[...] ona właściwości chemiczne, które pozwalają jej na rozpuszczanie się w tłuszczach, stąd też jej przyjęcie powinno przebiegać przy ich obecności. Dodatkowo musimy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w organizmie, a nie wydalane wraz z moczem, jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina E - jakie funkcje [...]
[...] mogą wpływać na skład kości i ich metabolizm. Kwasica zwiększa zwyrodnienie kości i uwalnianie wapnia, zmniejsza aktywność hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w [...]
[...] dietę ketogeniczną mogą mieć jej niedobory. Nowoczesny tryb życia, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, stres, to tylko niektóre z czynników uszczuplających zasoby tej witaminy. Szczególne znaczenie może mieć ta witamina w kontekście niedoborów wapnia, ponieważ pomaga ona w jego przyswajaniu. Ketony egzogenne – mogą przyspieszyć osiągnięcie [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]
[...] nie jest prawdą, iż konwencjonalna medycyna jest bezradna wobec raka (na pewno nie zawsze), z pewnością zabiegi szamanów, głodówki, diety owocowe i warzywne, podawanie witaminy C zabiją pacjenta o wiele szybciej, niż konwencjonalne leczenie (udowodniono to np. w przypadku terapii Gersona, nikogo nie wyleczono, za to sporo osób zmarło). "Ale [...]
[...] SERM, hCG oraz inhibitory aromatazy. Duże efekty przynoszą też zmiany w stylu życia, zwiększenie aktywności fizycznej, ekspozycja na światło słoneczne lub podawanie witaminy D w miesiącach jesiennych i zimowych. Mit 2: Hormonalna terapia zastępcza nie wiąże się ze skutkami ubocznymi Testosteron pozostaje w użyciu od połowy lat 30. XX [...]
[...] w ciągu np. 16-24 h po ciężkim treningu, PTH (parathormon) zwiększa resorpcję zwrotną („odzyskiwanie”) wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy klasyfikują niepoprawnie PTH, jako hormon kataboliczny, a jednak biorąc pod uwagę wszystko, jest on [...]
[...] „poważne zagrożenie zdrowia”, które ustąpiło w ciągu 1-4 dni po podaniu węglowodanów (glukozy czy dekstrozy), soli fizjologicznej (i innych płynów dożylnie), witaminy B, fosforu czy insuliny. Ponadto do jednego „worka” wrzucono tam dietę Dukana czy Atkinsa. Czy dieta Dukana i Atkinsa to VLCKD? VLCKD: 15-25% białka, [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] np. iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ na infekcje dróg oddechowych i np. zapalenia płuc. Metaanaliza Cochrane z 2014 r. wykazała, iż przy podawaniu witaminy D3 spada o 7% ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn, a o 13% zmniejsza się śmiertelność z powodu raka. Dawki do 10 000 IU dziennie są bezpieczne, chociaż znacznie [...]
Przeglądając serwisy internetowe łatwo napotkać pytania, które aż się proszą o komentarz. Szczególnym polem jest obecnie stosowanie dopingu, gdyż jest to bardzo modny temat w serwisie YouTube. I źle się stało, gdyż większość znawców dopingu nie posiada stosownej wiedzy, by komukolwiek udzielać porad. U pacjenta stwierdzono silne powiększenie [...]
[...] odnotowano wzrost czynników krzepnięcia typu II i V. Czynnik II (protrombina) jest aktywowany w ramach kompleksu protrombinowego. Jest produkowany w wątrobie i zależny od witaminy K (podobnie, jak czynnik X). Z kolei czynnik w trakcie kuracji oxandrolonem czynnik VII zmniejszył się, a po pewnym czasie wrócił do wartości wyjściowych, z kolei [...]
[...] jej niedobory mogą mieć krytyczne znaczenie dla zdrowia. W dwóch dobrze kontrolowanych badaniach stwierdzono statystycznie znaczącą odpowiedź na podawanie do 6–8 g na dobę witaminy C. Zatem negatywne wyniki niektórych badań dotyczących leczenia przeziębienia, można tłumaczyć zbyt niskimi dawkami tj. 3–4 g na dzień witaminy C. Trzy kontrolowane [...]
.Napoje energetyczne stały się elementem diety wielu ludzi, niestety także sportowców. Nie uważam, iż dobrze się stało, gdyż „energetyki” są pozbawione wartości, a stosowane długofalowo przynoszą szkody zdrowotne, zaburzenia glikemii, choroby (cukrzycę). Wiodącą marką w tym segmencie rynku jest Red Bull. „Ale na mnie energetyk [...]
[...] krwotoczną. Czynnik von Willebranda (vWF) jest nośnikiem dla czynnika VIII (czynnik antyhemofilowego) i jest z nim słabo związany, witamina K (protrombina jest zależna od witaminy K; protrombina jest wytwarzana w wątrobie z udziałem witaminy K; ponadto czynniki krzepnięcia IX: czynnik Christmasa i X: czynnik Stuarta-Prowera też są zależne od [...]
[...] for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. 2020 Witamina K2 Jak zaobserwowano w prowadzonych niedawno badaniach, poziom witaminy K był obniżony u pacjentów z COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną i był ewidentnie skorelowany z obrazem ciężkiego przebiegu choroby, związanym z zakrzepicą, [...]
[...] szacują ryzyko. Dążenie do maksymalnie rozbudowanej i odwodnionej sylwetki często kończy się źle dla serca, nerek, wątroby lub innych narządów. Znam przypadki przedawkowania witaminy D, co w normalnych okolicznościach jest niezwykle trudne do uzyskania, pewien zawodnik podawał 4-6 krotnie więcej, niż maksymalna bezpieczna dawka. Nie powinno [...]
[...] jak witamina C jest powiązana z opornością insulinową. Myszom podawano niewielkie dawki czynnika martwicy nowotworów alfa przez 7 dni. Myszy, które nie mogły syntetyzować witaminy C, miały gorszą reakcję na obciążenie glukozą, cierpiały na wyższą oporność insulinową, miały wyższe stężenie insuliny oraz bardziej stłuszczoną wątrobę. Wnioski – [...]
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] w ciągu np. 16-24 h po ciężkim treningu, PTH (parathormon) zwiększa resorpcję zwrotną („odzyskiwanie”) wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy niepoprawnie klasyfikują PTH, jako hormon kataboliczny, a jednak biorąc to wszystko pod uwagę - jest on [...]