechniona [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2463 Data: 2021-12-10 09:48:40
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] witaminy B6 Głównym źródłem witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] B6: Głównym źródłem witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób. Witamina C (Inne nazwy: kwas askorbinowy [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-01-29 14:20:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cynk-informacje, zapotrzebowanie i zastosowanie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] zasobów krąży we krwi. Ma to swoje odbicie w identyfikowaniu niedoborów cynku. Cynk w znaczących ilościach znajduje się w takich produktach, jak: chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie łuskane ziarna zbóż, lecz jego [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-09-18 11:24:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] itp. Ryz + tunczyk Zestawy obiadowe : Szklanka ryżu białego / brązowego + pierś z kurczaka + surówka z pomidora, ogórka i cebulki / brokuły Szklanka kaszy jęczmiennej + wątróbka gotowana + surówka z marchwi, jabłek i selera/ fasola szparagowa 1/2 udka gotowane bez skóry + 1 kawałek razowego chleba + Surówka z marchwi i jabłek lub ogórek./ [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 19088 Data: 2009-01-01 22:44:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna do oceny, 94kg

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] po nierównym terenie pagórkach 5 km jakaś godzinke mi schodzi. Co do diety jest to wstępna dieta tylko tak aktualnie na garnuszku na dużo sobie nie mogę pozwolić stąd ta wątróbka także podroby będą często od czasu do czasu jakaś łopatka. Dieta wygląda na to że będzie bardziej tłuszczowa niz WW nie moge się już zmieścić w bilansie %-) nie wiem [...]

    Odpowiedzi: 92 Ilość wyświetleń: 15950 Data: 2017-09-01 13:47:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • REDUKCJA do oceny, kobieta 27 lat

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] nie wiem czy rozkład makro jest odpowiedni. Na śniadanie jem ogólnie białko, tłuszcze czyli przeważnie jajka.Drugi i trzeci posiłek jem zazwyczaj taki sam, jest to kurczak/ wątróbka/ łosoś + ryż lub ziemniaki. Kolacja to przeważnie mozarella z jajem lub tuńczyk, makrela. Do wszystkich posiłków jem sporo warzyw ale ich nie wliczam, przeważnie [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 3814 Data: 2018-03-01 19:30:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Z pewnością kazdy z was chciał kiedys poprawić ,jakis element rzemiosła piłkarskiego,lecz nie wiedział jak się za to zabrać pisząc tą prace mam zamiar wam w tym pomóc ,w osiągnięciu wyznaczonych celi,rozwoju piłkarskim.Stworze fikcyjną(ynternetową ) postać ,model na podstawie którego będzie wam lepiej wczuć się w świat trenigu. Mojim [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-01-07 18:44:37 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Wszystko o witaminach.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] witaminy B6 Głównym źródłem witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2008-05-31 10:08:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • DLA KAZDEGO

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 12567 Data: 2003-01-22 17:18:06 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywianie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 12235 Data: 2006-11-04 22:17:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)