[...] spotykam osoby, które według własnego uznania stosują np. aspirynę czy leki hamujące krzepnięcie krwi. Nie należy sięgać po leki, jeśli nic nam nie dolega, a podawanie witamin powinno wynikać z potrzeby uzupełniania braków dietetycznych. Przykładem jest witamina D, której większość polskiej populacji ma zdecydowanie za mało w okresie [...]
[...] się do lekarza w sprawie dolegliwości związanych z jamą ustną może cierpieć na podobne zaburzenia. Co może pomóc? Celem badania było ustalenie, czy suplementacja witaminą B i cynkiem lub miejscowe płukanie kapsaicyną (0.02%) może pomóc złagodzić poziom bólu/palenia BMS. 89 pacjentom podawano witaminę B i cynk. Z tego 20 osób wymagało [...]
Awokado dla terenów Ameryki Łacińskiej jest tym, czym oliwki dla regionu śródziemnomorskiego. Oba produkty to bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika i witamin, oraz składników mineralnych, czy antyoksydantów. Mimo że awokado z powodzeniem uprawiane może być w Europie, to mieszkańcy tego kontynentu niestety często polegają na [...]
[...] w pożywieniu, to jednak jest dość słabo wchłaniane. Suplementacja zatem jest tutaj dobrym rozwiązaniem. Aby poprawić wchłanianie, można dodatkowo uwzględnić suplementowanie witaminy C, D, witamin z grupy B, z magnezem, kolagenem oraz cynkiem. Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałeś MSM, to zanim sięgniesz po dawkę 3 g, zacznij od mniejszej porcji i [...]
[...] stanowią, aż 37% składu. Warto zaznaczyć, że są one bogatym źródłem białka, dzięki czemu w 100 g kremu mamy aż 13 g protein. Dodatkowo dostarczają cennego błonnika oraz witamin, szczególnie z grupy B oraz potasu. Orzechy te są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, które są ważne dla zachowania zdrowia układu [...]
[...] Korzyści zdrowotne Spożywając mniej mięsa, ale za to więcej warzyw i owoców, można uniknąć kilku milionów zgonów rocznie. Z pewnością dzieje się to za sprawą dużej ilości witamin, minerałów i ich wpływu na nasze zdrowie. Pożywienie pochodzenia roślinnego jest naturalnie przeciwzapalne. Zawiera błonnik, przeciwutleniacze i inne składniki [...]
Uciążliwy i wyjątkowo intensywny katar może czasami niepokoić. Zwłaszcza jeśli nie ustępuje po przeminięciu innych objawów choroby lub gdy ma specyficzny i wyrazisty kolor. Mimo że nie ma na ten moment na rynku farmaceutycznym skutecznego środka na katar, to w tych dwóch przypadkach zdecydowanie warto rozważyć konsultację lekarską. Czym jest [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
[...] oraz samopoczucie. Dodatkowo potas i magnez oraz fosfor i wapń, to składniki mineralne, które również znajdziemy w tym znanym od tysięcy lat afrodyzjaku. Owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Jednak poziom poszczególnych składników, różni się w zależności od owocu. Skupimy się jednak dziś na wiśniach, które są głównym [...]
Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych. [...]
Nie od dziś wiadomo, że dla naszego organizmu najlepsze jest to, co naturalne. Naukowcy z Otago przeprowadzili nawet badania, z których wyciągnęli wnioski, że surowe owoce i warzywa wpływają korzystniej na nasze zdrowie psychiczne, niż gotowane, konserwowane, czy w jakikolwiek inny sposób przetwarzane. Po jakie owoce i warzywa sięgać najlepiej? [...]
Czym się różni ryż brązowy od białego? Pierwsza podstawowa różnica to proces ich pozyskania. Ryż brązowy jest tylko częściowo obłuskany, dzięki czemu zawiera znacznie więcej witamin i minerałów, niż ryż biały, który jest oczyszczony. Ryż brązowy uznawany jest za doskonałe źródło węglowodanów, białka oraz błonnika. Rzeczywiście zawiera te wszystkie [...]
[...] fizycznie bez większego problemu spożytkują dostarczoną w postaci miodu energię. Co znajduje się w miodzie? Miód jest bardzo odżywczy, zawiera śladowe ilości minerałów i witamin, nie wspominając o antyoksydantach, które niszczą wolne rodniki i opóźniają starzenie. Krótko mówiąc, jest to bezpieczna i zdrowa żywność dla osób starszych, dzieci i [...]
[...] odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się zastąpić. W przypadku rezygnacji z ryb i owoców morza pomija się nie tylko cenne białka, aminokwasy, czy witaminy i składniki mineralne, ale również drogocenne kwasy tłuszczowe: dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), które są niemal ekskluzywne dla tej grupy produktów. [...]
[...] brzmi chemicznie, to warto wiedzieć, że jest to składnik akceptowany i uznany za bezpieczny przez FDA (Agencja ds. Żywności i Leków). Ponadto jest w nim dodatek wapnia i witamin z grupy B. Napój ALPRO SOYA występuje w dwóch wersjach - słodzonej i niesłodzonej. Jak łatwo się domyślić, zdrowsza jest wersja bez cukru, jednak warto zauważyć, że [...]
[...] skraca życie ludzi. Główną przyczyną przedwczesnych zgonów jest kiepska dieta pozbawiona wartościowego białka, zdrowych tłuszczy, węglowodanów o wolnej kinetyce (złożonych), witamin, minerałów, błonnika, za to bogata w składniki, które mają wpływ na powstawanie otyłości, cukrzycy i nowotworów. Ponadto, ludzie nie są aktywni fizycznie, co też [...]
Witamina K jest znana jako czynnik niezbędny do krzepnięcia krwi, czynnik protrombinowy. Najbardziej znanym antagonistą witaminy K jest warfaryna, niestety bywa nadużywana przez przedstawicieli rozmaitych dyscyplin sportowych, ponieważ jest reklamowana w internecie jako bezpieczna. W rzeczywistości jest to jeden z bardziej niebezpiecznych leków, [...]
W ostatnich latach o witaminie C zrobiło się głośno, jednak często przypisuje się jej działania, których nie posiada (np. leczenie raka). Nie rozumiem tego zjawiska, gdyż z samej swojej natury jest jedną z najważniejszych witamin w ustroju człowieka, a szczególnie dla sportowców. Mało kto wie, ale witamina C potrafi chronić wątrobę. Kwestię [...]
Czego potrzebujemy: 1 jajko 200 g serka wiejskiego 80 g jogurtu greckiego 15 g miodu 150 g płatków owsianych 20 g wiórków lub płatków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 30 g żurawiny 25 g gorzkiej czekolady Jak wykonać: Do miski wbijamy jajko, przekładamy serek, jogurt i miód. Wszystko chwilę miksujemy. Nie trzeba blendować [...]
Wykorzystanie orzechów w diecie sportowca jest oczywistym krokiem. Zapewniają one nie tylko bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, ale i stanowią źródło zdrowych tłuszczy, które podnoszą wartości zdrowotne naszego ciała. Okazuje się, że konsumowanie orzechów przyczynia się do zmniejszenia śmiertelności wynikającej z choroby nowotworowej [...]