[...] stany zapalne trzustki, żołądka, dróg żółciowych czy właśnie jelit, choroby wrzodowe jelit i żołądka, zespół jelita drażliwego, w chorobach zakaźnych, niedoborach białka czy witamin i minerałów oraz wielu więcej, powinny uważać na spożycie błonnika. A dlaczego? Błonnik, zamiast usprawniać pracę układu pokarmowego może przyczyniać się do bólów [...]
[...] wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (n-6 PUFA). Diety wegetariańskie dostarczają mniej [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
[...] jest dodatkowo to, że węglowodany w niej zawarte pochodzą z błonnika, czyli po jej zjedzeniu czujemy większą sytość. Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z witamin znajdziemy w niej: witaminę C, A, K i B6, natomiast z minerałów: magnez, miedź i wapń. Szpinak Warzywo to od dawien dawna uważane jest za [...]
[...] dzięki czemu będzie silniejszy w walce z infekcjami, czy wirusami, zawartość wapnia w jagodach Acai wzmacnia nasz kościec i chroni przed osteoporozą, zaś beta-karoten oraz witamina C pozytywnie wpływają na nasz wzrok, zawartość witamin, minerałów oraz antyoksydantów poprawia nasz sen, a także zmniejsza stres. Zastosowanie Acai Suplementy, które [...]
[...] mleczanów), tym większy stres oksydacyjny. Dlatego interwały wysokiej intensywności obciążają sportowca bardziej niż lekkie aeroby. Właściwą osłonę antyoksydacyjną obok witamin, zapewnia np. glutation (wymiata wolne rodniki). Nadmierny trening dla osoby nieprzygotowanej ma raczej skutek niszczący, a nie pozytywny. Dlatego nie należy porywać [...]
[...] do szybkiego wchłaniania i dystrybucji przez układ krwionośny, co umożliwia mu dotarcie do komórek docelowych w całym ciele. Oprócz tego w porcji zawarte są solidne dawki witamin z grupy B, które działać mogą zarówno bezpośrednio, jak i w pośredni sposób. Stymulacja kolagenu w organizmie W komórkach ciała peptydy kolagenowe inicjują złożone [...]
[...] poprawiając ich zdolności do pracy. Warzywa i owoce - te produkty są również bardzo ważne pod względem spożycia przed treningiem. Chodzi głównie o dostarczenie odpowiednich witamin i minerałów, które nieco nas wspomogą podczas wysiłku. Powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na produkty bogate w magnez oraz potas. Do tych pierwszych należą strączki, [...]
[...] i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej witamin i minerałów. Podsumowanie Żywność przetworzona jest zwykle tańsza, łatwiej dostępna i ma dość wysoką smakowitość dzięki różnym dodatkom. Nic więc dziwnego, że często [...]
Od dawna wiadomo, iż witamina C odgrywa ważną rolę w ustroju człowieka. Obserwacje dotyczące szkorbutu pojawiły się po raz pierwszy w egipskich zwojach medycznych pochodzących sprzed 3500 lat. Potrzeba było wieków, aby odkryć witaminę C i jej fizjologiczną rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
[...] czy ciasta w sezonie wiosenno-letnim postaw na większą ilość sałatek. Podsumowanie Dieta wegańska może mieć bardzo dobry wpływ na Twoją skórę głównie dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów. Nie musisz przechodzić w 100% na dietę wegańską, żeby korzystać z dobrodziejstw produktów roślinnych. Już samo zwiększenie ich ilości w diecie może [...]
[...] poza tym, że muszą być spożywane z tłuszczami, aby się wchłonąć do organizmu, wykazują jeszcze pewne cechy wspólne i wspólne obszary oddziaływań. Przykładową parą witamin, która szczególnie często pojawia się w preparatach regulujących stan odżywienia, jest połączenie witamin D3 oraz K2. Na co pomaga witamina D? Stosowanie suplementów [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] Na potrzeby niniejszego opracowania warto wyznaczyć sobie ambitny, ale i całkiem życiowy cel, którym będzie ułożenie jednodniowej dnia diety pozwalającej dostarczyć 500 mg witaminy C. Zanim w głowach sceptyków obudzą się sekciarskie argumenty mówiące, iż „dzisiejsza żywność nie zawiera już witamin”, warto przypomnieć, że bez owych witamin [...]
[...] gorszą sławę, a na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej zdrowych produktów. Co więcej, spożywanie wyłącznie gotowych posiłków w proszku wiąże się z dużym niedoborem witamin i minerałów, pogorszonym stanem samopoczucia oraz wieloma chorobami. Nic nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety, dietetyczne posiłki mogą być jedynie dodatkiem do [...]
[...] do antyoksydantów, natomiast badania statystyczne pokazują, że często w diecie ketogenicznej może być go zbyt mało. Witaminy Wśród najczęściej spotykanych niedoborów witamin u osób stosujących dietę ketogeniczną, naukowcy wymieniają braki witaminy D, K, C, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Widzimy zatem, że wykluczenie niezwykle [...]