[...] snu. Dzięki niemu będziecie z pewnością bardziej wypoczęci. Z kolei suplement VITAROSE dedykowany jest wszystkim kobietom, niezależnie od wieku. Zawiera kompleksowy zestaw witamin i minerałów opracowany specjalnie dla płci pięknej i antyoksydanty niezbędne w dzisiejszych czasach. BEAUTYROSE marki ALLDEYNN to nutrikosmetyk przeznaczony dla [...]
[...] właściwościom wspierającym wysiłek sportowy, ale także z powodu potencjalnych wielorakich korzyści dla naszego zdrowia. Jeśli dieta nie dostarcza wszystkich wymaganych witamin i minerałów oraz kwasów omega-3 (EPA+DHA), warto również zastanowić się nad celowością zakupu tych podstawowych suplementów. I tyle… W tym czasie osoba początkująca [...]
[...] mandarynkę do swojego ulubionego koktajlu lub domowego soku. Podsumowanie Mandarynka to niewielkich rozmiarów, słodki i soczysty owoc. Tak jak inne cytrusy zawiera mnóstwo witamin i minerałów, błonnik oraz niewielką ilość kalorii. Dostępne są w sprzedaży przez niemal cały rok, ale bez wątpienia odgrywają ważną rolę w naszym życiu w okresie [...]
Lato to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na odpoczynek i często są to wyjazdy do hoteli, które oferują tzw. all inclusive. W zależności od oferty zazwyczaj jest to śniadanie, obiad, kolacja, a do tego napoje, często też możliwość zjedzenia czegoś pomiędzy głównymi posiłkami. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą całkowicie odpocząć [...]
[...] może przyczyniać się do bólu głowy! Pij codziennie min. 1,5-2 l wody. Warto również, by w Twoim menu znalazły się zielone warzywa liściaste oraz migdały (źródła magnezu i witamin z grupy B, kwasu foliowego) i umiarkowane ilości kawy. Oprócz zmiany diety pamiętaj o regularnej aktywności fizycznej, ustalaniu harmonogramu snu i minimalizowaniu [...]
Trenujące na siłowni kobiety nikogo już nie zaskakują. Jeszcze parę lat temu był wyraźny podział na to, co robią panie a co panowie, ale dzisiaj już takiego rozróżnienia nie dostrzegamy. Jednak, jak to zawsze bywa, zawsze pojawiają się jakieś pytania i wątpliwości. Oto najczęstsze pytania dotyczące zdrowia i kondycji kobiet. Podsumowanie [...]
[...] Głównym źródłem białka są orzechy, nasiona, rośliny strączkowe. Skupienie się na pełnowartościowej, nieprzetworzonej żywności zapewnia maksymalny dostęp do witamin, minerałów i składników odżywczych. Cała żywność również zawiera więcej błonnika i mniej tłuszczu niż produkty bardziej przetworzone. Czy takie diety są zdrowe? Oba [...]
[...] się z produktami zwierzęcymi, ale stosuje ją także sporo wegetarian i wegan. Odmiana oparta na produktach roślinnych oferuje to, co najlepsze, jeśli chodzi o duże spożycie witamin i minerałów, a także zdrowych tłuszczy. Czy łatwo jest planować posiłki? Jak się do tego zabrać? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o planowaniu posiłków w przypadku [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
Jak często dodajesz fasolę lub inne rośliny strączkowe do swojego menu? I dlaczego tak rzadko? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnorodności, jakie dają nam do wyboru strączki. Rośliny strączkowe są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie są stosunkowo niskokaloryczne. Co zrobić, by strączki były łatwiejsze do strawienia? Pomimo [...]
[...] należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem uzupełnienia potencjalnych niedoborów witaminy D, zaleca się następujące metody suplementowania: Codzienna - gdzie stosuje się górną dawkę rekomendowaną [...]
Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]
[...] I KOFEINY Inne związki sprzyjające odchudzaniu Istnieje szereg innych związków chemicznych, które w niestymulujący sposób wykorzystać można podczas „zrzucania” masy. Wśród witamin warto zwrócić uwagę na witaminę B6. Sprzyja utrzymaniu masy mięśniowej podczas restrykcji kalorycznych, zwłaszcza przedłużających się. Ponadto reguluje ponad 100 [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
[...] organiczne z grupy flawonoidów. One również wpływają na ciemną barwę buraka. Związki te zapobiegają powstawaniu raka. W burakach znajdziemy również celulozę, pektyny, wiele witamin i minerałów między innymi: B1, B2, B12, C, miedź, magnez, potas, żelazo, fosfor i jod. Tak bogaty skład sprawia, że buraki znajdują się na liście super pokarmów, [...]
[...] krwi. Jak zwykle istotny jest umiar Stwierdzono jednak, że zbyt duże ilości błonnika zmniejszają wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie, zmniejszona zostaje wchłanialność witamin, które są w tłuszczach rozpuszczalne, a należą do nich witaminy: A, D, E oraz witamina K. Ponadto w błonniku znajdziemy kwas fitynowy, który spożyty w nadmiernych [...]