Witam proszę o delikatną korektę ;) aktualna waga okolo 70 kg wzrost 173 cm Posiłek 1 Usuń produkt ilość kcal białko węglowodany tłuszcze Kasza gryczana g 332,3 12,6 g 63,5 g 3,1 g Usuń Serek wiejski lekki - Piątnica g 161,2 22,0 g 4,8 g 6,0 g Usuń Dodaj kolejny produkt 493,5 kcal 34,6 g 68,3 g 9,1 g produkt ilość [...]
Siema, mam takie pytanie. Od kilku miesięcy jem praktycznie wszystko na parze, ale mam dość. Pierś na parze jest kompletnie bez smaku i żadne przyprawianie tutaj nie pomaga. Ryba też średnio mi podchodzi. Problem polega na tym, że mam problemy z wątrobą. Dokładnie nie wiem co, bo mnie ciągle diagnozują i muszę ostro trzymać dietę. Wachlarz moich [...]
[...] te w diecie bogatobiałkowej są głównym źródłem białek o dużej wartości biologicznej. Dozwolone są tylko mięsa chude takie, jak cielęcina, wołowina, konina, królik, ozory, wątroba oraz chuda wieprzowina. Zabronione są mięsa tłuste, a więc baranina i wieprzowina, pozostałe podroby oraz dziczyzna. Z dozwolonych mięs sporządza się potrawy [...]
[...] masie). Z mięs najwartościowsza jest wieprzowina, ponieważ jej skład chemiczny jest najbardziej zbliżony do składu ciała ludzkiego. Najlepsze są jednak podroby: serce, wątroba, móżdżek i nerki. Wszystkie wymienione produkty zawierają dużo tłuszczu, czyli źródło energii oraz wartościowe białko, które służy jako materiał do budowy i wymiany [...]
[...] zwykle ulokowane pod skórą, wokół organów wewnętrznych i włókien nerwowych pomagają w aktywizacji paliwa dla energii podczas wysiłków o charakterze aerobicznym. Mięśnie i wątroba mają ograniczone możliwości magazynowania glikogenu. Po ok. 1,5-2 godzinach dużej aktywności fizycznej (treningu) ich zapasy się zmniejszają w miarę, jak zmniejsza [...]
[...] zwykle ulokowane pod skórą, wokół organów wewnętrznych i włókien nerwowych pomagają w aktywizacji paliwa dla energii podczas wysiłków o charakterze aerobicznym. Mięśnie i wątroba mają ograniczone możliwości magazynowania glikogenu. Po ok. 1,5-2 godzinach dużej aktywności fizycznej (treningu) ich zapasy się zmniejszają w miarę, jak zmniejsza [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] lepszy metabolizm glukozy,lepsza parcelacja kalorii - czyli w skrocie -> wykorzystanie jej na cele energetyczne,tudziez ponowane zmagazynowanie pod postacią glikogenu (wątroba/mięsnie) - niz calodobowe gromadzenie pod postacia fatu! Wszystko zostaje wykorzystane tam gdzie byc wykorzystane być powinno - czyli w miesniach! Co jeszcze? [...]
Przygotowanie psychiczne Taktyka i psychologia są nierozdzielne. Te dwa elementy są, bowiem ściśle ze sobą związane, jednakże przygotowanie psychologiczne może wydawać się pojęciem znacznie szerszym, a równocześnie bardziej abstrakcyjnym. Owo przygotowanie potrzebne jest w każdym momencie: podczas treningu, ale także przed meczem, kiedy [...]
[...] ciała człowieka jak i od innych czynników. Białka w odróżnieniu od tłuszczy i węglowodanów nie posiadają jako takiego "magazynu" w organiźmie.Np magazynem węglowodanów jest wątroba i mięśnie (w postaci glikogenu - o tym później) a tłuszczu tkanka tłuszczowa.Dlatego jeszcze raz zwracam uwaga na ważną sprawę jaką jest stałe i regularne [...]
[...] Chcesz być wielki, więc bierzesz. Potem boisz się zjechać, żeby nie mówili "był wielki, a teraz mały", więc koksujesz coraz więcej. Może gdyby mnie serce mocno bolało albo wątroba czy nerki. Albo w łóżku coś było nie tak. Ale wszystko jest OK. Więc sobie myślę: inni palą, chleją, a ja piję tylko w sylwestra, papierosy rzuciłem, jem zdrowo, bez [...]
Jak wspominam w artykule o sylwetkach kobiecych, każda kobieta w zależności od swoich tendencji do odkładania tłuszczu potrzebuje innego rodzaju „wspomagania". Informacje tu zawarte jedynie w uproszczony i ogólny sposób zahaczają o bardzo złożony problem wspomagania odchudzania przy okresowych problemach , każdy przypadek trzeba traktować [...]
[...] być wielki, więc bierzesz. Potem boisz się zjechać, żeby nie mówili "był wielki, a teraz mały", więc koksujesz coraz więcej. Może gdyby mnie serce mocno bolało albo wątroba czy nerki. Albo w łóżku coś było nie tak. Ale wszystko jest OK. Więc sobie myślę: inni palą, chleją, a ja piję tylko w sylwestra, papierosy rzuciłem, jem zdrowo, [...]
[...] Chcesz być wielki, więc bierzesz. Potem boisz się zjechać, żeby nie mówili “był wielki, a teraz mały", więc koksujesz coraz więcej. Może gdyby mnie serce mocno bolało albo wątroba czy nerki. Albo w łóżku coś było nie tak. Ale wszystko jest OK. Więc sobie myślę: inni palą, chleją, a ja piję tylko w sylwestra, papierosy rzuciłem, jem zdrowo, bez [...]
[...] tłuszczowych, niż tłuste mięso. Należy zaznaczyć, że zagrożenie miażdżycą zwiększa także nadmierne spożycie cholesterolu. Szczególnie dużo cholesterolu zawierają podroby (wątroba, nerki, serca). Podsumowując: chude mięso ma swoją pozycję w urozmaiconym zdrowym żywieniu. Mięso jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, a także żelaza, [...]
[...] Warto użyć lipotropów jeśli odczuwany uczucie ciężkości na żołądku i wrażenia nietrawienia czy też zalegania w nim jedzenia, to te symptomy mogą oznaczać, że właśnie nasza wątroba potrzebuje pomocy. Wtedy warto dorzucić do suplementacji substancje lipotropowe i przy okazji ułatwić spalanie zbędnego tłuszczu. Jedną ważna sprawą jest, że [...]
[...] ważną rolę w tworzeniu się czerwonych krwinek. Osoby żyjące w stresie potrzebują jej więcej, bo to ona umożliwia wydalanie nadmiaru adrenaliny. Główne źródła: grzyby, mięso, wątroba, mleko, tłuste ryby, warzywa strączkowe. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. jajko na miękko, mała porcja twarożku i szklanka mleka. Witamina A (retinol) Zapobiega [...]
[...] niech będą jaja, których spożywanie ograniczano ze względu na zawartość cholesterolu w żółtkach. Minął jakiś czas i okazało się, że i tak 3/4 cholesterolu produkuje wątroba, a ilość zawarta w żółtkach i tak nie robi większej różnicy. Ponad to jego produkcja przez wątrobę jest niejako kontrolowana przez to co zjadamy; wątroba się [...]