Bardzo często zdarza się, iż osoby, które nie osiągają postępu w treningu siłowym, twierdzą, iż „posiadają szybki metabolizm” lub „mają kiepską genetykę”. Rozpoczynają eksperymenty z setkami różnych rozwiązań: treningi FBW, dzielone, podwójnie dzielone, crossfit, super serie, serie łączone, łańcuchy, dodatkowe gumy, deski, ograniczony zakres [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
Ciąża jest czasem, gdy kobieta dość często znacznie zwiększa masę ciała. Wszystko za sprawą rozwijającego się dziecka, wód płodowych, jak i wzrostu tkanki tłuszczowej, co ma za zadanie zapewnić jak najbardziej optymalne warunki do rozwoju dziecka. Jednak, gdy kobieta już urodzi, nadmiar energii zostaje w postaci tkanki tłuszczowej, którą trzeba [...]
Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] stosującej dietę wysokotłuszczową(spadek w grupie standardowej diety wynosił odpowiednio 16% i 8%), odnotowano spadek RER w grupie stosującej dietę wysokotłuszczową; RER to współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej - jest on wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy [...]
[...] tu stężenie glikogenu ćwiczeniami! Apetyt mierzono przez drugi dzień przy użyciu wizualnych skal analogowych (VAS). Wydatek energetyczny (EE) i utlenianie substratów (współczynnik oddechowy; RQ) mierzono w komorze oddechowej (08.00 w dniu 2 do 07.30 w dniu 3). Zmierzono stężenie β-hydroksymaślanu na czczo (BHB) (dzień 3). Wyniki: diety [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] 151 na 1 000 żywych urodzeń, a w 1937 roku 136 na 1 000. Statystyki: na przełomie XIX i XX wieku na ziemiach polskich umierało co 5 niemowlę, w latach 20-tych XX wieku współczynnik umieralności niemowląt wynosił około 150 na 1 000 urodzeń żywych, w 1950 roku – 111, w 1960 roku – 55, w 1990 roku – 19, dziś – 4. [...]
[...] z tempa pojawiania się w obiegu noradrenaliny, koncentracji WKT (FFA; wolnych kwasów tłuszczowych), składu ciała czy wydolności aerobowej. Mężczyźni mieli korzystniejszy współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej wynoszący 0.80 ± 0. 04, a panie 0.85 ± 0.04. RER jest wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku [...]
[...] 1,91 kcal / kg). Grafika: zmiany w REE w poszczególnych grupach. Co to znaczy, że RER się zmniejszył po spożyciu WPI i białka kazeinowego? Grafika nr 2: zmiany w RER. RER to współczynnik wymiany oddechowej, współczynnik wymiany gazowej - jest on wyrażany, jako stosunek wydalania dwutlenku węgla do pochłaniania tlenu (VCO2/VO2). Inni autorzy [...]
Niestety w XXI wieku ludzie często nie wierzą lekarzom, tylko przypadkowym stronom w Internecie, na których publikowane informacje wcale nie muszą mieć nic wspólnego z prawdą. I tak właśnie dzieje się z naltrexonem (sugeruje się, że małe dawki tego leku są skuteczne w leczeniu większości chorób, w tym nieuleczalnych), DMSO (jest chemicznym [...]
[...] glukozy na czczo było niższe o 1,5% w przypadku podawania oliwy z oliwek w porównaniu do masła stężenie insuliny było niższe o 8,9% w przypadku podawania oliwy z oliwek współczynnik HOMA (insulinooporność) był niższy w przypadku podawania oliwy z oliwek stężenie cholesterolu było niższe o 5,4% w przypadku podawania oliwy z oliwek stężenie [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]
[...] powiedzenia świat nauki w tej sprawie. Gdy 170 pań, które celem wywołania owulacji przyjmowały w standardowy lek stosowany w leczeniu tej dolegliwości - cytrynian klomifenu (współczynnik zajścia w ciążę przy stosowaniu tego leku wynosi około 40%, choć naukowcy obserwują zwiększenie owulacji w okolicy 80%), nie reagowało wystarczająco dobrze na [...]
Metabolizm – utożsamiany ze spoczynkową przemianą materii – nie jest stały przez całą długość życia. Wraz z wiekiem tempo metabolizmu zwalnia, co zwykle oznacza kilka dodatkowych kilogramów, większy obwód pasa, zmianę budowy ciała. Szacuje się, że u mężczyzn między 30 a 70 rokiem życia masa mięśniowa spada o połowę, a ilość tkanki tłuszczowej [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]
Hej, czy ktoś chciałby podzielić się swoją opinią jaki współczynnik aktywności powinnam wybrać? Pracuję 10h dziennie 4x w tygodniu - praca stojąca, fizyczna (pakowanie paczek) Trening siłowy, początkujący 3x w tygodniu po około 1,5h Czasem wleci jakieś kardio raz w tygodniu na schodkach 25min + orientacyjnie aplikacja w telefonie pokazuje mi [...]